Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Κάλεσμα αγώνα προς τους ναυτεργάτες

Οι δυο ναυτεργατικές Ενώσεις καλούν σε αγώνα ενάντια στην πολιτική που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων τους

«Σήμα αγώνα» προς τους ναυτεργάτες εκπέμπουν μηχανικοί και θερμαστολαδάδες. Καλούν τους συναδέλφους τους να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους εργαζόμενους της στεριάς για να «κόψουν τη φόρα» της ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση των εργατών της στεριάς και της θάλασσας. Η Ενωση Μηχανικών και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» απευθύνουν το αγωνιστικό τους κάλεσμα με κοινή ανακοίνωση, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το διεκδικητικό τους πλαίσιο, το οποίο αφορά: Τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την ανάκληση του κοινοτικού κανονισμού 3577/92 που αίρει το καμποτάζ στην ακτοπλοΐα και την απόρριψη του νέου ακτοπλοϊκού θεσμικού πλαισίου, την ανάπτυξη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με πλοία με ελληνική σημαία, Ελληνες ναυτεργάτες ασφαλισμένους στο ΝΑΤ και «θωρακισμένους» από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, καθορισμό συντάξεων και επιδομάτων στο 80% του μισθού.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει «βάλει στο μάτι» το εργασιακό και ασφαλιστικό οικοδόμημα στο όνομα της αύξησης των κερδών των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Η επίθεση στο χώρο των ναυτεργατών κωδικοποιείται με την αλλαγή του νέου θεσμικού πλαισίου που προωθείται στην ακτοπλοΐα, με νέα αντιναυτεργατικά μέτρα στην ποντοπόρο ναυτιλία, τη συνεχή υπονόμευση του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτου. Τα δύο σωματεία επισημαίνουν προς τους ναυτεργάτες ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήδη έχει συμφωνήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την «ελευθεριότητα» στον καθορισμό των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, αξίωση που προβάλλουν Ελληνες και Ευρωπαίοι εφοπλιστές. Αλλωστε αυτό προβλέπει και το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθείται στην ακτοπλοΐα, που σημαίνει ότι ο διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια είναι προ των πυλών.

«Οι ευθύνες - συνεχίζει - της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ είναι τεράστιες, γιατί με τη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης συνήργησε στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης. Την καλούμε έστω και τώρα να αποφασίσει την οργάνωση αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των ναυτεργατών».

Τα σωματεία καλούν ακόμα τους ναυτεργάτες, στα πλαίσια του συντονισμού με τους εργαζόμενους της στεριάς για την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης, να συμμετέχουν στην ευρεία σύσκεψη που διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη το ΠΑΜΕ στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλουν την ακτοπλοΐα τσιφλίκι τους (2011-01-12 00:00:00.0)
Ο αγώνας στα χέρια των ναυτεργατών (2006-02-05 00:00:00.0)
Να γίνουν τα καράβια λαϊκή περιουσία (2005-08-02 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ενάντια στο νέο θεσμικό πλαίσιο (2001-03-06 00:00:00.0)
Απέρριψε το νέο θεσμικό πλαίσιο (2000-10-18 00:00:00.0)
Προέχει η άμεση αντίδραση των ναυτεργατών (2000-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ