Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΕΔ
Απεργία κόντρα στη διάλυση

Απεργούν στις 5 Φλεβάρη, αντιδρώντας στα σχέδια ιδιωτικοποίησης τμημάτων του Οργανισμού και στην αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων 

Δημόσιο και ενιαίο ΟΑΕΔ, στο πλευρό των ανέργων, απαιτούν οι εργαζόμενοι σ' αυτόν
Δημόσιο και ενιαίο ΟΑΕΔ, στο πλευρό των ανέργων, απαιτούν οι εργαζόμενοι σ' αυτόν
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, με αρχή την προκήρυξη από την Ομοσπονδία τους 24ωρης απεργίας τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, αντιδρώντας έτσι στα σχέδια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΑΕΔ, επιφέροντας, παράλληλα, αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις. Οι εργαζόμενοι την ημέρα της απεργίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Συνδικάτο Οικοδόμων και μετά πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Χτες, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, σε συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλε τα σχέδια της κυβέρνησης να παραχωρήσει τον ΟΑΕΔ στα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου με τη δημιουργία τριών θυγατρικών ΑΕ, που θα αναλάβουν σημαντικούς τομείς δραστηριοτήτων του, και δήλωσε την απόφαση του κλάδου να αγωνιστεί για δημόσιο και ενιαίο Οργανισμό. Παράλληλα, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις εκσυγχρονισμού του Οργανισμού, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση και στήριξη των ανέργων.

Η Μ. Αραμπάνου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στο υπόμνημα με τις προτάσεις που έστειλε η Ομοσπονδία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση πως ο δημόσιος ΟΑΕΔ δεν μπορεί να παίξει τον κοινωνικό του ρόλο και ότι η ιδιωτικοποίηση θα υλοποιήσει το στόχο της δημιουργίας 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Οπως σημειώνει, όμως, στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός των ανέργων και εργαζόμενων από τις ευθύνες των κυβερνήσεων για τις πολιτικές και τα προγράμματα που εφάρμοσαν για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στις προτάσεις που έχουν καταθέσει επισημαίνεται μεταξύ άλλων η ριζική αλλαγή των προγραμμάτων και πολιτικών για την ασφάλιση, την απασχόληση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με στροφή στον άνεργο. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη με αλλαγή προϋποθέσεων και χρόνου καταβολής, αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Τέλος, ενίσχυση του Οργανισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό με 100 δισ. δραχμές και απόδοση των οφειλών του ΙΚΑ (370 δισ.).

Ο Γ. Λασκαρίδης,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, επισήμανε ότι υπήρξε συνειδητή απαξίωση του ΟΑΕΔ, ώστε να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. «Ο ΟΑΕΔ πρέπει να είναι δημόσιος, ενιαίος, με κοινωνικά χαρακτηριστικά», σημείωσε. Τόνισε, ακόμα, ότι το κράτος επιχορηγεί σήμερα τον ΟΑΕΔ μόνο με 8 δισ. το χρόνο, όταν τα λειτουργικά έξοδα είναι 44 δισ. δραχμές.

Την απόφαση να αντιμετωπίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, με αγώνα διαρκείας, εξέφρασε ο γραμματέας τηςΟμοσπονδίας Κ. Μετεβέλης, καταγγέλλοντας, παράλληλα, ότι η κομματικοποίηση ήταν ένας λόγος για τη σημερινή κατάσταση του ΟΑΕΔ. Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Μαυροειδής, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ δε θα γίνουν άλλοθι αποτυχημένων πολιτικών απασχόλησης και ότι οι παροχές που δίνονται στους ανέργους είναι απαράδεκτες.

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, μίλησε ο Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος τόνισε τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων και ότι δε θα δεχτούν καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ