ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
Σελ. /40
Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις σ' όλη τη χώρα

Δυναμώνει ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, επιτροπές ειρήνης σε συνεργασία με μαζικούς φορείς διοργανώνουν συσκέψεις, πικετοφορίες και συλλαλητήρια καταδίκης του ΝΑΤΟικού εγκλήματος. Συγκεκριμένα έχουν ανακοινωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή κινητοποιήσεις:

Σήμερα Τετάρτη

- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια συνεχίζεται - Επιπτώσεις στη χώρα μας», διοργανώνουν πολλοί μαζικοί φορείς της Χαλκίδας στις 7 μ.μ., στο Θέατρο «Παπαδημητρίου» και στη συζήτηση συμμετέχουν: ο Θαν. Γεράνιος, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Δημ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο Γ. Γεωργιάδης, δημοσιογράφος, ο Δ. Βενετής, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και συντονίζει ο Γιαν. Τριάντης, δημοσιογράφος.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, οι Δήμοι Χαλκίδας και Ν. Αρτάκης, το Σωματείο Οικοδόμων Χαλκίδας, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, ενώ συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλκίδας.

- Συλλαλητήριο διοργανώνουν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας στις 7.00 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Εξάλλου, η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε προσυγκέντρωση τα μέλη και τους φίλους της στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Σερβία δυο χρόνια μετά. Οι επιπτώσεις του πολέμου στη χώρα μας. Ανάληψη πρωτοβουλιών», διοργανώνουν με πρωτοβουλία τους κάτοικοι της Χίου στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα συμβουλίων του «Ομήρειου».

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου διοργανώνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Νεότητος και Κουντουριώτου).

Αύριο Πέμπτη

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας και το Εργατικό Κέντρο του Νομού, διοργανώνουν συγκέντρωση διαδήλωση στο Αργος και ώρα 7.00 μ.μ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

- Αντιπολεμική εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Ελεούσας και ώρα 7.00 μ.μ. διοργανώνουν μαζικοί φορείς της Αγίας Βαρβάρας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Αντρέας Θεοφίλου, φυσικός και ερευνητής του «Δημόκριτου», ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς της περιοχής διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση, ώρα 6.00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο παλιό δημαρχείο της πόλης. Ομιλητής θα είναι ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και καθηγητής Πανεπιστημίου Στρατής Κουνιάς.

Τις επόμενες μέρες

- Ο Δήμος Πρέβεζας, το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τον πόλεμο στη Σερβία - Το Σύνδρομο των Βαλκανίων», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Φλεβάρη και ώρα 19.00, στο «ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ».

Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνει ο δήμαρχος της Πρέβεζας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ομιλίες επιστημόνων. Συγκεκριμένα, ο δρΝίκος Κατσαρός διευθυντής Ερευνών στο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» και γενικός γραμματέας Βαλκάνιων Χημικών, στην ομιλία του, θα αναπτύξει το θέμα: «Οι συνέπειες στο περιβάλλον από τους βομβαρδισμούς στη Σερβία. Χημικοί και ραδιενεργοί ρύποι». Η πρόεδρος των Ιατρών κατά των πυρηνικών όπλων δρ Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου θα μιλήσει για τις «επιπτώσεις στην υγεία από τους βομβαρδισμούς στη Σερβία».

- Συλλαλητήριο την Κυριακή 4 Φλεβάρη διοργανώνουν μαζικοί φορείς της Σάμου στις 5.00 μ.μ. στην πλατείαΠυθαγόρα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 4 Φλεβάρη στις 11.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Λεάγρου 12) με θέμα: «Οι επιπτώσεις του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Δριμύ το «κατηγορώ» των μαζικών φορέων

Avaton

Δεκάδες ανακοινώσεις καταδίκης του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος σε βάρος των λαών των Βαλκανίων καταφτάνουν καθημερινά από συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικούς φορείς κλπ.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας «αναρωτιέται» στην ανακοίνωσή του «ποιοι θα δικαστούν για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας;», σημειώνοντας καυστικά πως το γεγονός ότι οι βόμβες περιείχαν πυρηνικά υλικά ήταν γνωστό, αυτό που δεν ήταν γνωστό στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ήταν οι μολυσματικές επιπτώσεις τους κι εκτός των συνόρων του «εχθρού», δεν ήταν γνωστό παρά μόνο στις κυβερνήσεις, ότι η χρήση τους είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του '80, ότι το ραδιενεργό αυτό υλικό προέρχεται από κατάλοιπα της πυρηνικής βιομηχανίας και αποτελεί ένα τεράστιο οικονομικό όφελος γι' αυτήν, που θεωρείται ανώτερο από την υπονόμευση της υγείας και τη ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Το Επιμελητήριο καταλήγοντας καταγγέλλει το έγκλημα αυτό και δηλώνει ότι στηρίζει και συμμετέχει στις εκδηλώσεις καταδίκης από το φιλειρηνικό κίνημα.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις αποκαλύψεις που αφορούν στη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. «Το αποτρόπαιο έγκλημα της αμερικανοΝΑΤΟικής συμμαχίας θα βαραίνει για πάντα όλους όσοι με διάφορες τρόπους συνυπογράφουν ή ανέχονται τις ωμές επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού», τονίζει.

Η ΟΒΥΕ υπογραμμίζει τις εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ και καταλήγει σημειώνοντας: «Οι λαοί μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους, οι πόλεμοι μόνο δεινά έχουν φέρει στους λαούς και κέρδη στους εμπόρους του πολέμου. Είναι καιρός οι λαοί να δώσουν τα χέρια, να πουν ΟΧΙ στον πόλεμο και ΝΑΙ στην ειρήνη. Είναι καιρός να αφαιρέσουμε από τα εγκληματικά χέρια των πολεμοκάπηλων όλα τα όπλα, να τους αφαιρέσουμε τη δυνατότητα να δολοφονούν τους λαούς».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης καταγγέλλει έντονα τις εγκληματικές ευθύνες του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεων των χωρών που συμφώνησαν με τους βομβαρδισμούς, μεταξύ των οποίων και η ελληνική και καταδικάζει απερίφραστα όλους όσοι συντέλεσαν στο έγκλημα. Απαιτεί δε, από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν οι Ελληνες φοιτητές σε ελληνικά πανεπιστήμια, να διαθέσει κονδύλια και να απαιτήσει από την ΕΕ να προσδιοριστεί το μέγεθος των καταστροφών και να παρθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών απευθύνει κάλεσμα σε κάθε πατριώτη και έντιμο άνθρωπο να μη μείνει μόνο στα αισθήματα οργής και αγανάκτησης, αλλά να καταδικάσει την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που έδειξαν το πιο στυγνό και απάνθρωπο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Καλεί ακόμα σε αλληλεγγύη στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και μαζική αντίσταση και πάλη με αιτήματα να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν οι Ελληνες φοιτητές, να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα.

Το Παράρτημα Χολαργού της ΠΕΑΕΑ καταγγέλλει το έγκλημα σε βάρος των λαών της Βαλκανικής από τις δυνάμεις της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης και καλεί όλους τους αντιστασιακούς και κάθε Ελληνα να αντιδράσει έμπρακτα, να εναντιωθεί σε αυτό το μεγάλο έγκλημα.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση, όλους όσοι συνυπέγραψαν την απόφαση για τους βομβαρδισμούς σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και παρέδωσαν τα πάντα στους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές, αλλά και εκείνους που δεν ύψωσαν τότε φωνή αντίστασης πιστεύοντας πως το έγκλημα δεν τους αγγίζει και δεν τους αφορά.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων» σε ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή της για το «Σύνδρομο των Βαλκανίων», που ακολούθησε του εγκληματικού πολέμου των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας.

«Πρόκειται για ένα προμελετημένο έγκλημα διαρκείας, γιατί οι ιθύνοντες του ΝΑΤΟ γνώριζαν. Η εγκληματική αυτή ενέργεια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν σ' αυτό το βρώμικο πόλεμο, στον οποίο υπερήφανα πήρε μέρος και η κυβέρνηση της χώρας μας ως "μικρός ιμπεριαλιστής", αποδεικνύει τη βαρβαρότητα του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, τη βαρβαρότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων», τονίζει η «Πανεπιστημονική», η οποία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες και αξιώνει μεταξύ άλλων την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών, την αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ, την καταστροφή των πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΒΡΟΥ
Να αναπτύξουμε μαζική και αγωνιστική δράση

«Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ σε βάρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας στη Βοσνία και το Κόσσοβο αποδεικνύονται πολύπλευρα θανατηφόροι και επικίνδυνοι για τους λαούς ολόκληρης της Βαλκανικής και της Ευρώπης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Το Σωματείο καλεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής να αναπτύξει μαζική, δυναμική και αγωνιστική δράση για να προβληθεί το αίτημα του λαού της περιοχής, για: Αμεση επιστροφή στη χώρα όλων των Ελλήνων στρατιωτών που συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αμεση επιστροφή και εγγραφή στα ελληνικά πανεπιστήμια των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία. Την αποκατάσταση από το ΝΑΤΟ όλων των ζημιών που υπέστησαν και υφίστανται οι λαοί της περιοχής και του φυσικού περιβάλλοντος της Βαλκανικής. Την άμεση καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων, την αποχώρηση των βάσεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τη Βαλκανική και τη διάλυση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών «που απειλούν την ύπαρξη του πλανήτη και την ίδια την υπόσταση της ανθρωπότητας».

Συντονίζονται οι αντιΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Αγρίνιο

Πλατιά σύσκεψη μαζικών φορέων, της περιοχής του Αγρινίου, που είχαν αναπτύξει αντιπολεμική δράση κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, πραγματοποιήθηκε προχτές Δευτέρα, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Παράλληλα αποφάσισαν τη διοργάνωση Ημερίδας στις 28 Φλεβάρη, η οποία θα γίνει στο «Παπαστράτειο Μέγαρο» που θα κλείσει με συλλαλητήριο στην πόλη.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, τα μέλη των φορέων που συμμετείχαν διαπίστωσαν, όπως κατέγραψαν και στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, τα τραγικά αποτελέσματα του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Επισήμαναν, παράλληλα την ανάγκη και υποχρέωσή τους να ενημερώσουν το λαό του Αγρινίου για τις τρομακτικές συνέπειες του πολέμου στα Βαλκάνια από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στο κείμενο της ανακοίνωσής τους μεταξύ άλλων ζητούν την άμεση επανόρθωση του οικοσυστήματος, με έξοδα των κυβερνήσεων που πήραν μέρος στο βρώμικο πόλεμο. Καθώς επίσης και την άμεση αποχώρηση όλων των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια και την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών όπλων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Εκφράζει έντονες ανησυχίες

«Ο βομβαρδισμός της Σερβίας, της Βοσνίας και του Κόσσοβου υπήρξε άδικος και βάρβαρος για τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Τα τραγικά αποτελέσματα από τις βόμβες του απεμπλουτισμένου ουρανίου άρχισαν από τώρα να γίνονται ορατά. Το έγκλημα δυστυχώς δεν είναι στιγμιαίο αλλά διαρκές». Τα παραπάνω υπογραμμίζουν, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, στο ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποίησαν στις 22 Γενάρη, σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Στο ψήφισμά τους τα μέλη του ΔΣ, υπογραμμίζουν ότι ο ελληνικός λαός από την αρχή αντέδρασε για τον πόλεμο αυτό και πολλοί ήταν εκείνοι που προέβλεψαν τις ολέθριες συνέπειες. Παράλληλα, επισημαίνουν, ότι την ευθύνη τη φέρνουν το ΝΑΤΟ και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμφώνησαν στους βομβαρδισμούς και έσπειραν το φόβο και τον τρόμο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, αναφέρεται στο ψήφισμα, καταδικάζει για μια ακόμη φορά τις ενέργειες αυτές του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων ηγετών και εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, στην υγεία των Ελλήνων στρατιωτών που εδρεύουν στην περιοχή, καθώς και για την υγεία των Ελλήνων σπουδαστών που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ