Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Παζάρια και κόντρες με επίκεντρο τη «διάσωση» συμφωνίας
  • «Ωρα για πιέσεις και όχι για συζητήσεις με το Ιράν», δηλώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
  • Ινδικό «όχι» στη ναυτική αποστολή των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ
  • Διεθνή οργανισμό για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, Κίνας κ.ά. προτείνει ο Πούτιν

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η έντονη διπλωματική κινητικότητα, που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και Ιράν, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο (μεταξύ άλλων και μέσω διάσωσης της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα), φαίνεται πως προκαλεί επιπρόσθετη «ανησυχία» στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μετέβη έτσι χτες εσπευσμένα στο Λονδίνο, για να συζητήσει με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, «τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ» και ιδιαίτερα «την πρόκληση της επιθετικότητα και τρομοκρατίας του Ιράν». «Θα ήθελα να μιλήσουμε για το πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πράγματα προς όφελος της ειρήνης... Δεν είναι τώρα η ώρα για συνομιλίες με το Ιράν, αλλά να αυξηθεί η πίεση εναντίον του», είπε φτάνοντας. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν κατάφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα κατά την 30λεπτη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον, πέρα ίσως από την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα «και να σταματήσει την ευρύτερη αποσταθεροποιητική δραστηριότητά του».

Αργότερα χτες το απόγευμα, ο Νετανιάχου σκόπευε να συναντήσει, και πάλι σε σχέση με το Ιράν και την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Μαρκ Εσπερ. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το θέμα συζήτησης να σχετίζεται και με ένα ενδεχόμενο σχέδιο για την υπογραφή κάποιου αμερικανο-ισραηλινού «συμφώνου ασφαλείας», καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου αναζητά κάποια θεαματική χειρονομία από τις ΗΠΑ λίγο πριν από τις ισραηλινές εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη. Ρωτήθηκε, πάντως, χτες για την προχτεσινοβραδινή δήλωση Τραμπ που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λέγοντας: «Δεν θα πω εγώ στον Πρόεδρο Τραμπ με ποιον θα συναντηθεί».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο Νετανιάχου μετέβη στο Λονδίνο λίγο μετά τις προχτεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας «Τάιμς Ν. Υόρκης» πως το Ισραήλ πιέζει για στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν με ή χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι πιο ανεκτική σε ένα τέτοιο (πολλαπλώς επικίνδυνο) εγχείρημα.

Το ινδικό «όχι» και η ρωσική πρόταση

Το ίδιο 24ωρο, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, συμμετέχοντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας του στη «ναυτική αποστολή» των ΗΠΑ (επιχείρηση «Sentinel») σε Περσικό, Στενά του Ορμούζ και Κόλπο του Ομάν. Ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα πάρει στρατιωτικά μέτρα, για να εξασφαλίσει τα ινδικά δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του έχει ήδη προχωρήσει σε «συγκεκριμένες διευθετήσεις ασφαλείας» για τα δικά της πετρελαιοφόρα στην περιοχή.

Στο ίδιο φόρουμ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζοντας την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ είπε πως μολονότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την αποκλιμάκωση της έντασης στον Περσικό, εντούτοις δεν βλέπει, από «τεχνικής άποψης», κάποιο πρόβλημα στο θέμα της προστασίας των εμπορικών πλοίων με στρατιωτικά μέσα. Δεν απέκλεισε μάλιστα μακροπρόθεσμα τη δημιουργία ενός πιθανώς διεθνούς οργανισμού που να αναλάβει την προστασία στα Στενά του Ορμούζ, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες.

Με φόντο, πάντως, τα ελάχιστα πρακτικά αποτελέσματα που αποδίδουν οι νέες, μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ιράν και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ, με πρώτη (σε αυτήν τη φάση) τη Γαλλία, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, προειδοποίησε ότι σήμερα (Παρασκευή) θα δώσει εντολή στον ιρανικό Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να προχωρήσει στην ανάπτυξη κεντρόφυγων αντιδραστήρων νέας γενιάς, με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Οι ΗΠΑ τάζουν εκατ. δολάρια...

Οι ΗΠΑ, από την άλλη, συνεχίζουν την τακτική πιέσεων και απειλών. Χτες, ο Μπράιαν Χουκ, που είναι ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν, έταξε 15 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον ή όποιους διαθέσουν στην Ουάσιγκτον πληροφορίες που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική».

Νωρίτερα, οι «Financial Times» αποκάλυψαν πως ο ίδιος είχε στείλει πριν από μέρες μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον καπετάνιο του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Adrian Darya-1», Ακχιλίς Κουμάρ, προσπαθώντας να τον δελεάσει με «αρκετά εκατομμύρια δολάρια» να οδηγήσει το σκάφος σε περιοχή όπου θα μπορούσαν να επέμβουν Αμερικανοί κομάντος για να το καταλάβουν. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε αργότερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, τονίζοντας ότι κατήγγειλε τις προσπάθειες και απειλές των ΗΠΑ σε βάρος του καπετάνιου του ιρανικού δεξαμενόπλοιου στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ