Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αναδιάταξη Αμερικανικών δυνάμεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ολοκλήρωση της αναδιάταξης και μερικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσε χτες και επίσημα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ. Ο Εσπερ επιβεβαίωσε ότι στη Συρία θα παραμείνει «σε μία σταθερότερη θέση» δύναμη περίπου 600 Αμερικανών στρατιωτών, αφότου μειώθηκε κατά περίπου 40% με απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν ξεκινήσει η τρίτη (κατά σειρά) τουρκική χερσαία επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο η δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών στο μέλλον να αυξηθεί, εάν παραστεί ανάγκη, ή να μειωθεί περαιτέρω σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες θελήσουν να αναπτύξουν (και επίσημα) στρατεύματα στο συριακό έδαφος.

Στην Αγκυρα, πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφορικά με όσα έγιναν προχτές στην τετραμερή συνάντησή του στο Λονδίνο με τους ηγέτες των Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας υποστήριξε πως τα τουρκικά στρατεύματα στη Βόρεια Συρία θα παραμείνουν εκεί όσον καιρό χρειαστεί. «Δεν είναι δυνατόν να φύγουν από αυτές τις περιοχές χωρίς να εγκαθιδρύσουν ειρήνη. Γιατί μπήκαμε εκεί για χάρη της ειρήνης και της ασφάλειας...», ισχυρίστηκε. Πρόσθεσε δε ότι ζήτησε εξηγήσεις από τους ομολόγους του που αντιδρούν απέναντι στην τουρκική «επιχείρηση», λέγοντας ότι οι χώρες τους δεν μοιράζονται συνοριακή γραμμή εκατοντάδων χλμ., ούτε διακυβεύεται η ασφάλειά τους από τη δράση των Κούρδων μαχητών YPG.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ