Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Κόντε

ΡΩΜΗ.--

Ετοιμη για έργο που θα υπηρετήσει τις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου δηλώνει η νέα κυβέρνηση Τζουζέπε Κόντε, που ορκίστηκε χτες, μετά από την «κρίση» που προκάλεσε το κυβερνητικό «διαζύγιο» της «Λέγκας» με το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S). Tο νέο σχήμα αποτελεί αποτέλεσμα συμφωνίας του M5S με το σοσιαλδημοκρατικό PD, που πλέον θα πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Στο 21μελές νέο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν 10 στελέχη του M5S, 9 του PD, 1 από το σχετικά νεοσύστατο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Ελεύθεροι και Ισοι» και 1 «ανεξάρτητη» (πρόκειται για την νέα υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέσε).

Πολλοί έχουν σπεύσει να σχολιάσουν το νέο σχήμα ως απόδειξη των προθέσεων της Ρώμης να συνεργαστεί καλύτερα με τις Βρυξέλλες, ωστόσο τα πράγματα είναι σύνθετα. Εξάλλου, η αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών, με όλες τις διακυμάνσεις που είχε την τελευταία διετία, συνδέεται και με την όξυνση πολλών αντιθέσεων εντός ΕΕ, το μέλλον και ο τρόπος λειτουργίας της οποίας αποτελούν πεδίο διαπάλης, με κάθε μερίδα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου να διεκδικεί όρους συνεργασίας πιο ευνοϊκούς για τα δικά του συμφέροντα.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, που προέρχεται από το PD και είναι χρόνια έμπειρο στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου (έχοντας διατελέσει και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεών του), στο παρελθόν έχει ασκήσει κριτική στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, βασικό εργαλείο για την αναπροσαρμογή των ελλειμμάτων των κρατών - μελών σε κανόνες που έχουν συνδιαμορφωθεί στις Βρυξέλλες, αλλά αποτελούν σημείο αντιθέσεων και φυσικά παζαριών μεταξύ πολλών πλευρών.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς χαρακτήρισε «θετικό» το ότι «υπάρχει (πλέον) μια κυβέρνηση που εργάζεται σαφώς σε γραμμή φιλο-ευρωπαϊκή για την εξεύρεση κοινών λύσεων με το υπόλοιπο της Ενωσης...». Σχολιάζοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο αμερικανικός οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης «Fitch» υποστήριξε ότι αυτή «μειώνει τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης με την ΕΕ, αλλά ακόμα δεν παρέχει πλήρη σαφήνεια σε σημαντικές επιλογές της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η νέα κυβέρνηση όρισε τον προερχόμενο από το PD πρώην πρωθυπουργό (2016-2018) Πάολο Τζεντιλόνι για τη θέση του επόμενου Ιταλού επιτρόπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ