Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Ινδού ΥΠΕΞ στο Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επίσημη επίσκεψη στην πακιστανική πρωτεύουσα πραγματοποιεί ο Ινδός υπουργός εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ. Είναι η πρώτη τόσο υψηλού επιπέδου συνάντηση που γίνεται μετά τη διακοπή τον περασμένο Αυγουστο των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, που εξακολουθούν να έχουν έντονες εδαφικές διαφορές. Πριν λίγο καιρό, σημειώθηκαν νέα θερμά επεισόδια και συγκρούσεις στην ινδο-πακιστανική μεθόριο.

Μετά από συνάντηση με τον Πακιστανό ομόλογό του, A. A. Σάουντρι, ο Τζαϊσανκάρ δήλωσε ότι συζητήσαμε με «ανοιχτό τρόπο» για τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και «συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού για να βρούμε κοινό έδαφος και να περιορίσουμε τις διαφορές». Ο Σάουντρι από τη μεριά του έκανε λόγο για «θετικό» κλίμα στη συνάντηση.

Ανταποκρίσεις ανέφεραν ότι οι δυο αξιωματούχοι βρέθηκαν για να συζητήσουνε θέματα που αφορούν την «Ενωση για την Περιφερειακή Συνεργασία στη Νότια Ασία» («SAARC») και ερμήνευσαν τη συνάντηση ως ένδειξη για πιθανή αποκλιμάκωση της κατάστασης. Βεβαίως, τα δεδομένα είναι σύνθετα και το πώς θα εξελιχθούν οι ινδο-πακιστανικές σχέσεις συνδέεται και με τις ενδοϊμπεριαλιστικές «ισορροπίες» στη γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή της Νότιας Ασίας, όπου η Ινδία -μια από τις ισχυρότερες αναδυόμενες δυνάμεις παγκοσμίως- αναζητά τρόπους να εδραιώσει τη θέση των μονοπωλίων της, εκτοπίζοντας παράλληλα ανταγωνιστές που μαζεύονται από διάφορες γωνιές του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ