Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Ανησυχία προκαλεί η έκρηξη του ηφαιστείου «Βιγιαρίκα» χτες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, στη νότια Χιλή κοντά στην πόλη Τεμούκο, 760 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγκο. Σύμφωνα με τις αρχές, 3.385 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους μετά το συναγερμό που σήμαινε, ωστόσο δεν παρατηρήθηκε ροή λάβας, προς το παρόν. Οι κύριοι οδικοί άξονες πρόσβασης στην περιοχή έχουν αποκλειστεί, εξαιτίας του κινδύνου να σημειωθούν πλημμύρες λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων σε πολλούς ποταμούς γύρω από το ηφαίστειο, το ύψος του οποίου είναι στα 2.847 μέτρα. Η Χιλή είναι μια χώρα με περίπου 3.000 ηφαίστεια, εκ των οποίων τα 60 περίπου ενεργά τα τελευταία 450 χρόνια. Το συγκεκριμένο είχε εκρήξεις χαμηλής έντασης το 1984 και το 2000.

ΚΑΪΡΟ.-- Διοικητικό Δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάσισε την αναστολή διεξαγωγής των προγραμματισμένων για τις επόμενες βδομάδες βουλευτικών εκλογών, με βάση απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που είχε κρίνει την Κυριακή αντισυνταγματικό τμήμα του εκλογικού νόμου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, Μάγια Γκοϊκοβιτς ξεκίνησε χτες διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο τη χώρας, Μπουγιάρ Νισάνι, τον πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής, Ιλίρ Μέτα και τον πρωθυπουργό, Εντι Ράμα. Είναι η πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο προέδρων Κοινοβουλίων στην ιστορία των δύο χωρών, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Σερβικής Βουλής.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η ΠΓΔΜ κατέβαλε χτες πρόωρα την τελευταία δόση των 173.000.000 δολαρίων προς το ΔΝΤ και με τον τρόπο αυτό αποπλήρωσε 13 μήνες νωρίτερα το δάνειο, ύψους 312.000.000 δολαρίων, που είχε λάβει το 2011 από το Ταμείο. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την ενέργεια αυτή της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι η πρόωρη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας προς το Ταμείο αντανακλά τη βελτιωμένη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο νομό Βερατίου (κεντρικό τμήμα νότιας Αλβανίας) προκαλεί το ενδιαφέρον της πολυεθνικής «SHELL», η οποία (σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου) εξέφρασε χτες προθυμία για αύξηση των επενδύσεων στην Αλβανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ