Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων των αερομεταφορών

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν από το περασμένο Σάββατο έως τη Δευτέρα οι αεροσυνοδοί της SAS (Σκανδιναβικές Αερογραμμές) αντιδρώντας στις κινήσεις της εργοδοσίας, που αξιοποιεί την αντεργατική νομοθεσία της ΕΕ για την απελευθέρωση των αερομεταφορών. Την οργή των εργαζομένων προκάλεσαν τα σχέδια της εταιρείας να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις και να προωθήσει ατομικές μέσω εξαγοράς εταιρείας «χαμηλού κόστους». Τελικά, την Κυριακή εκδικάστηκε εκτάκτως η υπόθεση αυτή στο Εργατοδικείο Κοπεγχάγης, που έβγαλε παράνομη την απεργία, ενώ και η συμβιβασμένη ηγεσία της Υπαλληλικής Ομοσπονδίας της Δανίας, με προκλητικές δηλώσεις της προέδρου της Μπέντε Σόργκενφράι κάλεσε τους εργαζόμενους «να επιστρέψουν στην εργασία τους αν σέβονται το δανέζικο μοντέλο».

Η εργοδοσία, στη συνέχεια, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και ήδη έθεσε σε διαθεσιμότητα 30 εργαζόμενους ως υποκινητές της απεργίας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η SAS, που έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί κατά 50%, στη λογική του ανταγωνισμού με τις εταιρείες χαμηλού κόστους (γαλέρες για τους εργαζόμενους, με ζητήματα ασφάλειας των πτήσεων) τα τελευταία 10 χρόνια έχει απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ πριν κάποιους μήνες αγόρασε την εταιρεία χαμηλού κόστους «Cimber» που μετονόμασε RED, με στόχο να ανταγωνιστεί εταιρείες σαν την «Ryanair», και για το σκοπό αυτό μεταφέρει εκατοντάδες εργαζόμενους από την SAS στη RED με πολύ χαμηλότερους μισθούς. Αποκαλυπτικός και ο ρόλος της δανέζικης Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων που σιγοντάρει την εταιρεία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Από το Σάββατο, 28 Φλεβάρη, ξεκίνησαν απεργία και 70 περίπου Σκανδιναβοί πιλότοι της «Norwegian», ως διαμαρτυρία για τις συνθήκες εργασίας τους κι αν δεν επέλθει συμφωνία μέχρι σήμερα θα απεργήσουν και οι 700 πιλότοι της εταιρείας. Οι πιλότοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι απάνθρωπες συνθήκες και τα παρατεταμένα ωράρια πτήσεων βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων. Επίσης και η «Ryanair» που ετοιμάζεται να αρχίσει πτήσεις στη Δανία την 1η Απρίλη, δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει συλλογικές συμβάσεις. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Δανίας, και πάλι στη γνωστή τακτική της, αντί να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων, παράπεμψε την υπόθεση στο Εργατοδικείο που είναι γνωστό για προηγούμενες αντεργατικές αποφάσεις του. Η απόφαση έχει ανακοινωθεί ότι θα βγει στις 26 Μάρτη, δηλαδή 4 μέρες πριν αρχίσουν οι πτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ