Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Νέες απειλές για δασμούς 200 δισ. δολαρίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι κόντρες αμερικανικών και κινεζικών μονοπωλίων μετά και από τη νέα απειλή της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Εάν οι νέες απειλές της κυβέρνησης Τραμπ υλοποιηθούν, τότε οι δασμοί αφορούν περίπου το 89% των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ... Αθροιστικά, δε, οι αμερικανικοί δασμοί που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες σε κινεζικά προϊόντα ανέρχονται σε περίπου 450 δισ. δολάρια.

Παρά τις απειλές του Προέδρου Τραμπ για νέους δασμούς ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου, Πίτερ Ναβάρο, δήλωσε χτες βράδυ πως οι ΗΠΑ «παραμένουν ανοικτές στον διάλογο με την Κίνα». «Οι τηλεφωνικές μας γραμμές είναι ανοικτές. Πάντα ήταν», δήλωσε ο Ναβάρο, επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν «άδικες» εμπορικές πρακτικές. Ακολούθως εκτίμησε ότι «η Κίνα έχει να χάσει περισσότερα από τις ΗΠΑ» και ότι ο αντίκτυπος των αμοιβαίων τελωνειακών δασμών από την Κίνα στους Αμερικανούς καταναλωτές θα είναι «περιορισμένος».

Χτες επίσης, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε «ποιοτικά» και «ποσοτικά» ανάλογα μέτρα εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιεύσει νέο κατάλογο κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί.

Απέναντι στις νέες απειλές των ΗΠΑ, η Κίνα φαίνεται πως δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να προχωρήσει σε ανάλογα αντίποινα. Πέρσι, οι ΗΠΑ εισήγαγαν από την Κίνα προϊόντα αξίας 505,5 δισ. δολαρίων ενώ οι Κινέζοι εισήγαγαν στη χώρα τους αμερικανικά προϊόντα αξίας 130 δισ. δολαρίων. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να ασκήσει πιέσεις κάνοντας π.χ. πιο αυστηρό το πλαίσιο λειτουργίας αμερικανικών μονοπωλίων που κάνουν ή θέλουν να κάνουν μπίζνες στην κινεζική επικράτεια.

Με φόντο την ένταση του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ - Κίνας, που προκαλεί «αναστάτωση» στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Μαξίμ Ορέσκιν, ανακοίνωσε χτες πως η Ρωσία στο «προσεχές μέλλον» θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, αντίστοιχα των οποίων υπάρχουν στη ρωσική αγορά, ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ