Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ
Ζήτησε τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Από διαμαρτυρία κατά του Νετανιάχου χτες στην Ουάσιγκτον
Από διαμαρτυρία κατά του Νετανιάχου χτες στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την καταστροφή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για την παραγωγή Ενέργειας και τον τερματισμό των διεθνών διαπραγματεύσεων με το Ιράν απαίτησε χτες, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στο αμερικανικό κογκρέσο. Το επιχείρημά του; Ακόμη και η διατήρηση του ιρανικού πυρηνικού ενεργειακού προγράμματος θα μπορούσε να καθυστερήσει την «αναπόφευκτη» κατ' αυτόν δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Εν απουσία δεκάδων βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που προτίμησε να ξεκινήσει αιφνιδίως περιοδεία στην Κεντρική Αμερική, ο Νετανιάχου μίλησε ως επί το πλείστον σε «φιλικό» κοινό: Στους δεκάδες Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές που εκπροσωπούν εκείνη τη μερίδα της αστικής τάξης στις ΗΠΑ που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα συμφέροντα και την αδιαλλαξία της σημερινής ισραηλινής ηγεσίας έναντι του Ιράν. Ξεκίνησε την ομιλία εκφράζοντας «ευγνωμοσύνη» σε όλους τους Προέδρους των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Ομπάμα που αντέδρασε έντονα στην εμφάνιση του Νετανιάχου στο αμερικανικό κογκρέσο και αρνήθηκε να τον συναντήσει δύο βδομάδες πριν τις ισραηλινές εκλογές.

Κατηγορώντας την ιρανική κυβέρνηση για θρησκευτικό φανατισμό και «προσπάθεια κυριαρχίας στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο», ο Νετανιάχου έκανε συχνές αναφορές στον Μωυσή και στην Παλαιά Διαθήκη για να αποδείξει τους μακρόχρονους αγώνες του εβραϊκού λαού απέναντι στους εχθρούς του, τονίζοντας ότι «τέλειωσαν οι μέρες που ο εβραϊκός λαός παρέμενε παθητικός απέναντι στους εχθρούς του». Ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν είναι κακές, γιατί θα οδηγήσουν σε μία κακή συμφωνία, μολονότι αυτή ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ούτε καν σε επίπεδο αρχικού πλαισίου. «Είναι αναληθές ότι η μόνη εναλλακτική απέναντι σε αυτή τη συμφωνία είναι ο πόλεμος. Η εναλλακτική λύση είναι μία πολύ καλύτερη συμφωνία που δεν θα αφήνει το Ιράν με αχανείς πυρηνικές εγκαταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ιράν

Το ίδιο 24ωρο στο Μοντρέ της Ελβετίας οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκαν και χτες, συζητώντας για τουλάχιστον δύο ώρες, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μολονότι ο τελευταίος είχε απορρίψει ως «απαράδεκτη» την απαίτηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για 10ετές επαληθεύσιμο μορατόριουμ του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος στη διάρκεια συνέντευξης στο πρακτορείο «Ρόιτερς».

«Η στάση του Ομπάμα... εκφράζεται με απαράδεκτες και απειλητικές φράσεις... Το Ιράν δεν θα δεχθεί υπερβολικά και μη λογικά αιτήματα...», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο «Fars».

Ο Κέρι, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η όποια συμφωνία με την Τεχεράνη «θα πρέπει να κλείσει οποιοδήποτε μονοπάτι στο Ιράν για κατοχή υλικών ουρανίου, πλουτωνίου ή άλλου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων».

Τέλος, ο Γερμανός ομόλογός τους, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, μιλώντας σε διάσκεψη του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό στη Γενεύη εξήρε τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι μέσα στο τελευταίο διάστημα έχει γίνει περισσότερη πρόοδος από ό,τι τα τελευταία δέκα χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επέκταση των ισραηλινών πυρηνικών εγκαταστάσεων (2021-02-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν την πίεση στο Ιράν (2019-12-06 00:00:00.0)
Παζάρια και κόντρες με επίκεντρο τη «διάσωση» συμφωνίας (2019-09-06 00:00:00.0)
«Ανοιγμα» Ομπάμα υπό τον όρο συμφωνίας στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2014-03-21 00:00:00.0)
Απορρίπτει το Ιράν τις αιτιάσεις για όπλα στη Γάζα (2014-03-07 00:00:00.0)
Αμερικανο-ισραηλινές τριβές (2013-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ