Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
ΟΧΙ στο τζογάρισμα των αποθεματικών

  Καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική και απαιτεί να σταματήσει η διασπάθιση των αποθεματικών των Ταμείων

Ευθεία βολή στα ασφαλιστικά ταμεία δίνει για μια ακόμη φορά η κυβερνητική πολιτική, καθώς μέσα από το «τζογάρισμα» των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο παρατηρούνται σημαντικές απώλειες πολλών δισ. δραχμών. Ο ακριβής υπολογισμός αυτών των απωλειών «σκοντάφτει» στην έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση, ωστόσο ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος παραδέχτηκε ότι για το ΙΚΑ φτάνουν τα 50 δισ. δραχμές! Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική και απαιτεί την επιστροφή στα Ταμεία των υπεξαιρεμένων αποθεματικών, καθώς και να σταματήσει κάθε διασπάθιση της περιουσίας των Ταμείων.

Ο Μ. Νεκτάριος στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα απωλειών, καθώς είναι λογιστικές οι διαφορές και το ΙΚΑ δεν έχει αγοράσει, ούτε πουλήσει μετοχές το τελευταίο διάστημα. Γεγονός είναι όμως, ότι η κατάσταση των αποθεματικών των Ταμείων - ανεξάρτητα από το αν αυτή είναι «λογιστική» ή όχι - χρησιμοποιείται σαν ένα επιχείρημα από την κυβέρνηση για να πείσει ότι οι ανατροπές που ετοιμάζει είναι απαραίτητες.

Σχετικά με τις συνολικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανέφερε κατά τη συνεδρίαση του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου ότι «το ασφαλιστικό είναι το μεγάλο θέμα της επόμενης περιόδου», ενώ σήμερα αναμένεται συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση, σχετικά με το περιεχόμενο της μελέτης του ξένου οίκου.

Χρειάζεται δυναμική παρέμβαση

Με την ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, που μέσα από τις διορισμένες κυβερνητικές διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων διασπάθισαν τα αποθεματικά τους (δηλαδή τα χρήματα των εργαζομένων), είτε χαρίζοντάς τα με μηδέν επιτόκιο στο μεγάλο κεφάλαιο, είτε τώρα, τα τελευταία χρόνια, μέσα από το υποχρεωτικό τζογάρισμα των αποθεματικών στο βωμό του χρηματιστηρίου.

Οπως αναφέρει συγκεκριμένα το ΠΑΜΕ: «Από αυτό το τζογάρισμα τα αποθεματικά του ΙΚΑ έχασαν 50 δισεκατομμύρια και τα καρπώθηκαν οι αετονύχηδες κεφαλαιοκράτες. Συνένοχοι σε αυτήν την κυβερνητική αντεργατική πρακτική είναι οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που συναίνεσαν σε αυτήν την ..."επένδυση" των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο. Και η κυβερνητική πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν η κυβέρνηση τώρα επικαλείται και τη μείωση των αποθεματικών των Ταμείων (για όπου και όσο υπάρχει τέτοια μείωση, την αποκλειστική ευθύνη έχει η ίδια), για να δώσει τη χαριστική βολή στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Καταλήγοντας το ΠΑΜΕ, σημειώνει ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι άμεση ανάγκη να παρέμβει δυναμικά, να καταγγείλει έμπρακτα την κυβερνητική πολιτική αφαίμαξης των αποθεματικών των Ταμείων και να απαιτήσει την επιστροφή των υπεξαιρεμένων αποθεματικών βάζοντας φραγμό σε τέτοιες κυβερνητικές πρακτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ