Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
«Στρατιωτικός» κανονισμός και πατίνια

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις συνθήκες και τον κανονισμό εργασίας στην πολυεθνική

«Πατίνι» κάνει τη ζωή των υπαλλήλων της η πολυεθνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Καρφούρ-Μαρινόπουλος», όχι μόνο γιατί με πρόσχημα τη γρήγορη εξυπηρέτηση των πελατών της «φοράει» πατίνια στους εργαζόμενους για να τρέχουν στο κατάστημα του Φοίνικα της Θεσσαλονίκης. Αλλά και γιατί επιβάλλει κανονισμό εργασίας, με τον οποίο προβλέπονται αυστηρές πειθαρχικές ποινές, σωματική έρευνα εργαζομένων από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, 48ωρη εργασία που παρατείνεται και Κυριακές και γιορτές, καθώς και μετάθεση εργαζομένων στα καταστήματα όλης της χώρας!!!

Στρατιωτικό ονομάζουν τον κανονισμό αυτό οι εργαζόμενοι της «Καρφούρ-Μαρινόπουλος», που, ας σημειωθεί, αναρτήθηκε πριν λίγες μέρες σ' όλα τα καταστήματα της εταιρίας, ενώ και τα πατίνια έχουν καθιερωθεί σε όλα της τα καταστήματα για τους εργαζόμενους με την ειδικότητα «ανεφοδιασμός ραφιών». Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, που καταγγέλλει το γεγονός, παραθέτει σε ανακοίνωσή της κάποια από τα άρθρα αυτού του αντεργατικού κανονισμού, εξηγώντας τους λόγους που τον θεωρεί το λιγότερο απάνθρωπο.

«Στο άρθρο 34 λέει ότι μπορεί η εταιρία να μεταθέσει τον εργαζόμενο σε κατάστημά της σε όλη την Ελλάδα»! Στο άρθρο 36 ότι «οφείλει ο εργαζόμενος, ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρίας, να δουλεύει και Κυριακές και εορτές»! Στο άρθρο 38 ότι η νόμιμη βδομαδιάτικη διάρκεια εργασίας είναι σαράντα οκτώ ώρες»! Και στο άρθρο 47 ότι η «εταιρία δικαιούται να υποβάλλει τον εργαζόμενο σε σωματική έρευνα»!

«Καλύτερο» από όλα, όμως, βρίσκει η Ενωση το άρθρο 66, σύμφωνα με το οποίο οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται είναι, μεταξύ άλλων, «το πρόστιμο έως 25% επί των ημερήσιων αποδοχών και αργία έως 10 μέρες».

Η Ενωση «συγχαίρει», με την ευκαιρία, το υπουργείο Εργασίας, αφού ο παραπάνω κανονισμός θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το υπουργείο. Τέλος, προειδοποιεί κάθε υπεύθυνο ότι, αν δεν παρθούν πίσω αυτά τα απάνθρωπα μέτρα, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Οσον αφορά στα ακριβά πατίνια που προσφέρει η επιχείρηση στους εργαζόμενους, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων σημειώνει ότι η πολυεθνική θα μας φέρει και πάλι «υπογραφές» εργαζομένων, όπως και στο παρελθόν. «Αλλά ποιος εργαζόμενος θέλει να του κάνουν τη ζωή πατίνι και να του λένε ότι είναι και τιμή του; Ποιος αντέχει ακόμα και στην ιδέα ότι έτσι μόνο του επιτρέπεται να ζήσει;».

Επίσης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΦΑ» γιατί αφού στην αρχή εκδήλωσε ενδιαφέρον για την προβολή του παραπάνω θέματος και γυρίστηκε σχετικό ρεπορτάζ, αυτό ποτέ δεν παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό.

«Στην τηλεόραση του "ΑΛΦΑ" που "κόπτεται" για την κοινωνία μας, το λαό, τα προβλήματα των εργαζομένων κλπ., το καλύτερο ρεπορτάζ ήταν για το δελφινάκι που σώθηκε», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης. Η συμβολή του σταθμού στο κοινωνικό γίγνεσθαι είναι οι φόνοι και το αίμα που μεταφέρει μέσα στα σπίτια μας.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης με τις ανακοινώσεις, τις παρεμβάσεις, τους αγώνες της, στόχο έχει την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων και δε θέλει να γίνει φίρμα στα κανάλια τους. Αυτή ακριβώς η στάση του σωματείου (κι όχι μόνο αυτού) αλλά και των εργαζομένων είναι που αποκλείεται από τα κανάλια της «δημοκρατίας» των πολυεθνικών. Από τα κανάλια και τους δημοσιογράφους-υπηρέτες του κεφαλαίου εξοστρακίζονται ο άνθρωπος του μεροκάματου, το αδιέξοδο της ανεργίας, οι απάνθρωπες συνθήκες δουλιάς και, βέβαια, όλα αυτά γιατί οι πολυεθνικές δεν το επιτρέπουν, ο «μεγάλος αδελφός» αγρυπνά και διατάζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ