ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Ζητείται σκουπιδιάρης

Γέμισε η παραλία ως και ψόφια ζώα, αλλά ο δήμαρχος σφυρίζει αδιάφορα 

Ηύπαρξη νομικού κενού σε συνδυασμό με την αδιαφορία του δήμου που φτάνει στα όρια της αμετροέπειας, έχει δημιουργήσει ένα οξύτατο πρόβλημα στους κατοίκους της περιοχής Ψιλή Αμμος στη Σαλαμίνα που είναι υποχρεωμένοι όποτε η θάλασσα βγάζει σκουπίδια στην παραλία να ζουν με τη βρώμα μέχρις ότου ο καιρός τα απομακρύνει ξανά. Αυτό συμβαίνει και τις τελευταίες δέκα μέρες καθώς η κακοκαιρία ξέβρασε στην παραλία όλη τη βρωμιά που υπήρχε στη θάλασσα, μέχρι και ψόφια πρόβατα.

Οι κάτοικοι με πρωτοβουλία των τοπικών συλλόγων μάζεψαν μεν τα σκουπίδια, δεν μπορούν όμως να τα μεταφέρουν, αφού φυσικά δε διαθέτουν τα αναγκαία μηχανήματα. Στο σημείο αυτό εμφανίζεται το νομικό κενό πάνω στο οποίο όλοι οι αρμόδιοι πατούν για να αποφύγουν την περισυλλογή των απορριμμάτων. Τόσο το Λιμενικό Ταμείο, όσο και η νομαρχία, αλλά και ο δήμος ισχυρίζονται πως δεν έχουν καμία τέτοια αρμοδιότητα. Να σημειωθεί ότι τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες ο δήμος αναθέτει σε ιδιώτη τον καθαρισμό. Τι γίνεται όμως τους υπόλοιπους εννιά μήνες; Τα σκουπίδια τα μαζεύουν μόνοι τους οι κάτοικοι. Τα Χριστούγεννα μάλιστα ο σύλλογος έδωσε 300.000 γι' αυτή τη δουλιά.

Οταν οι κάτοικοι απευθύνθηκαν προχτές το πρωί στο δήμαρχο Θανάση Μακτή, αυτός τους αντιμετώπισε με σκαιό τρόπο και ουσιαστικά τους έδιωξε από το γραφείο του. Την ίδια σχεδόν στάση κράτησε και στη βραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Λεμπέσης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα προ ημερήσιας διάταξης. Τότε ο δήμαρχος αφού κατηγόρησε το δημοτικό σύμβουλο για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης ενός θέματος που δεν έχει καν το χαρακτήρα του επείγοντος, αρνήθηκε να συζητηθεί, λέγοντας ότι ο καθαρισμός των ακτών είναι ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακολούθως είπε, πως δεν έχει μεν αντίρρηση να μαζέψει ο δήμος τα συγκεκριμένα σκουπίδια από την παραλία της Ψιλής Αμμου, χωρίς όμως να δεσμευτεί πότε θα το κάνει και πολύ περισσότερο ότι αυτό θα γίνεται σε μόνιμη βάση. Απλώς αρκέστηκε στο ότι σε μελλοντική συνεδρίαση του Σώματος θα συζητηθεί συνολικά το θέμα του καθαρισμού των ακτών.

Από τη μεριά του ο Β. Λεμπέσης τόνισε ότι ανεξαρτήτως του αν ο δήμος έχει νομική υποχρέωση, να μαζεύει τα σκουπίδια από τις ακτές, έχει ηθική απέναντι στους δημότες οι οποίοι πληρώνουν δημοτικά τέλη διόλου ευκαταφρόνητα.


Γ.Κ.

ΛΕΣΒΟΣ
Ξεσηκωμός για το λάδι

  Εντείνονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της 1ης Φλεβάρη

Σύσσωμοι οι κάτοικοι της Λέσβου είναι αποφασισμένοι να πάρουν μέρος στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο την 1η Φλεβάρη διεκδικώντας την υλοποίηση των μέτρων που προτείνουν για το λάδι. Στα μέχρι τώρα καλέσματα που ακολούθησαν την απόφαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων Κοινοτήτων Λέσβου και το κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής, προστέθηκε και κάλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μανταμάδου που συνεδρίασε εκτάκτως με τη συμμετοχή και αντιπροσώπων από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και αγροτικούς συλλόγους των χωριών Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς και Πελόπης. Στη σχετική απόφαση αναφέρεται:

  • Να αγωνιστούμε με κάθε πρόσφορο μέσο για την επιτυχία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που θα γίνει την Πέμπτη 1 Φλεβάρη στη Μυτιλήνη. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή Αγώνα του δήμου, που αποτελείται από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και από εκπροσώπους των αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων των χωριών του δήμου με επικεφαλής το Δήμαρχο, θα επισκεφτεί όλα τα χωριά για ενημέρωση των κατοίκων και θα καλέσει τους κατοίκους να συμμετάσχουν στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο για την επιβίωση του νησιού.
  • Να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες του νησιού.
  • Καλούμε όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες και συνεταιρισμούς να κλείσουν τα καταστήματα και τα εργοστάσια κατά την ημέρα του συλλαλητηρίου.

Επίσης, απαιτούν να γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Οργανωτικής Επιτροπής για το λάδι που είναι:

  • Να παρθούν μέτρα στήριξης της τιμής του λαδιού ώστε η τιμή του να διαμορφωθεί για τον άσο στις 1.000 δρχ. το κιλό.
  • Να χτυπηθούν η αισχροκέρδεια, το παραεμπόριο και η νοθεία του λαδιού.
  • Να γίνουν τα ανάλογα έργα υποδομής στο νησί για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης των αγροτών και να αυξηθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ ώστε να μπορεί να ζήσει ο απόμαχος αγρότης.

«Επειδή η κατάσταση δεν πάει άλλο, τονίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου Μανταμάδου, και τα τεράστια προβλήματα της ελαιοκομίας, της κτηνοτροφίας, οι μεγάλες συνέπειες στην κτηνοτροφία από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, οι απαράδεκτοι περιορισμοί στην ένταξη αγροτών σε προγράμματα, η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, οι εξευτελιστικές τιμές, αλλά και οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στην εργατική τάξη, καθιστούν πλέον προβληματική την επιβίωσή μας σ' αυτόν εδώ τον τόπο, γι' αυτό καλούμε όλο το λαό, να πάρουν μέρος ενωμένοι στον αγώνα της 1ης Φλεβάρη στις 11 π.μ. στην προκυμαία Μυτιλήνης».

Η επιτροπή αγώνα θα επισκεφτεί το Σάββατο την Κλειού, την Κυριακή την Κάπη, τη Δευτέρα την Πελόπη και την Τρίτη τον Μανταμάδο.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Υπήρχαν τα απαραίτητα έργα, λέει η κυβέρνηση

Τα ίδια λένε οι κυβερνώντες μετά από κάθε καταστροφή, απάντησε  ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης,  που κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση

Κάθε φορά που υπάρχει θεομηνία, η Κόρινθος είναι από τις πρώτες πόλεις που πληρώνει «τα σπασμένα» με πολλές ζημιές, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να κομπάζει ότι στην περιοχή έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Ετσι και χτες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη για τις πρόσφατες πλημμύρες στην Κόρινθο, ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η κυβέρνηση έκανε το χρέος της. Συγκεκριμένα είπε ότι μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού «έγιναν επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα» από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τις άλλες υπηρεσίες που έδωσαν ικανοποιητικές απαντήσεις για τις καμένες περιοχές. Για τον ποταμό Ξηριά ανέφερε ότι μετά τις πλημμύρες του 1997 η κυβέρνηση διέθεσε 175 εκατομμύρια για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Από την άλλη όμως ο Ν. Αλευράς αναγνώρισε ότι στην περιοχή του Νομού Κορινθίας υπάρχει χρόνιο πρόβλημα αντιπλημμυρικής προστασίας, «εξαιτίας του τρόπου ανάπτυξης όλων αυτών των περιοχών». Αναφερόμενος στην Εθνική Οδό, είπε ότι έγιναν σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα γύρω από το κομμάτι της παράκαμψης της Κορίνθου.

Η Επίκαιρη Ερώτηση ήταν συγκεκριμένη, είπε ο Π. Κοσιώνης, και αφορούσε το τι έγινε μέσα στο δήμο και πρόσθεσε: «Ισως δεν περνάει μέρα που να μην υπάρχει Επίκαιρη Ερώτηση και να μην ακούγεται ότι "εμείς έχουμε δώσει εντολές, έχουμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα" κλπ. Οταν όμως εκείνος που δίνει εντολή δεν παρακολουθεί την εξέλιξη και δε σφίγγει και λιγάκι τα πράγματα, είναι σαν να μην έχει δώσει εντολή καθόλου».

Ο βουλευτής τόνισε ότι χρειάζεται ένας σχεδιασμός «που ξέρουμε ότι κρατάει καιρό, παρεμβατικού χαρακτήρα για να προστατευτεί ο δήμος, δηλαδή τα σπίτια που είναι μέσα στο δήμο. Πάρθηκαν τέτοια μέτρα παρεμβατικού χαρακτήρα; Οι κάτοικοι έχουν την αίσθηση ότι δεν έχει γίνει τίποτα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ