Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιμένει σε εκλογές και σκληρό Brexit ο Τζόνσον...

«Καλύτερα νεκρός σε χαντάκι παρά να καθυστερήσω το Brexit», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον...
«Καλύτερα νεκρός σε χαντάκι παρά να καθυστερήσω το Brexit», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον...
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρά τις διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες να πείσει το Κοινοβούλιο να συναινέσει στα σχέδια για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, το αργότερο έως τις 15 Οκτώβρη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επέμεινε πως παρά τις δυσκολίες παραμένει αφοσιωμένος στο στόχο αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ στις 31 Οκτώβρη. Μιλώντας μάλιστα σε δημοσιογράφους με φόντο δεκάδες αστυνομικούς σε εκδήλωση στο Γουέικφιλντ του Γιορκσάιρ για να προβάλει το σχέδιό του για προσλήψεις 20.000 αστυνομικών, ο Τζόνσον δήλωσε πως προτιμά να βρεθεί «νεκρός στο χαντάκι» παρά να αναβάλει το Brexit. Υποστήριξε δε πως είναι αποφασισμένος να διεκπεραιώσει την εντολή για αποχώρηση από την ΕΕ έχοντας απέναντί του όχι μόνο αρκετά στελέχη και βουλευτές του κόμματός του αλλά και τον μικρότερο αδελφό του, Τζο Τζόνσον, που χτες παραιτήθηκε από υφυπουργός και βουλευτής, επικαλούμενος «ανεπίλυτη ένταση μεταξύ πίστης στην οικογένεια και εθνικού συμφέροντος»...

«Πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου», επανέλαβε, τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμά του αλλά θα «ολοκληρώσει την εντολή» που του «έδωσε» ο λαός (μολονότι δεν έχει εκλεγεί από το λαό αλλά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του Συντηρητικού Κόμματος). Απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν μετάνιωσε για τα σκληρά πειθαρχικά μέτρα που διέταξε να ληφθούν σε βάρος των 21 βουλευτών του κόμματος που πήραν το μέρος των Εργατικών ψηφίζοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο υπέρ νέας παράτασης του Brexit έως τις 31 Γενάρη 2020. Εδειξε δε πως θα επιχειρήσει να ξαναφέρει στη Βουλή, από Δευτέρα, νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μολονότι ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το σχέδιο εάν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί η αποτροπή άτακτης αποχώρησης από την ΕΕ στις 31 Οκτώβρη και δεν δοθεί νέα τρίμηνη παράταση, έως τις 31 Γενάρη 2020.

Νωρίτερα, η Βουλή των Λόρδων ανακοίνωσε ότι η τροπολογία στο νόμο για την αποφυγή του άτακτου Brexit θα βρίσκεται ξανά σήμερα Παρασκευή γύρω στις 5 το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις προσπάθειες να μπλοκάρει την προώθησή της.

Τέλος, χτες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε πως σήμερα προγραμματίστηκε νέος γύρος συναντήσεων ανάμεσα στον επικεφαλής των Βρετανών διαπραγματευτών για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, και τους διαπραγματευτές της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη. Ο Ευρωενωσιακός αξιωματούχος τόνισε πάντως με νόημα πως «για να υπάρχει πρόοδος, θα χρειαστούν συγκεκριμένες προτάσεις, συμβατές με τη συμφωνία αποχώρησης», που υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβρη η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με τους άλλους ηγέτες χωρών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ