ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκλεισε η Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας

Εκλεισε επ' αόριστον η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Δράμας, επειδή η μοναδική υπάλληλός της συνταξιοδοτήθηκε και το υπουργείο Παιδείας δεν επιτρέπει στο δήμο να προχωρήσει σε νέα πρόσληψη!!!

Ο δήμαρχος της πόλης, Μαργαρίτης Τζίμας, σε επιστολή του προς το Τμήμα Βιβλιοθηκών του υπουργείου Παιδείας σημειώνει πως εκτός από το ότι «ο δανεισμός βιβλίων από τη νεολαία και το λαό της Δράμας είναι πλέον αδύνατος», η βιβλιοθήκη επιτελούσε και ευρύτερο κοινωνικό έργο, αφού αποτελούσε μια εναλλακτική, ποιοτική πρόταση προς τους νέους, σε σχέση με τα κακόφημα στέκια της πόλης. «Η ενέργεια αυτή των αρμοδίων του υπουργείου Παιδείας να μην προσληφθεί αναπληρώτρια υπάλληλος θέτει υπό αμφισβήτηση την παραπέρα ύπαρξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, που λειτουργούσε απρόσκοπτα επί δεκαετίες», επισημαίνεται στην επιστολή. Η βιβλιοθήκη είναι δημόσια από το 1953 και αριθμεί τουλάχιστον 30.000 τόμους, ενώ αρχειοθετεί 40 τίτλους περιοδικών.

Αν και το φαινόμενο του κλεισίματος δημόσιων βιβλιοθηκών και μάλιστα σε χωριά, όπου οι δυνατότητες ποιοτικής ψυχαγωγίας είναι ανύπαρκτες, λόγω συνταξιοδότησης των υπαλλήλων δεν είναι καινούριο, ωστόσο το κλείσιμο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Δράμας αποκτά μια νέα, αποκαλυπτική διάσταση, στο φόντο μάλιστα των ανέξοδων εξαγγελιών περί της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας»...

Μικρομηκάς... «άνεμος» στην Πετρούπολη

Από το εξαίρετο θεματολογικά και αισθητικά «Ψυχοσάββατο» του Γ. Σκεύα
Από το εξαίρετο θεματολογικά και αισθητικά «Ψυχοσάββατο» του Γ. Σκεύα
Στις 6 και 7 του Φλεβάρη η Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Πετρούπολης θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, με την προβολή 14 ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, οι οποίες βραβεύτηκαν στην 23η διοργάνωση του θεσμού. Οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα του χειμερινού Δημοτικού Κινηματογράφου στο Πνευματικό Κέντρο της Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας και Αθ. Διάκου). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στις 6/2 οι προβολές ξεκινούν στις 8 μμ με τις ταινίες: «Ενας λαμπερός ήλιος» του Βασίλη Λουλέ, «Φωταγωγός» του Γιάννη Βεσλεμέ, «Καυτός ορίζοντας» του Αντώνη Σαμουράκη, «Ψυχοσάββατο» του Γιώργου Σκεύα, «Monday» της Στέλλας Καβαδάτου, «Η κυρία των σκύλων» της Εύης Καραμπάτσου, «Gohbi and God» του Βαγγέλη Μαδεράκη. Την επομένη θα προβληθούν οι ταινίες: «Ελα να σου πω» της Κατερίνας Φιλιώτου, «Merry Kitschmas» του Ηλία Δημητρίου, «Peaceville+» του Γιώργου Πιττάκη, «Φλεγόμενη Στάλλα» του Λευτέρη Χαρίτου, «Τα μάτια που τρώνε» του Σύλλα Τζουμέρκα, «Πάντα χθες βράδυ» της Νάνσυ Μπινιαδάκη, «Ο βετεράνος» του Βασίλη Δούβλη.

Των προβολών θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές των ταινιών και με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνη Παπαδόπουλο.

Εξάλλου, η Κινηματογραφική Λέσχη της Πετρούπολης προγραμματίζει για τις 19/2 ένα κινηματογραφικό ταξίδι στο παρελθόν, με την προβολή επιλεγμένων ταινιών, από τις πρώτες που παίχτηκαν σε ελληνικές αίθουσες ανάμεσα στο 1891 και το 1903. Παράλληλα, ο Νίκος Θεοδοσίου θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Στα παλιά τα σινεμά», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με σκηνοθέτες, πανεπιστημιακούς και συγγραφείς για το κινηματογραφικό πέρασμα στον άλλο αιώνα.

Για το Μάρτη, η λέσχη προγραμματίζει αφιέρωμα στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Φ. Κουτσαφτή, «Αγέλαστος Πέτρα» και παράλληλη συζήτηση για τις σύγχρονες πόλεις και ιδιαίτερα για το οικιστικό συγκρότημα της Δ. Αττικής, με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Το ρεμπέτικο πενθεί τη Λιλή

Η Λιλή (Ζαχαρένια Βαλαβάνη)
Η Λιλή (Ζαχαρένια Βαλαβάνη)
Μια γνήσια ρεμπέτισσα της Θεσσαλονίκης, αγαπητή και αξιεκτίμητη, η θρυλική Λιλή (Ζαχαρένια Βαλαβάνη ήταν το πραγματικό της όνομα) βρέθηκε νεκρή, προχτές, καθισμένη σε πολυθρόνα του σπιτιού της, στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε, όταν φίλοι που την αναζητούσαν αναγκάστηκαν να ανοίξουν το διαμέρισμά της.

Γεννημένη στην Ανω Πόλη της Θεσσαλονίκης (1927) από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης, ορφάνεψε νωρίς από πατέρα. Η καπνεργάτρια μάνα της είχε να θρέψει τρία παιδιά. Η Λιλή μετά τη Γ` Δημοτικού βγήκε στο μεροκάματο. Δούλευε σε ζαχαροπλαστείο. Γύρω στα 14 χρόνια της, πρωτοτραγούδησε σε ένα εστιατόριο πολυτελείας. Από το 1944 τραγουδούσε σε διάφορα νυχτερινά κέντρα της πόλης, ερμηνεύοντας στην αρχή κομμάτια του Αττίκ, του Κώστα Γιαννίδη και άλλων. Από το 1948 άρχισε τις επαγγελματικές πια εμφανίσεις της. Το 1950, ανύπαντρη, γέννησε το μοναχογιό της. Δύσκολη εποχή για τέτοιες επιλογές... Η αριστερών φρονημάτων (δεν έκρυβε την πίστη της στο ΚΚΕ) Ζαχαρένια Βαλαβάνη εργάστηκε σκληρά για χάρη του παιδιού της, για να του προσφέρει ανώτατες σπουδές.

Στο πάλκο παρέμεινε μέχρι και το 1998, κλείνοντας την καριέρα της στο κέντρο «Μινουί» της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτέλεσε αγαπημένο στέκι για πάρα πολλούς λαϊκούς τραγουδιστές. Η Λιλή, που για μισό αιώνα υπηρέτησε με το δικό της αυθεντικά λαϊκό τρόπο το ρεμπέτικο τραγούδι, αρνιόταν κατηγορηματικά να ηχογραφήσει δίσκο, όπως και το να εμφανιστεί εκτός Θεσσαλονίκης, ακόμη και στην Αθήνα.

«Οι ρομαντικοί» στο «Πορεία»

Ξεκίνησαν στο θέατρο «Πορεία» και θα διαρκέσουν μέχρι τις 11/2 οι παραστάσεις του έργου «Οι ρομαντικοί» του Εντμόν Ροστάν, από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη, σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σκηνικό Εύας Νάθενα, κοστούμια Κλαιρ Μπρέσγουελ, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, χορογραφία Μαριέλας Νέστορα. Παίζουν: Τάσος Γιαννόπουλος, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Δέσποινα Κούρτη, Γιάννης Κυριακίδης, Αλέξανδρος Λογοθέτης. Πρόκειται για δραματική κωμωδία, ριψοκίνδυνο «παιχνίδι» των ονείρων της νεότητας με τη σκληρή καθημερινότητα, μια αναμέτρηση της αυταπάτης με την πραγματικότητα. Ο Ροστάν έγραψε το έργο το 1894 και γνώρισε την πρώτη μεγάλη θεατρική του επιτυχία, γοητεύοντας το κοινό με τον έμμετρο στίχο, την ποίηση της γραφής του, τη μουσικότητα, τη μελαγχολία, αλλά και το χιούμορ. Δύο νέα παιδιά βιώνουν τις φαντασιώσεις της εφηβείας, ανακαλύπτοντας αμοιβαία τον έρωτα. Δύο γέροι γονείς, κυνικοί και τραγελαφικοί τα κατευθύνουν στο παιχνίδι του έρωτα κι ένας αποτυχημένος ηθοποιός αναλαμβάνει να στήσει μια μηχανορραφία.

«Νταντάδες» στην Καβάλα

Συνεχίζονται με επιτυχία στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας οι παραστάσεις του έργου «Νταντάδες» του Γιώργου Σκούρτη, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 του Φλεβάρη, ενώ στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Σίσκου, σκηνικά - κοστούμια Λαμπρινής Καρδαρά, μουσική Ανδρέα Λαδά. Παίζουν: Νίκος Τσούκας, Χρήστος Μωραΐτης και Ισίδωρος Σταμούλης. Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου από το «Θέατρο Τέχνης» και τριάντα χρόνια συγγραφικής παρουσίας του Γιώργου Σκούρτη, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας θεώρησε χρέος του να ανεβάσει το έργο, που Τύπος και κοινό υποδέχτηκαν με κολακευτικά σχόλια.

«Εδώ Λιλιπούπολη»

Τηρώντας την υπόσχεσή του στους μικρούς φίλους του, το «Αερικό» (Αγαθάρχου 4-6, Ψυρρή) διασκεύασε σε παιδική παράσταση τη βασισμένη στην ιστορική εκπομπή του Γ' Προγράμματος «Εδώ Λιλιπούπολη» γιορτινή παραγωγή του. Οι παραστάσεις ξεκινούν αύριο (2μμ) και θα δίνονται κάθε Σάββατο (2μμ) και Κυριακή (11πμ και 2μμ). Πάνω σε κείμενα από τις παλιές εκπομπές εναλλάσσονται θεατρικά σκετς με τα γνωστά σε όλους μας τραγούδια των Νίκου Κυπουργού, Νίκου Χριστοδούλου, Δημήτρη Μαραγκόπουλου και Λένας Πλάτωνος. Οι ηθοποιοί - τραγουδιστές Γιώργης Χριστοδούλου, Φωτεινή Μπαξεβάνη και Λαέρτης Μαλκοΐσης με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Οικονόμου διηγούνται τις ιστορίες του Χαρχούδα, της Πιπινέζας, του Μπέμπαντα και της παρέας τους. Συμμετέχει εξαμελής ορχήστρα σε επιμέλεια του Θόδωρου Κοτεπάνου, (Εισιτήρια 4.000 δρχ.).

Θεατρική ... «Εθνική Πινακοθήκη»

Μέχρι την Κυριακή θα παίζεται στο θέατρο «Στοά», το έργο του Μιχάλη Φακίνου «Περιμένονταςτον Μπέκετ», το οποίο θα δώσει τη θέση του, όπως είχε προγραμματιστεί, στο δεύτερο έργο του φετινού ρεπερτορίου της «Στοάς», στο «Εθνική Πινακοθήκη» του ΠαναγιώτηΜέντη. Η «Εθνική Πινακοθήκη» θα...«εγκαινιαστεί» στις 10 του Φλεβάρη, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, σκηνικά - κοστούμια Λέας Κούση και μουσική Δημήτρη Μαραμή. Παίζουν: Θανάσης Παπαγεωργίου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Παναγιώτης Μέντης, Ηλίας Κατέβας, Παύλος Ορκόπουλος, Ευδοκία Σουβατζή, Ελένη Κουλουριώτη, Εύα Καμινάρη, Γιώργος Χατζηγεωργίου,Γιώργος Αφεντάκης.

Αξιος ποιητής της γενιάς του

Τον άξιο ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο τιμά το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου (Ιωνίας 96, Ανω Καλαμάκι), στις 5/2 (8 μμ), με ομιλητή τον Αλέξη Ζήρα. Απαγγέλλουν οι ποιητές Αντώνης Φωστιέρης και Γιάννης Βαρβέρης.

Ο Γ. Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1951 στη Μεσσήνη. Σπούδασε Οικονομικά και Στατιστική. Παράλληλα με την ποίηση, ασχολείται με την κριτική και μελέτες για τη λογοτεχνία. Το 1996 τιμήθηκε με το «Βραβείο Καβάφη» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και το 1999 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Μη σκεπάζεις το ποτάμι», η οποία προτάθηκε και για το Ευρωπαϊκό «Αριστείο 2000». Εχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Εβδόμη συμφωνία» (1968), «Η κλεφτουριά του κάτω κόσμου» (1973), «Η Θλίψις του προαστίου» (1976), «Οι πυροτεχνουργοί» (1979), «Η ιστορία του ξένου και της λυπημένης» (1987), «Μη σκεπάζεις το ποτάμι» (1998). Οι μελέτες του για άλλους ποιητές περιλαμβάνονται στη δίτομη «Εκδρομή στην άλλη γλώσσα» (Α', 1991) και (Β' (1994).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ