Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Παζάρια και μπίζνες του Αμπντάλα Β' με ξένους ηγέτες

ΑΜΜΑΝ.--

Μπαράζ συναντήσεων με ξένους ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους έχει από το βράδυ της Δευτέρας ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β', με φόντο την επικείμενη παρουσίαση του αμερικανικού δήθεν «ειρηνευτικού σχεδίου του αιώνα» για το Παλαιστινιακό και το μεγάλο παζάρι που στήνεται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και των εκατομμυρίων Παλαιστίνιων προσφύγων.

Πρώτος μετέβη στο Αμμάν της Ιορδανίας, το βράδυ της Δευτέρας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πραγματοποιώντας μη αναγγελθείσα επίσκεψη. Συναντήθηκε με τον Ιορδανό μονάρχη συζητώντας τη βελτίωση των διμερών σχέσεων (μετά το θάνατο δύο νεαρών Ιορδανών παλαιστινιακής καταγωγής από πυρά ισραηλινού φρουρού μέσα στην ισραηλινή πρεσβεία στο Αμάν το 2017), περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το Παλαιστινιακό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμπντάλα Β', αναφερόμενος στις συζητήσεις για το Παλαιστινιακό, τόνισε ότι «ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» είναι να δοθεί λύση που θα επιτρέπει «τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του Ιουνίου του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, πλάι στο Ισραήλ, με ειρήνη και ασφάλεια». Πρόσθεσε ότι συζήτησαν το στάτους κβο της Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι είναι «το κλειδί για να γίνει πραγματικότητα η ειρήνη στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής, δεδομένου ότι οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης και οι Ισραηλινοί τη θεωρούν «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά τους.

Οι συναντήσεις με Κούσνερ και Γκρίνμπλατ

Χτες το απόγευμα, μετέβησαν στο Αμμάν για συνάντηση με τον Αμπντάλα Β' δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ: Ο σύμβουλος στον Λευκό Οίκο και γαμπρός του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Οι δύο Αμερικανοί παρουσίασαν στον Ιορδανό μονάρχη πιο λεπτομερώς τις βασικές πλευρές του αμερικανικού «ειρηνευτικού» σχεδίου για το Παλαιστινιακό, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες. Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων οι Κούσνερ και Γκρίνμπλατ παρουσίασαν σχέδιο για χρηματοδότηση επενδύσεων και «έργων ανάπτυξης και ανάπλασης» της Λωρίδας της Γάζας, ύψους μεταξύ μισού και ενός δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, και τις πλούσιες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου.

Ωστόσο, ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, στενός σύμβουλος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, προέβλεψε ότι «είναι χάσιμο χρόνου» η τάχα «ειρηνευτική» προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ, ιδιαίτερα μετά από την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και την εκεί μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας.

Στο Αμμάν της Ιορδανίας πάντως αναμένεται το τρέχον 24ωρο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας αξιωματούχων, βουλευτών και επιχειρηματικών ομίλων. Ακολούθως θα μεταβεί για διήμερη επίσκεψη στον Λίβανο, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ