ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ 16ΧΡΟΝΟΥ
«Δε βρίσκουν» τους τραμπούκους αστυνομικούς

ΚΟΘ του ΚΚΕ: Ευθύνες στην κυβέρνηση, αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός 

Το «κράτος αστυνόμος» προστατεύει τα παιδιά του. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι επί 5 μέρες η αστυνομία δηλώνει πως δεν μπορεί να βρει τον αστυνομικό των ΜΑΤ, που επιτέθηκε αναίτια και ξυλοκόπησε άγρια, χτυπώντας με γκλομπ στο κεφάλι τον 16χρονο μαθητή γυμνασίου από τον Αγιο Νικόλαο Χαλκιδικής, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, που η αστυνομία φαίνεται να μην «μπορεί» να βρει έναν ένοχο στους κόλπους της, ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Γ. Αναστασιάδης δηλώνει πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγκάλυψης και απόκρυψης της αλήθειας. Πάντως, οι γονείς του άτυχου νεαρού φοβούνται - και όχι άδικα - ότι δε θα τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Η κατάσταση του νεαρού μαθητή παραμένει κρίσιμη, αλλά σταθερή και, όπως δηλώνουν οι γιατροί, φαίνεται προς το παρόν να έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Ο πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Κασάπης ανακοίνωσε χθες πως βρίσκεται σε ήπια καταστολή.

Στο μεταξύ, το Σάββατο 3 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε η ιατροδικαστική εξέταση που ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική έρευνα που έχει ανατεθεί στον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Σαπουντζή, προκειμένου να εντοπιστεί ο αστυνομικός που χτύπησε το νεαρό.

Τον νεαρό επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο και ο Γ. Τεμεκενίδης, λυκειάρχης, ως εκπρόσωπος της επιτροπής πρωτοβουλίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με στόχο τη συγκρότηση πλατιάς επιτροπής για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε δήλωσή του, σημείωσε πως το περιστατικό αποτελεί άλλη μια έκφραση της βίας που εκδηλώνεται στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειας επιβολής των σχεδίων της Νέας Τάξης στην περιοχή. «Αυτό δεν είναι έννομη τάξη, αναφέρει. Είναι παραβίαση κάθε δημοκρατικής ελευθερίας του κάθε πολίτη και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως ακόμη δε βρέθηκε ποιος ευθύνεται. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ξεσηκώσει την κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης. Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό οποιουδήποτε διώκεται με τέτοια συμπεριφορά και τέτοια πρακτική από την αστυνομία και από οπουδήποτε αλλού».

Το ΚΚΕ

Την αντιδημοκρατική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και, παράλληλα, διατυπώνει τη συμπαράστασή της στην οικογένεια του άτυχου μαθητή.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στη δημοκρατική κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης, η βάναυση συμπεριφορά των ΜΑΤ, θύμα της οποίας έπεσε ο 17χρονος φίλαθλος του ΑΡΗ και μαθητής Γιάννης Χρηστάκης.

Ακόμη μια φορά, οι δυνάμεις καταστολής δράσανε στην πόλη μας "κάτω από ψυχολογική φόρτιση", κάνοντας φανερό τον προσανατολισμό της εκπαίδευσής τους, αλλά και τις πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν την ίδια την κυβέρνηση γι' αυτό. Εκδηλη είναι πλέον η αναγκαιότητα για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας και τον προσανατολισμό της εκπαίδευσής τους.

Η νεολαία μας χρειάζεται όραμα, κοινωνική ευαισθησία, μέριμνα από την πολιτεία και όχι τα αδιέξοδα της μισομόρφωσης, της ανεργίας και των ναρκωτικών, που της δημιουργούν».

Πούλαγαν τσίγκο για ουράνιο!

Δύο άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Αθηνών, με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να πουλήσουν ποσότητα μείγματος 1.800 γραμμαρίων περίπου υδραργύρου - ψευδαργύρου ως... ραδιενεργό ουράνιο αντί του ποσού του 1 δισ. δρχ.! Πρόκειται για τους Ιωάννη Παπαδάκη 70 χρόνων, έμπορο και Αθανάσιο Μπίτα, 62 χρόνων, ιδιοκτήτη καφενείου στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, ενώ αναζητείται για την ίδια υπόθεση και ο Τριαντάφυλλος Κίτσιος, 48 χρόνων, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου. Οι συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι το υλικό που κατείχαν, το προμηθεύτηκαν από άγνωστο Αλβανό πριν από ένα χρόνο. Από τον έλεγχο, που έγινε στα εργαστήρια του «Δημόκριτου», αποδείχτηκε ότι ήταν μείγμα κόκκινου υδραργύρου και ψευδαργύρου και όχι κάποιο ραδιενεργό υλικό. Επίσης, σε έρευνα της αστυνομίας στα σπίτια των Μπίτα και Κίτσιου, βρέθηκε από ένα πιστόλι.

Σε βάρος των παραπάνω, ασκήθηκε ποινική δίωξη για «απόπειρα απάτης, σύσταση και συμμορία και παράνομη οπλοκατοχή» και παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Βρέθηκε κρεμασμένος

Θύμα της κρίσης του Χρηματιστηρίου φέρεται να είναι 45χρονος κρεοπώλης, που βρέθηκε χτες απαγχονισμένος μέσα στο κατάστημά του. Πρόκειται για τον Σωτήρη Ράλλη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε χάσει πολλά εκατομμύρια στο Χρηματιστήριο και αναζητούσε χρηματοδότες. Το κατάστημά του ήταν στην οδό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στον Αγ. Στέφανο.

«ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΙΟΒΗΣ»
Θα δικαστεί μόνο ο πρώην αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ.

Την παραπομπή σε δίκη μόνο του πρώην αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ. Αθ. Βασιλόπουλου για τα τραγικά γεγονότα της οδού Νιόβης αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Αθ. Καφίρη και παραπέμπει τον πρώην αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ. στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για να δικαστεί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, θεωρώντας ότι αυτός είχε την «αποκλειστική ευθύνη και την πρωτοβουλία της όλης λεπτής επιχείρησης» για τη σύλληψη του Ελληνορουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι. Ολοι οι υπόλοιποι ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός αρχηγός της Ι. Γεωργακόπουλος, απαλλάσσονται με το ίδιο βούλευμα.

Αρχικά όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν απαλλαγεί με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και ο παραπάνω εισαγγελέας είχε θέσει τη δικογραφία στο αρχείο. Χρειάστηκε να ασκηθεί έφεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος από την οικογένεια της άτυχης 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη για να απασχολήσει και πάλι η υπόθεση τις δικαστικές αρχές.

Αλβανοφάγοι χτύπησαν με εννιάβολα!

Δεν έκλεψαν, δε βίασαν, δε λήστεψαν, δεν προκάλεσαν. Κι όμως τους πυροβόλησαν! Θύμα της αλβανοφαγίας ήταν, αυτή τη φορά, πέντε Αλβανοί λαθρομετανάστες.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή σε αγροτική περιοχή της Βαρετάδας του Βάλτου Ακαρνανίας. Η μέρα ήταν κρύα και έπεφτε χιονόνερο. Πεζοπορώντας οι Αλβανοί έφτασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό. Κάποιος που τους εντόπισε, έτρεξε στο καφενείο του χωριού και ειδοποίησε τους συγχωριανούς του ότι οι Αλβανοί πήγαν σε στάνη να κλέψουν ένα αρνί. Ορισμένοι οπλίστηκαν και άρχισαν να τους ψάχνουν. Οταν τους βρήκαν πυροβόλησαν στον αέρα και οι λαθρομετανάστες κρύφτηκαν στους θάμνους. Τότε οι... κυνηγοί ειδοποίησαν την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί που έφτασαν φώναξαν στους Αλβανούς να βγουν από τις κρυψώνες τους. Οταν βγήκαν, κάποιοι χωρικοί, που ήταν κρυμμένοι σε κοντινή πλάγια, τους πυροβόλησαν με κυνηγετικά όπλα που είχαν εννιάβολα φυσίγγια! Τραυματίστηκαν δυο, από τους οποίους ο ένας έχει βολίδα κοντά στη σπονδυλική στήλη. Πάντως το αρνί, παρά τις έρευνες, δε βρέθηκε...

Η Αστυνομία έχει συλλάβει τους Γιάννη Κοτσώρη, Βασίλη Κακαρούνα, Αγγελο Κοτσώρη, Επαμεινώνδα Παπανίκο, Κώστα Κοτσώρη και Νίκο Λαγοπάτη, οι οποίοι θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΕΙΝΑΤΟΥ

ετών 75

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 6.2.2001 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Παλάτια Ωρωπού.

Τα παιδιά: Θεμιστοκλής και Αννα, Ροζαλία και Ηλίας. Τα εγγόνια: Μαρίνα, Μιχάλης. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Κολωνού της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση αύριο Τετάρτη 7-2-01 στις 6 μ.μ., στο Δ` Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (Πλατεία Σ. Πέτρουλα).
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων 1944-'67 (ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ) διοργανώνει συνεστίαση για τα μέλη και τους φίλους της, το Σάββατο 10-2-01 στη 1 το μεσημέρι, στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην Καστέλλο, Καυταντζόγλου και Δ. Ράλλη 26 - Πατήσια. Τηλ.: 22.36.600).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ