Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Στάση αναμονής για το «πόθεν έσχες»

Η πλειοψηφία της διοίκησής της επέβαλε στάση αναμονής, ενώ η ΕΣΑΚ Δημοσίου καλεί σε απειθαρχία

Σε «δυναμική απειθαρχία» καλεί τους δημόσιους υπάλληλους για το θέμα του «πόθεν έσχες» η ΕΣΑΚ Δημοσίου, ενώ αντίθετα η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ επιλέγει την τακτική των... ταλαντεύσεων και της καθυστέρησης, αποφασίζοντας για ακόμη μια φορά να «περιμένει» την κυβέρνηση διά μέσου της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης για... «ακόμη μία» τελική απάντηση.

Συγκεκριμένα χτες στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με τις ψήφους των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομης Παρέμβασης αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην υπουργό πάνω σε 4 άξονες και να προετοιμάζεται η τελική θέση της συνδικαλιστικής οργάνωσης ανάλογα με την απάντηση ή όχι του υπουργείου. Να σημειώσουμε ότι οι 3 άξονες ήδη έχουν τεθεί στην προηγούμενη συνάντηση με τη Β. Παπανδρέου.

Η ΑΔΕΔΥ ζητά: Διασφάλιση του απόρρητου, της ανωνυμίας, αντικειμενικά κριτήρια επεξεργασίας των στοιχείων και διαδικασίας διερεύνησής τους, καθώς και μελέτη του συστήματος εφαρμογής, με νομοθετική ρύθμιση για να διασφαλιστεί ένα σύστημα υψηλών εγγυήσεων για τους υπαλλήλους. Συνεχίζεται δηλαδή η τακτική της αντιμετώπισης του θέματος στη νομική του μόνο βάση, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων αρνείται το μέτρο για την ουσία του. Ομως η διαδικασία των «επιδέξιων χειρισμών» φαίνεται ότι όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά απομακρύνει και από την πολιτική σκοπιά του θέματος και από την απαίτηση των εργαζομένων για πιο αποφασιστική στάση.

Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου καλεί τους εργαζόμενους σε «συνέχιση δυναμικής απειθαρχίας» και τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία «να πάρουν αποφάσεις και να καλούν τους υπαλλήλους, ενσυνείδητα, βλέποντας το πολιτικό βάθος και τις διαστάσεις του θέματος, ν' αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης, αιτία γέννησης των προβλημάτων». Τονίστηκε ότι:

  • Η κυβέρνηση εν ονόματι της εξυγίανσης και της πάταξης της διαφθοράς χρησιμοποιεί τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ υποκρύπτει το κύριο πρόβλημα, τις ύποπτες πηγές χρηματισμού. Η πολιτική αυτή τις γεννά, τις διαιωνίζει, τις δημιουργεί και τις υποθάλπει. Γιγαντώνει τα οικονομικά συμφέροντα, αφήνει το κεφάλαιο στο απυρόβλητο.
  • Πρόβλημα για το «πόθεν έσχες» βρίσκεται αποκλειστικά στην πολιτική της κυβέρνησης. Μέσα από τις αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την αλλαγή του ασφαλιστικού, το τζογάρισμα των αποθεματικών, αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, παίρνει τον ιδρώτα τους και τον δίνει στο κεφάλαιο.
  • Ο διασυρμός των δημοσίων υπαλλήλων αποσκοπεί να περνούν ευκολότερα όλα τ' αντιδραστικά μέτρα.

Ο Κ. Παπαντωνίου, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, από την ΠΑΣΚ, στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε το θέμα του «πόθεν έσχες» «ιδιότυπο λαϊκισμό, ιδιότυπο χτύπημα των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλωστε, στην εποχή του ηλεκτρονικού φακελώματος σε παγκόσμιο επίπεδο δεν τίθεται θέμα "πόθεν έσχες" για τους πάντες, όταν κάποιοι είναι πάνω και έξω από το νόμο. Το θέμα έχει σχέση με τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα, όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά του πολίτη». Και ο Χ. Σουλελές, αντιπρόεδρος επίσης της ΑΔΕΔΥ, στο ίδιο μήκος κύματος, έθεσε και το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για κατάθεση αίτηση αναστολής και ακύρωσης των πράξεων του υπουργείου.

Από την πλευρά της η ΔΑΚΕ έθεσε θέμα «σωστής διάστασης, γιατί αποπροσανατολίζει πια από τα σημαντικότερα θέματα των αυξήσεων, του ασφαλιστικού».

Τέλος και η Αυτόνομη Παρέμβαση έθεσε το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας αν δε διασφαλιστεί το απόρρητο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ