ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κέρδισε το χειροκρότημα στην πρεμιέρα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα σηκώθηκε την Κυριακή η αυλαία για τις «Γειτονιές του Κόσμου»

Γεμάτη η αίθουσα του κινηματογράφου «Στούντιο»
Γεμάτη η αίθουσα του κινηματογράφου «Στούντιο»
Την παράσταση «Οι γειτονιές του Κόσμου», βασισμένη στο ομώνυμο ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου, παρουσίασε η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ την Κυριακή το απόγευμα, στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «STUDIO».

Την παράσταση παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης, η Ερη Ρίτσου, κόρη του Γιάννη Ρίτσου. Παρόντες ήταν ακόμα εκπρόσωποι της Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών και της παλαιστινιακής πρεσβείας.

Η πρώτη παράσταση συνοδεύτηκε με ζωντανή μουσική, την οποία έχει επιμεληθεί η μουσικός Σοφία Καμαγιάννη, ενώ πριν ξεκινήσει το έργο η νεοσυσταθείσα χορωδία του ΠΑΜΕ παρουσίασε ένα τραγούδι.

Η Χρυσούλα Λαμπούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ, καλωσορίζοντας το κοινό, υπενθύμισε πως η παράσταση είναι αφιερωμένη στα 16 χρόνια δράσης του ΠΑΜΕ, που συμπληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες.

Στο τέλος της παράστασης ο σκηνοθέτης της, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, σημείωσε πως η θεατρική ομάδα έχει στόχο να παρουσιάσει το έργο σε σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς, και περιμένει τις προσκλήσεις τους.

Η επόμενη προγραμματισμένη παράσταση είναι στις 19 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στην Καισαριανή. Η είσοδος θα γίνεται με την αγορά ενός λαχνού του ΠΑΜΕ.

Θερμό το χειροκρότημα για όλους τους συντελεστές μετά το τέλος της παράστασης
Θερμό το χειροκρότημα για όλους τους συντελεστές μετά το τέλος της παράστασης
Το ΠΑΜΕ συγχαίρει και ευχαριστεί όλους τους συντελεστές της παράστασης. Οπως σημειώνει, «το "Στούντιο" των 600 θέσεων αποδείχτηκε μικρό για τον κόσμο που δημιούργησε το αδιαχώρητο στην είσοδο του κινηματογράφου, κλείνοντας την οδό Σταυροπούλου.

Το αγκάλιασμα αυτής της προσπάθειας από τόσες εκατοντάδες εργαζομένων αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός ενισχύει τη δράση του ταξικού κινήματος. Είναι πολλαπλά χρήσιμος στους αγώνες που δίνουμε κόντρα στο εκμεταλλευτικό σύστημα, κόντρα στην ηττοπάθεια, στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό. Κόντρα στην πολιτιστική αλλοτρίωση».

Ιδιωτικοποίηση από άλλο δρόμο για την ΕΛΒΟ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της «Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων» (ΕΛΒΟ), με διαφορετικό «μοντέλο» από αυτό της προηγούμενης, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, στη συνάντηση που είχε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους του Σωματείου της ΕΛΒΟ. Στο πνεύμα αυτό, ανακοινώθηκε ότι θα «παγώσει» η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει λειτουργία της ΕΛΒΟ με σύμπραξη ιδιωτών επενδυτών σε ένα «μείγμα» ίσως και 50%-50%. Μάλιστα, ανέφερε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις «διεθνείς παίκτες» και τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται «για την ανάταξη και τη βιωσιμότητα της ΕΛΒΟ», στην κατεύθυνση ανάδειξής της σε κομμάτι ενός «διεθνούς κατασκευαστικού κλαμπ».

Βέβαια, στο επίσημο δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε από το υπουργείο, τα πράγματα εμφανίζονται πιο στρογγυλεμένα. Ετσι, αναφέρεται ότι «θα υπάρξει μια νέα προσέγγιση και αναζήτηση εναλλακτικών οδών επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων, μέσα από διαπραγματεύσεις αλλά και συνέργειες ώστε να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας, η τεχνογνωσία και η υψηλή προστιθέμενη αξία της εταιρείας».

Στη συνάντηση, συζητήθηκε και το ζήτημα των περίπου 200 συνταξιούχων της ΕΛΒΟ που αν και συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 ή και αργότερα, δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμα οι αποζημιώσεις από την εταιρεία. Ο Δ. Μάρδας δήλωσε ότι, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να πάρουν τα χρήματά τους. Προσπαθώντας μάλιστα να διασπάσει το μέτωπο εργαζομένων - συνταξιούχων, είπε ότι προτεραιότητα έχουν οι εργαζόμενοι και στη συνέχεια οι συνταξιούχοι.

Κατέλαβαν συμβολικά τα κτήματα του πρώην ΚΕΓΕ

Με κεντρικό σύνθημα - αίτημα «Η γη ανήκει στους αγρότες και όχι στις εταιρείες», οι αγρότες των Σεβαστιανών Πέλλας κατέλαβαν συμβολικά τα κτήματα του πρώην Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ - έκτασης περίπου 380 στρεμμάτων) αντιδρώντας στη διαδικασία δημοπράτησης για την «αξιοποίησή» τους από ιδιωτική εταιρεία.

Οι αγρότες της περιοχής διεκδικούν τα χωράφια να παραχωρηθούν στους αγρότες, ακτήμονες και μικροκληρούχους του χωριού. Αρχικά πραγματοποίησαν συγκέντρωση - συνέλευση στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με κομβόι, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, στο χώρο του πρώην ΚΕΓΕ, στην Εθνική Οδό Εδεσσας - Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, σταματούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα και μοίραζαν ανακοινώσεις στους οδηγούς.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να παραχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες, μέσω δημοπράτησης, τις εκτάσεις - φιλέτο του πρώην ΚΕΓΕ, που ανήκουν στο αγρόκτημα των Σεβαστιανών.

Η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών, με Γενικές Συνελεύσεις ενεργοποίησε τους κατοίκους του χωριού, συγκέντρωσε πάνω από 350 υπογραφές και ανάγκασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας να ανακαλέσει προηγούμενη γνωμοδότηση και να συνταχθεί με το αίτημά τους. Το θέμα έφτασε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας, όπου πέτυχαν να μη ληφθεί απόφαση.

Στη συνέχεια, η Συντονιστική Επιτροπή συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα σταματήσει τη διαδικασία δημοπράτησης. Ο ίδιος, όμως, απαντώντας γραπτά σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ επικαλείται το Νόμο 4061/2012, «νόμο - εργαλείο» για την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, αναιρώντας επί της ουσίας τις δεσμεύσεις του.

Ο

ΛΑΡΙΣΑ: Σύσκεψη σωματείων για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας και των άλλων εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά οργανώνει το ΕΚ Λάρισας την Πέμπτη, 16 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, το ΕΚΛ θα διοργανώσει και ποδοσφαιρικούς αγώνες με ομάδες σωματείων ή χώρων δουλειάς σε γήπεδα 5Χ5, στις 25 και 26 Απρίλη (4-10 μ.μ.). Το ΕΚΛ καλεί τα σωματεία να φτιάξουν την ομάδα τους και να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 17 Απρίλη στα τηλέφωνα 698.4483.331 και 241.0250.708.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ: Στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας υπηρετούν σήμερα 600 φυσικοθεραπευτές, ενώ άλλες τόσες θέσεις είναι κενές σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ). Περίπου 300 φυσικοθεραπευτές αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία ΚΑΤ και Ασκληπιείο Βούλας, τα οποία σηκώνουν μεγάλο βάρος της αποκατάστασης, να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ετσι μεταφέρεται στους ασθενείς το οικονομικό βάρος για την αποκατάστασή τους. Η τελευταία πρόσληψη φυσικοθεραπευτή στα δημόσια νοσοκομεία έγινε πριν από πέντε χρόνια.

Μοιράζουν τα ίδια σε περισσότερους

Τροποποιήσεις στους όρους υλοποίησης του προγράμματος «Επιταγή διασύνδεσης με την αγορά εργασίας ανέργων αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ» προαναγγέλλει η διοίκηση του ΟΑΕΔ, με στόχο την αύξηση του αριθμού των ανέργων που θα ενταχθούν σε αυτό. Συγκεκριμένα, οι «ωφελούμενοι» άνεργοι έως 29 ετών, από 7.000 άτομα με βάση την αρχική πρόσκληση, θα ξεπεράσουν τους 13.000, όπως υπολογίζει ο Οργανισμός.

Αν και οι σχετικές τροποποιήσεις θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, ο ΟΑΕΔ σε Δελτίο Τύπου κάνει λόγο για μείωση της συνολικής διάρκειας του προγράμματος από 1.040 ώρες σε 600 ώρες για κάθε άνεργο. Η μείωση των ωρών έχει ως αποτέλεσμα το «εκπαιδευτικό επίδομα» το οποίο λαμβάνουν οι άνεργοι για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα να μειώνεται από 3.120 ευρώ σε 2.400 ευρώ. Οσο για το ύψος του «επιδόματος» με το οποίο αμείβονται οι άνεργοι κατά τη διάρκεια της «πρακτικής άσκησης» σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο ΟΑΕΔ ενημερώνει ότι πρόκειται να αυξηθεί σε 4 ευρώ την ώρα (!), από 3 ευρώ την ώρα που προέβλεπε η αρχική πρόσκληση.

Στην πράξη, φαίνεται πως ο ΟΑΕΔ και η νέα διοίκησή του ανακατεύουν την ίδια σούπα των προγραμμάτων που μετατρέπουν τους ανέργους σε τζάμπα εργαζόμενους στο όνομα της «πρακτικής άσκησης» και της «διασύνδεσης με την αγορά εργασίας». Μόνο που σερβίρουν μικρότερες «μερίδες» σε περισσότερους ανέργους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ