Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Παραιτείται απεσταλμένος τους για τη Μέση Ανατολή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την παραίτησή του αμέσως μετά την επικείμενη παρουσίαση του αμερικανικού δήθεν «ειρηνικού» σχεδίου για το Παλαιστινιακό, που αναμένεται μετά τις ισραηλινές εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε χτες, επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Σε γραπτό μήνυμά του, ο πρώην δικηγόρος του ομίλου επιχειρήσεων Τραμπ και μετέπειτα σύμβουλος στον Λευκό Οίκο για τη Μέση Ανατολή, εκφράζει ευγνωμοσύνη για την «τιμή» που του έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος να εργαστεί κοντά του για 2,5 χρόνια και να αποτελέσει «μέρος μιας ομάδας που σχεδίασε όραμα για την ειρήνη... που έχει την δυνατότητα να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων Ισραηλινών, Παλαιστινίων και άλλων ανθρώπων χωρών της περιοχής».

Η παραίτηση του Τζ. Γκρίνμπλατ θεωρείται πλήγμα για την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ στο Μεσανατολικό αλλά και ένδειξη αποτυχίας του σχεδίου που κατάστρωσε μαζί με τον γαμπρό του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλο στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, στο πλαίσιο της λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα» με δήθεν στόχο τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Ωστόσο, βασικός σκοπός του αμερικανικού σχεδίου (πτυχές του οποίου έχουν κατά καιρούς αποκαλυφθεί) φαίνεται πως είναι αφενός η εδραίωση και νομιμοποίηση της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά εδάφη, αφετέρου η σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και αραβικές χώρες έναντι του Ιράν. Τον περασμένο Ιούνη, οι Γκρίνμπλατ και Κούσνερ είχαν παρουσιάσει στο Μπαχρέιν το οικονομικό σκέλος του πολυδιαφημισμένου σχεδίου τους που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, 50 δισ. δολάρια για τη «βελτίωση» τάχα της ζωής των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη δίχως την παραμικρή πρόβλεψη για ανεξάρτητο κράτος και τη δημιουργία οδικού άξονα, που θα περνά πάνω από τα κατεχόμενα εδάφη «συνδέοντας» τη Δυτική Οχθη με τη Λωρίδα της Γάζας.

Την παραίτηση του φιλοϊσραηλινού Γκρίνμπλατ επικρότησαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που έχουν απορρίψει τον αποκλειστικό ρόλο των ΗΠΑ στη μεσολάβηση με τους Ισραηλινούς, επί προεδρίας Τραμπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δολοφονία Παλαιστινίου στο φόντο σχεδίων προσάρτησης (2020-06-24 00:00:00.0)
Ενίσχυση της κατοχής με αμερικανική «βούλα» (2020-01-25 00:00:00.0)
Παζάρια και μπίζνες του Αμπντάλα Β' με ξένους ηγέτες (2018-06-20 00:00:00.0)
Παλαιστινιακή προσφυγή για τα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών αρχών (2018-05-23 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της κατοχικής βίας (2017-12-02 00:00:00.0)
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα (2017-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ