Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνουν την πίεση στο Ιράν

Από τη συνάντηση Πομπέο - Νετανιάχου

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση Πομπέο - Νετανιάχου
ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την κλιμάκωση των ασφυκτικών πιέσεων στο Ιράν απαίτησε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Λισαβόνα ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Πρόκειται για τη μόνη αποτελεσματική τακτική, υποστήριξε ο Νετανιάχου, καθώς «τώρα τρέμει» η κυβέρνηση στην Τεχεράνη, έπειτα από τις τελευταίες διαδηλώσεις. Χαρακτηρίζοντας «παραγωγική» τη συνάντηση με τον Πομπέο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συζητήσαμε για τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν στην περιοχή (...) και για άλλα θέματα που συνδέονται με την ασφάλεια του Ισραήλ». Νωρίτερα, πάντως, ο Νετανιάχου είχε πει ότι θα συζητούσε με τον Πομπέο πρόταση για προσάρτηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ και το ενδεχόμενο ενός συμφώνου στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Ο δε Πομπέο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συζήτησαν - και τι ακριβώς - σε σχέση με την ισραηλινή πρόταση περί Κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Οχθη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την έντονη αντίδραση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζ. Ζαρίφ προκάλεσε η κίνηση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας να στείλουν επιστολή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατηγορώντας το Ιράν πως έχει αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Ο Ζαρίφ έκανε λόγο για μία «απελπισμένη προσπάθεια να καλύψουν τη μίζερη ανικανότητά τους να εκπληρώσουν έστω τις ελάχιστες από τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει» στο πλαίσιο της Διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Επίσης, χτες η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, «Rosatom», ανέστειλε τις εργασίες για τον εκσυγχρονισμό εργοστασίου στον πυρηνικό σταθμό Φορντό του Ιράν, λόγω θέματος που σχετίζεται με τη συμβατότητα του ουρανίου. Εκπρόσωπος της «Rosatom» εξήγησε ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου και η παραγωγή σταθερών ισοτόπων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο.

Τον Νοέμβρη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την εξαίρεση από τις κυρώσεις που συνδέονται με το εργοστάσιο στο Φορντό, στις 15 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ