ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Κάλεσμα αγώνα προς τους ναυτεργάτες

Οι δυο ναυτεργατικές Ενώσεις καλούν σε αγώνα ενάντια στην πολιτική που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων τους

«Σήμα αγώνα» προς τους ναυτεργάτες εκπέμπουν μηχανικοί και θερμαστολαδάδες. Καλούν τους συναδέλφους τους να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους εργαζόμενους της στεριάς για να «κόψουν τη φόρα» της ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση των εργατών της στεριάς και της θάλασσας. Η Ενωση Μηχανικών και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» απευθύνουν το αγωνιστικό τους κάλεσμα με κοινή ανακοίνωση, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το διεκδικητικό τους πλαίσιο, το οποίο αφορά: Τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την ανάκληση του κοινοτικού κανονισμού 3577/92 που αίρει το καμποτάζ στην ακτοπλοΐα και την απόρριψη του νέου ακτοπλοϊκού θεσμικού πλαισίου, την ανάπτυξη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με πλοία με ελληνική σημαία, Ελληνες ναυτεργάτες ασφαλισμένους στο ΝΑΤ και «θωρακισμένους» από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, καθορισμό συντάξεων και επιδομάτων στο 80% του μισθού.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει «βάλει στο μάτι» το εργασιακό και ασφαλιστικό οικοδόμημα στο όνομα της αύξησης των κερδών των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Η επίθεση στο χώρο των ναυτεργατών κωδικοποιείται με την αλλαγή του νέου θεσμικού πλαισίου που προωθείται στην ακτοπλοΐα, με νέα αντιναυτεργατικά μέτρα στην ποντοπόρο ναυτιλία, τη συνεχή υπονόμευση του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτου. Τα δύο σωματεία επισημαίνουν προς τους ναυτεργάτες ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήδη έχει συμφωνήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την «ελευθεριότητα» στον καθορισμό των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, αξίωση που προβάλλουν Ελληνες και Ευρωπαίοι εφοπλιστές. Αλλωστε αυτό προβλέπει και το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθείται στην ακτοπλοΐα, που σημαίνει ότι ο διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια είναι προ των πυλών.

«Οι ευθύνες - συνεχίζει - της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ είναι τεράστιες, γιατί με τη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης συνήργησε στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης. Την καλούμε έστω και τώρα να αποφασίσει την οργάνωση αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των ναυτεργατών».

Τα σωματεία καλούν ακόμα τους ναυτεργάτες, στα πλαίσια του συντονισμού με τους εργαζόμενους της στεριάς για την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης, να συμμετέχουν στην ευρεία σύσκεψη που διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη το ΠΑΜΕ στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ».

ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Το λόγο τώρα έχει η Δικαιοσύνη

Στις 9 Φλεβάρη αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τον άδικο χαμό των 24 ναυτεργατών που τους μπάρκαραν στον πνιγμό

Μπροστά στις ευθύνες της βρίσκεται ξανά η Δικαιοσύνη. Καλείται να δώσει ένα ακόμα δυνατό ράπισμα στο εγκληματικό «ντουέτο» εφοπλιστών - ιδιωτικής εταιρίας «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ», που, δρώντας με γνώμονα την αύξηση των υπερκερδών του, δε διστάζει να κόψει το νήμα και ανθρώπινων ζωών. Καλείται να στείλει ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθεί να καλύπτει «πάση θυσία» αυτό το δίδυμο. Τις ευθύνες επωμίζεται αυτή τη φορά το Α` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, όπου χτες ολοκληρώθηκε η δίκη που άρχισε στις 5 Δεκέμβρη, για το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ». Το πλοίο που βούλιαξε στις 3 Σεπτέμβρη 1994 στον Ατλαντικό Ωκεανό μαζί με 24 ναυτεργάτες, σε ήπιες καιρικές συνθήκες, επειδή άνοιξαν οι σάπιες λαμαρίνες του. Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί την επόμενη Παρασκευή 9 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι.

Επί 60 περίπου μέρες στο δικαστήριο, από τους δικηγόρους οικογενειών των θυμάτων Γ.Τρανταλίδη, Χρ. Βρούστη και τις πολύτιμες γνώσεις του πραγματογνώμονα Σπ. Μελά, ο οποίος συνέταξε και σχετική έκθεση για τα αίτια του ναυαγίου προκειμένου να «φωτίσει» το δικαστήριο, κατατέθηκαν πλήθος συγκλονιστικών στοιχείων, τα οποία αποκάλυψαν ότι αν ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» δεν εξέδιδε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε αυτό το σαπάκι, προκειμένου να «εξυπηρετήσει» τους πλοιοκτήτες του αδελφούς Ηλιόπουλους, οι 24 άνθρωποι θα ζούσαν. Τα στοιχεία αυτά δεν κατάφεραν να ανατρέψουν ούτε οι δικηγόροι υπεράσπισης των πλοιοκτητών με των οποίων τις αγορεύσεις ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι που καταδέχτηκαν να προσφέρουν τις γνώσεις και τα διπλώματά τους στην υπεράσπιση του «Νηογνώμονα» και των πλοιοκτητών αποτελούν «τρανταχτά» ονόματα του κλάδου, αλλά και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Τόσο ο κ. Ποτάκης, όσο και κ. Βαρλάμης, δικηγόροι των πλοιοκτητών, προσπάθησαν να πείσουν το δικαστήριο ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο και ότι το ναυάγιο οφείλεται σε «εξαιρετικό» και «τυχαίο» γεγονός. Μάλιστα ο κ. Βαρλάμης με μία αγόρευση που διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες «έβγαλε» «άτοπο» ολόκληρο το κατηγορητήριο σε βάρος των πλοιοκτητών, ανέφερε ότι η υπόθεση του ναυαγίου «διογκώθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης» και απέδωσε την πολύνεκρη τραγωδία στην «πλευρική κάμψη» που προκλήθηκε από τον κυματισμό της θάλασσας...

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Μπλοκαρισμένοι οι επισκευαστικοί χώροι

Για μήνες,  αλλά και χρόνια, πλοία παραμένουν «δεμένα»   σε επισκευαστικούς χώρους, δημιουργώντας σημαντικούς κινδύνους

Τις 13 από τις 26 θέσεις που υπάρχουν στο μόλο της Δραπετσώνας στο Πέραμα, προκειμένου να δένουν πλοία για επισκευή, καταλαμβάνουν πλοία εφοπλιστών, τα οποία παραμένουν δεμένα για μήνες, ακόμη και για χρόνια, με το πρόσχημα της εκτέλεσης επισκευών! Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έγκλημα που συντελείται στον επισκευαστικό χώρο του μόλου της Δραπετσώνας, αλλά και σε άλλους επισκευαστικούς χώρους και εντάσσεται στην πολιτική κυβέρνησης και Οργανισμού Λιμένος Πειραιά για τη διάλυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Από αυτή την κατάσταση βεβαίως κερδίζουν οι εφοπλιστές που τα πλοία τους ξεχειμωνιάζουν, ενώ τους ναυτεργάτες τους απολύουν για να μην πληρώνουν.

Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν κατά την περιοδεία που πραγματοποίησαν πριν δυο μέρες κλιμάκιο υπευθύνων του ΟΛΠ με συνδικαλιστές των σωματείων της Ζώνης και εκπροσώπους των εργοδοτών, κάτω από την πίεση που άσκησαν εργαζόμενοι και άνεργοι με τη δυναμική τους κινητοποίηση την περασμένη Τρίτη στα γραφεία του ΟΛΠ. Οπως μας κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου ηλεκτρολόγων πλοίωνΘ. Παναγιωτόπουλος που συμμετείχε στην περιοδεία, διάφοροι εφοπλιστές είχαν καταθέσει συμβόλαια ότι θα προχωρήσουν σε εργασίες επισκευής και όπως διαπιστώθηκε κάποιες από αυτές έχουν γίνει, αλλά τα πλοία δεν έχουν φύγει και κάποιες δεν έχουν γίνει ακόμα. Κατήγγειλε δε ότι τα δήθεν συμβόλαια που παρουσιάζουν οι εφοπλιστικές εταιρίες, για να καταλάβουν χώρους στη Ζώνη, γίνονται μετά από πιέσεις των ίδιων των εφοπλιστών προς ελάχιστες ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις και σε συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» με τον ΟΛΠ.

Μετά την κινητοποίηση την Τετάρτη διαπιστώθηκε ότι οι εφοπλιστές προχώρησαν στην έκδοση αδειών εργασίας για να πραγματοποιήσουν μικροεπισκευές και να παραπλανήσουν για άλλη μια φορά, ώστε να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους στο χώρο της Δραπετσώνας αλλά και σε άλλους χώρους. Πάντως, οι προηγούμενες άδειες που είχαν βγει δεν απαιτούσαν τόσο μεγάλο καιρό παραμονής των πλοίων στο μόλο και αυτό γινόταν φανερό από την έκταση των εργασιών και των αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το πλοίο «Αγία Τριάς» που βρίσκεται άγνωστο πόσα χρόνια, είναι έτοιμο να βυθιστεί και η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για το χώρο αλλά και για το περιβάλλον. Τα παραπάνω, βεβαίως, διαπιστώθηκαν στο Μώλο της Δραπετσώνας, αλλά δε συμβαίνουν μόνο σ' αυτό το χώρο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΥΘΩΝ - ΠΟΤΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Απαιτεί την ακύρωση της απόλυσης

Την ακύρωση της παράνομης απόλυσης του εργαζόμενου Ζ. Καραβά από την εταιρία «ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ», απαιτεί με ανακοίνωσή του το κλαδικό σωματείο Ζύθων - Ποτών - Τροφίμων, του οποίου γραμματέας είναι ο απολυμένος εργαζόμενος.

Το σωματείο καταγγέλλει ότι η διοίκηση της εταιρίας «ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ» επιδιώκει με τις παράνομες και τρομοκρατικές απολύσεις, όπως αυτή του Ζ. Καραβά, να διατηρήσει το καθεστώς της ασυδοσίας σε βάρος των εργαζομένων. «Κάθε φωνή - συνεχίζει η ανακοίνωση - που εναντιώνεται στα μεροκάματα και τους μισθούς πείνας, στα ελαστικά ωράρια εργασίας, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις απαράδεκτες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, στην εντατικοποίηση της δουλιάς, είναι φωνή που ενοχλεί και περισσεύει».

Τονίζει επίσης ότι «η διοίκηση της εταιρίας λογαριάζει χωρίς όλους εμάς. Από τη δική μας απλήρωτη εργασία βγαίνουν τα κέρδη της επιχείρησης και οι πλουσιοπάροχες αμοιβές ορισμένων και έχουμε την απαίτηση να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά μας. Καμία απόλυση και κανένας εφησυχασμός και απειλή δε θα μπορέσει να εμποδίσει τη μαζικοποίηση του σωματείου μας. Θα απαντήσουμε με το δικό μας τρόπο, τη συλλογική δράση, τη συναδελφική αλληλεγγύη, την ενότητα και τον αγώνα μας. Απαντάμε στην τρομοκρατία της εργοδοσίας με μαζικές εγγραφές στο σωματείο. Ενωμένοι απαιτούμε την ανάκληση της παράνομης απόλυσης. Απαιτούμε από την Επιθεώρηση Εργασίας και το υπουργείο Εργασίας την άμεση ακύρωση της απόλυσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ