ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες πεινασμένα παιδιά

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πάνω από 100.000 φτωχά παιδιά στη Βρετανία πείνασαν το 2014, εξαιτίας της απόφασης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να σταματήσει ή να περικόψει τα επιδόματα πρόνοιας των γονιών τους, διαπιστώνει έκθεση της εκκλησιαστικής οργάνωσης «Εκκλησιαστική Δράση κατά της Φτώχειας».

Η ίδια έκθεση εκτιμά ότι πέρσι κόπηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο επιδόματα πρόνοιας, πολλές φορές ακόμη και γιατί οι δικαιούχοι καθυστέρησαν να εμφανιστούν στα κέντρα εύρεσης εργασίας. «Οι ποινές που επιβλήθηκαν δεν είναι ούτε αναλογικές, ούτε λογικές» σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύτηκε το περασμένο 48ωρο σε βρετανικές εφημερίδες, επισημαίνοντας ότι εάν ένα παρόμοιο σύστημα είχε επιβληθεί στην αγορά εργασίας, τότε «θα είχαμε εργαζόμενους που θα έμεναν απλήρωτοι γιατί καθυστέρησαν στη δουλειά ή σε συνάντηση προσωπικού ή επειδή δεν πέτυχαν ένα στόχο και συνεπώς θα αναμέναμε έντονη δράση κατά των εργοδοτών»...

ΟΜΙΛΙΑ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ
Ζήτησε τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Από διαμαρτυρία κατά του Νετανιάχου χτες στην Ουάσιγκτον
Από διαμαρτυρία κατά του Νετανιάχου χτες στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την καταστροφή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για την παραγωγή Ενέργειας και τον τερματισμό των διεθνών διαπραγματεύσεων με το Ιράν απαίτησε χτες, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στο αμερικανικό κογκρέσο. Το επιχείρημά του; Ακόμη και η διατήρηση του ιρανικού πυρηνικού ενεργειακού προγράμματος θα μπορούσε να καθυστερήσει την «αναπόφευκτη» κατ' αυτόν δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Εν απουσία δεκάδων βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που προτίμησε να ξεκινήσει αιφνιδίως περιοδεία στην Κεντρική Αμερική, ο Νετανιάχου μίλησε ως επί το πλείστον σε «φιλικό» κοινό: Στους δεκάδες Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές που εκπροσωπούν εκείνη τη μερίδα της αστικής τάξης στις ΗΠΑ που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα συμφέροντα και την αδιαλλαξία της σημερινής ισραηλινής ηγεσίας έναντι του Ιράν. Ξεκίνησε την ομιλία εκφράζοντας «ευγνωμοσύνη» σε όλους τους Προέδρους των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Ομπάμα που αντέδρασε έντονα στην εμφάνιση του Νετανιάχου στο αμερικανικό κογκρέσο και αρνήθηκε να τον συναντήσει δύο βδομάδες πριν τις ισραηλινές εκλογές.

Κατηγορώντας την ιρανική κυβέρνηση για θρησκευτικό φανατισμό και «προσπάθεια κυριαρχίας στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο», ο Νετανιάχου έκανε συχνές αναφορές στον Μωυσή και στην Παλαιά Διαθήκη για να αποδείξει τους μακρόχρονους αγώνες του εβραϊκού λαού απέναντι στους εχθρούς του, τονίζοντας ότι «τέλειωσαν οι μέρες που ο εβραϊκός λαός παρέμενε παθητικός απέναντι στους εχθρούς του». Ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν είναι κακές, γιατί θα οδηγήσουν σε μία κακή συμφωνία, μολονότι αυτή ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ούτε καν σε επίπεδο αρχικού πλαισίου. «Είναι αναληθές ότι η μόνη εναλλακτική απέναντι σε αυτή τη συμφωνία είναι ο πόλεμος. Η εναλλακτική λύση είναι μία πολύ καλύτερη συμφωνία που δεν θα αφήνει το Ιράν με αχανείς πυρηνικές εγκαταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ιράν

Το ίδιο 24ωρο στο Μοντρέ της Ελβετίας οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκαν και χτες, συζητώντας για τουλάχιστον δύο ώρες, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μολονότι ο τελευταίος είχε απορρίψει ως «απαράδεκτη» την απαίτηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για 10ετές επαληθεύσιμο μορατόριουμ του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος στη διάρκεια συνέντευξης στο πρακτορείο «Ρόιτερς».

«Η στάση του Ομπάμα... εκφράζεται με απαράδεκτες και απειλητικές φράσεις... Το Ιράν δεν θα δεχθεί υπερβολικά και μη λογικά αιτήματα...», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο «Fars».

Ο Κέρι, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η όποια συμφωνία με την Τεχεράνη «θα πρέπει να κλείσει οποιοδήποτε μονοπάτι στο Ιράν για κατοχή υλικών ουρανίου, πλουτωνίου ή άλλου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων».

Τέλος, ο Γερμανός ομόλογός τους, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, μιλώντας σε διάσκεψη του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό στη Γενεύη εξήρε τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι μέσα στο τελευταίο διάστημα έχει γίνει περισσότερη πρόοδος από ό,τι τα τελευταία δέκα χρόνια.

Επίσκεψη Ινδού ΥΠΕΞ στο Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επίσημη επίσκεψη στην πακιστανική πρωτεύουσα πραγματοποιεί ο Ινδός υπουργός εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ. Είναι η πρώτη τόσο υψηλού επιπέδου συνάντηση που γίνεται μετά τη διακοπή τον περασμένο Αυγουστο των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, που εξακολουθούν να έχουν έντονες εδαφικές διαφορές. Πριν λίγο καιρό, σημειώθηκαν νέα θερμά επεισόδια και συγκρούσεις στην ινδο-πακιστανική μεθόριο.

Μετά από συνάντηση με τον Πακιστανό ομόλογό του, A. A. Σάουντρι, ο Τζαϊσανκάρ δήλωσε ότι συζητήσαμε με «ανοιχτό τρόπο» για τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και «συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού για να βρούμε κοινό έδαφος και να περιορίσουμε τις διαφορές». Ο Σάουντρι από τη μεριά του έκανε λόγο για «θετικό» κλίμα στη συνάντηση.

Ανταποκρίσεις ανέφεραν ότι οι δυο αξιωματούχοι βρέθηκαν για να συζητήσουνε θέματα που αφορούν την «Ενωση για την Περιφερειακή Συνεργασία στη Νότια Ασία» («SAARC») και ερμήνευσαν τη συνάντηση ως ένδειξη για πιθανή αποκλιμάκωση της κατάστασης. Βεβαίως, τα δεδομένα είναι σύνθετα και το πώς θα εξελιχθούν οι ινδο-πακιστανικές σχέσεις συνδέεται και με τις ενδοϊμπεριαλιστικές «ισορροπίες» στη γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή της Νότιας Ασίας, όπου η Ινδία -μια από τις ισχυρότερες αναδυόμενες δυνάμεις παγκοσμίως- αναζητά τρόπους να εδραιώσει τη θέση των μονοπωλίων της, εκτοπίζοντας παράλληλα ανταγωνιστές που μαζεύονται από διάφορες γωνιές του πλανήτη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Ανησυχία προκαλεί η έκρηξη του ηφαιστείου «Βιγιαρίκα» χτες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, στη νότια Χιλή κοντά στην πόλη Τεμούκο, 760 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγκο. Σύμφωνα με τις αρχές, 3.385 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους μετά το συναγερμό που σήμαινε, ωστόσο δεν παρατηρήθηκε ροή λάβας, προς το παρόν. Οι κύριοι οδικοί άξονες πρόσβασης στην περιοχή έχουν αποκλειστεί, εξαιτίας του κινδύνου να σημειωθούν πλημμύρες λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων σε πολλούς ποταμούς γύρω από το ηφαίστειο, το ύψος του οποίου είναι στα 2.847 μέτρα. Η Χιλή είναι μια χώρα με περίπου 3.000 ηφαίστεια, εκ των οποίων τα 60 περίπου ενεργά τα τελευταία 450 χρόνια. Το συγκεκριμένο είχε εκρήξεις χαμηλής έντασης το 1984 και το 2000.

ΚΑΪΡΟ.-- Διοικητικό Δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάσισε την αναστολή διεξαγωγής των προγραμματισμένων για τις επόμενες βδομάδες βουλευτικών εκλογών, με βάση απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που είχε κρίνει την Κυριακή αντισυνταγματικό τμήμα του εκλογικού νόμου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, Μάγια Γκοϊκοβιτς ξεκίνησε χτες διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο τη χώρας, Μπουγιάρ Νισάνι, τον πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής, Ιλίρ Μέτα και τον πρωθυπουργό, Εντι Ράμα. Είναι η πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο προέδρων Κοινοβουλίων στην ιστορία των δύο χωρών, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Σερβικής Βουλής.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η ΠΓΔΜ κατέβαλε χτες πρόωρα την τελευταία δόση των 173.000.000 δολαρίων προς το ΔΝΤ και με τον τρόπο αυτό αποπλήρωσε 13 μήνες νωρίτερα το δάνειο, ύψους 312.000.000 δολαρίων, που είχε λάβει το 2011 από το Ταμείο. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την ενέργεια αυτή της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι η πρόωρη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας προς το Ταμείο αντανακλά τη βελτιωμένη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο νομό Βερατίου (κεντρικό τμήμα νότιας Αλβανίας) προκαλεί το ενδιαφέρον της πολυεθνικής «SHELL», η οποία (σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου) εξέφρασε χτες προθυμία για αύξηση των επενδύσεων στην Αλβανία.

Ανώνυμος απόκληρος

Από την Κυριακή ως χτες το απόγευμα, καμία συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καμία μαχητική αντίδραση δεν επιφύλαξαν οι Αμερικανοί πολίτες και οι γνωστές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον άδικο θάνατο ενός αστέγου από τρεις πάνοπλους αστυνομικούς του Λος Αντζελες, σε παραγκούπολη αστέγων της μεγαλούπολης. Μόνο λίγα λουλούδια που άφησαν χτες κάποιοι στον τόπο δολοφονίας του και καμία δεκαριά άτομα που διαμαρτυρήθηκαν. Τρεις μέρες μετά το βίαιο θάνατό του, ο άστεγος, γνωστός στην περιοχή με το παρατσούκλι «Αφρικα», παραμένει ανώνυμος και άνευ οποιωνδήποτε στοιχείων ταυτότητας. Ακόμη και η ηλικία του παραμένει άγνωστη. Οι απόκληροι του καπιταλισμού είναι τόσο πολλοί, που ούτε καταγράφονται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ