Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα

Στο φόντο της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνει η αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας

Τις επαναλαμβανόμενες και σημαντικές ελλείψεις, που παρατηρούνται σε μια σειρά από φάρμακα και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Απόρροια αυτής της κατάστασης ήταν η πρόσφατη παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και άλλων μαζικών φορέων στην εισαγγελία, προκειμένου μια μητέρα να μπορέσει να βρει το φάρμακο που χρειάζεται για το άρρωστο παιδί της.

Στην ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο αναφέρει: «Οι ελλείψεις αυτές παρατηρούνται στην φαρμακαποθήκη και τα φαρμακεία τα οποία δεν μπορούν να εκτελέσουν τις ιατρικές συνταγές. Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο και παρουσιάζεται τόσο όταν το φάρμακο είναι φτηνό όσο και όταν είναι ακριβό. Επειδή ακριβώς το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, όταν είναι φθηνό δεν συμφέρει τις φαρμακοβιομηχανίες να το παράγουν και να το κυκλοφορήσουν στην αγορά, γιατί δεν θα έχουν την κερδοφορία που θέλουν. Ετσι δημιουργούν τεχνητή έλλειψη, προκειμένου να πιέσουν και να πετύχουν καλύτερες τιμές γι' αυτές. Μπορούν ακόμα να το μοσχοπουλήσουν (είτε απευθείας οι φαρμακοβιομήχανοι, είτε οι φαρμακαποθήκες) σε άλλες χώρες και αυτό κάνουν. Οταν το φάρμακο είναι ακριβό, τότε το κράτος μειώνει τη φαρμακευτική δαπάνη για το ίδιο, ώστε να φορτώσει ακόμα μεγαλύτερο κόστος στους ασθενείς και ασφαλισμένους».

Επισημαίνει πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην επάρκεια φαρμάκων στην αγορά, αφού υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών (άνεργοι, ανασφάλιστοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι) που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα: «Πολλοί αναγκάζονται να τροποποιήσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, επιλέγοντας φθηνότερο φάρμακο που ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματικό ή ακόμα και να τη διακόψουν. Ενώ δηλαδή από τη μια υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να υπάρχει άφθονο και ποιοτικό φάρμακο, ολοένα και περισσότεροι δυσκολεύονται ή και αποκλείονται από το ποιοτικό και δωρεάν φάρμακο. Η συμμετοχή των ασφαλισμένων με 0%, 10% και 25%, που κλιμακώνεται σε μεγαλύτερα ποσοστά αν ο ασθενής δεν προμηθευτεί το φάρμακο με τη δραστική ουσία (γενόσημα) και προτιμήσει το γνήσιο με ψηλότερη τιμή, έφερε σαν αποτέλεσμα να πληρώσουμε από την τσέπη μας για το 2014 750 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 70 εκ. από το 1 ευρώ της κάθε συνταγής», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο. Υπενθυμίζει ακόμα ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει διαμορφώσει εκρηκτική κατάσταση συνολικά στην Υγεία «με βασικές ελλείψεις στο νοσοκομείο και τον θάνατο τουλάχιστον εξι (6) σαμιωτών εξαιτίας και της έλλειψης ασθενοφόρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ