ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζονται οι νέοι αντιλαϊκοί εκβιασμοί

Τα λεγόμενα «ενεργειακά οικόπεδα» στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι στο στόχαστρο πολλών μονοπωλιακών ομίλων
Τα λεγόμενα «ενεργειακά οικόπεδα» στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι στο στόχαστρο πολλών μονοπωλιακών ομίλων
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-ΑΓΚΥΡΑ.--

Το έδαφος πάνω στο οποίο θα ξεδιπλωθούν οι νέοι εκβιασμοί σε βάρος του κυπριακού (και όχι μόνο) λαού στρώνουν τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, όπως απέδειξαν περίτρανα οι ίδιες οι δηλώσεις που έκανε προχτές ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Ο Αϊντε αμφισβήτησε ευθέως την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το «Μπαρμπαρός» («είναι θέμα σε ποιο βαθμό πραγματικά έγινε παραβίαση, γιατί πολλές χώρες δε βλέπουν τις σεισμικές έρευνες ως παραβίαση... η οικονομική ζώνη δεν είναι κυρίαρχη περιοχή», είπε).

Επιπλέον, τα κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Αϊντε σημείωσε ότι μια συμφωνία στο Κυπριακό θα ανοίξει για την Τουρκία το δρόμο για πρόσβαση στην περιφερειακή αγορά Ενέργειας. Αν, συνέχισε, υπάρχει κατάληξη «σε μια πολιτική απόφαση για πολύ πιο δαπανηρή οδό εξαγωγής, τότε η πολιτική θα κλέψει χρήματα από τις μελλοντικές γενιές των Κυπρίων». Αναδεικνύοντας το περιεχόμενο των εκβιασμών που θα ξεδιπλωθούν εν όψει πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών, υποστήριξε ότι χωρίς λύση για «επανένωση» υποσκάπτεται η ενεργειακή δυνατότητα της Κύπρου και ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα «θα αποθαρρύνει πιθανούς επενδυτές και θα περιορίζει τις εξαγωγικές επιλογές και τις πιθανότητες αύξησης εσόδων από το φυσικό αέριο».

Οσο και αν, με προχτεσινοβραδινές του νέες δηλώσεις, ο Αϊντε προσπάθησε να «τα μαζέψει» (ισχυρίστηκε ότι η συνέντευξή του παρερμηνεύθηκε σε κρίσιμα σημεία), είναι καθαρό ότι τα νέα «παζάρια» θα διεξαχθούν σε συνθήκες σφοδρής όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς, και αυτό είναι ήδη ορατό.

Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζητά πάλι η Αγκυρα

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αγκυρα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, δήλωσε μετά από τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο: «Αναμένουμε από εσάς πρώτα να άρετε την απομόνωση (σ.σ. του ψευδοκράτους) και μετά να ενθαρρύνετε τους Ε/κ να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Περιμένουμε μια πιο δίκαιη και αντικειμενική στάση», είπε ο Τζεμίλ Τσιτσέκ. Ο Τσιτσέκ παραπονέθηκε επειδή, «παρά τις υποσχέσεις της ΕΕ το 2004, δεν ήρθη η απομόνωση. Λόγω της πολιτικής της απομόνωσης η Βόρεια Κύπρος μετατράπηκε σε ανοιχτή φυλακή. Αυτοί που είπαν "όχι" στην ειρήνη επιβραβεύονται και εκείνοι που είπαν "ναι" τιμωρούνται. Αυτή η κατάσταση επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Σουλτς εξέφρασε την αισιοδοξία του, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Τουρκία και η ΕΕ χρειάζονται η μια την άλλη, όχι μόνο από οικονομικής άποψη αλλά και από άποψης πολιτικών ασφάλειας. Η ασφάλεια στην περιοχή δεν ενδιαφέρει μόνο την Τουρκία αλλά και την Ευρώπη. Πρέπει να δούμε ότι είναι προς το συμφέρον μας να είναι η Τουρκία κοντά μας».

ΓΑΛΛΙΑ
«Κυβερνοεπίθεση τζιχαντιστών» στο δίκτυο TV5

ΠΑΡΙΣΙ.-- Για μια «πρωτοφανή ενέργεια», μια κυβερνοεπίθεση «εξαιρετικά στοχευμένη και ισχυρή» έκανε λόγο ο διευθυντής του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5 Monde, Ιβ Μπιγκό, μετά το μπλοκάρισμα του σήματος και των ιστοσελίδων του δικτύου από χάκερς που δήλωναν μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ).

Η κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, γύρω στις 10 μ.μ. Διακόπηκε η μετάδοση των εκπομπών του TV5, που μεταδίδονται σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα πρακτορεία, στα έντεκα κανάλια του δικτύου εμφανιζόταν μια μαύρη οθόνη. Στους λογαριασμούς που διατηρούνται σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονταν αιτήματα του «ΙΚ», προβάλλονταν χαρτιά που -σύμφωνα με τους φερόμενους ως τζιχαντιστές- ήταν έγγραφα στρατιωτών που συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς κατά θέσεων του ΙΚ και υποστήριζαν ότι αναζητούν «τις οικογένειες στρατιωτικών που πουλήθηκαν στους Αμερικανούς». Μεταξύ άλλων μηνυμάτων, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατηγορήθηκε ότι διέπραξε «ένα ασυγχώρητο λάθος» διεξάγοντας «έναν πόλεμο που δε χρησιμεύει σε τίποτε... Γι' αυτό και οι Γάλλοι έλαβαν τα δώρα του Ιανουαρίου στο (περιοδικό) Σαρλί Εμπντο και το (εβραϊκό παντοπωλείο) Ηπέρ Κασέρ»

Η μετάδοση προγράμματος κανονικής ροής άρχισε μετά τη 1 μ.μ., όμως μόνο σε ορισμένες περιοχές, ενώ ο Μπιγκό δήλωσε ότι η επιστροφή στην ομαλότητα «θα απαιτήσει ώρες, ακόμη και ημέρες».

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη» να αντιμετωπίσει τους «τρομοκράτες». Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, κατήγγειλε ότι η επίθεση συνιστά «απαράδεκτη προσβολή στην ελευθερία της ενημέρωσης και της έκφρασης». Η υφυπουργός Ανάπτυξης και Γαλλοφωνίας, Ανίκ Ζιραρντέν, έκανε λόγο για «ειδεχθή και θρασύδειλη ενέργεια», ενώ σημείωσε ότι «το δίκτυο αυτό μεταδίδει τη γαλλική γλώσσα σε όλο τον κόσμο, γιορτάζει την ποικιλομορφία του, χτίζει γέφυρες μεταξύ γαλλόφωνων στον κόσμο. Αυτές είναι οι αξίες που σκόπιμα δέχθηκαν επίθεση».

Το TV5 Monde είναι δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο με διεθνή εμβέλεια που υπολογίζεται ότι εκπέμπει σήμα σε πάνω από 200 εκατομμύρια νοικοκυριά και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα διεθνώς.

Απεργία και διαδηλώσεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί κινητοποίηση στο Παρίσι στο πλαίσιο απεργίας που καλούσαν οι συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες CGT, FO, FSU και Solidaires καταγγέλλοντας τη «λιτότητα» και ζητώντας να «εισακουσθούν από την κυβέρνηση», μετά τις νομαρχιακές εκλογές που σηματοδότησαν νέα μείωση ποσοστών για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμενόταν η συμμετοχή σχεδόν 450 συνδικάτων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη διαρκή συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, το χτύπημα κατακτήσεων, όπως η κυριακάτικη αργία, και ζουν στο πετσί τους την αγριότητα του κεφαλαίου που μεγαλώνει στο φόντο της κρίσης και της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών διεθνώς. Ωστόσο, απουσιάζει μια ταξικά προσανατολισμένη δύναμη που είναι διατεθειμένη να οργανώνει αγώνα ενάντια στους αληθινούς αντιπάλους τους (τα μονοπώλια και τα κόμματά τους). Είναι χαρακτηριστικό το αίτημα «να εισακουσθούμε από την κυβέρνηση» που καλλιεργεί αυταπάτες για κάποια δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση, με άθικτη την εξουσία των κεφαλαιοκρατών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία «UK Oil & Gas Investments PLC» ανακοίνωσε χτες ότι βρήκε πετρέλαιο, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες (ενδεχομένως κοντά στα 100 δισεκατ. βαρέλια), κοντά στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε αναγκαστική διαθεσιμότητα τέθηκε χτες υψηλόβαθμος επιθεωρητής των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, με τις κατηγορίες της κακής διαγωγής και της διάπραξης πιθανής εγκληματικής δράσης.

ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ.-- Ο 33χρονος λευκός αστυνομικός Μάικλ Σλάγκερ, που σκότωσε το περασμένο Σάββατο τον 50χρονο Αφροαμερικανό Ουόλτερ Σκοτ στο Νορθ Τσάρλεστον (Νότια Καρολίνα), είχε διαπληκτιστεί μαζί του πριν το φονικό επεισόδιο δήλωσε χτες σε ΜΜΕ ο αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού που βιντεοσκόπησε το γεγονός, Φέλντιν Σαντάνα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό παρουσιάστηκε από τον αστυνομικό ως επίθεση και ότι δήθεν από αυτοάμυνα πυροβόλησε. Ωστόσο, το ψέμα δεν άντεξε και το τελευταίο 48ωρο πραγματοποιήθηκαν σειρά από διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα ασταμάτητα κρούσματα ρατσιστικής αστυνομικής βίας.

ΣΟΦΙΑ.-- Ενας εργάτης σκοτώθηκε χτες όταν καταπλακώθηκε από τσιμέντα ενός παλιού ξενοδοχείου κατά την προετοιμασία διαδικασίας κατεδάφισης στο θέρετρο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, σε απόσταση περίπου 10 χλμ. βόρεια της Βάρνας. Αλλοι τρεις συνάδελφοί του αγνοούνται και εικάζεται ότι έχουν επίσης εγκλωβιστεί ή καταπλακωθεί από ερείπια του 11οροφου κτιρίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Διέψευσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιβιτσα Ντάτσιτς, τις φήμες ότι σερβικές εταιρείες πωλούν όπλα στη Λιβύη. Υπογράμμισε ότι καμιά σερβική εταιρεία δεν έλαβε άδεια πώλησης όπλων στη Λιβύη μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τέτοιου είδους αιτήματα.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Περίπου 3.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν, το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο του Μοναστηρίου (Μπίτολα), ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Είχε προηγηθεί εκδήλωση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM)), του Ζόραν Ζάεβ, στην οποία παρουσιάστηκαν νέες αποκαλύψεις για πιέσεις και εκφοβισμούς ψηφοφόρων στο Μοναστήρι στη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα, ώστε να ψηφίσουν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΤΟΚΙΟ.-- Ενα τζετ των ιαπωνικών αερογραμμών με 228 επιβάτες επέστρεψε στο Τόκιο, από όπου είχε αναχωρήσει, μετά από πρόβλημα που παρουσίασε ο δεξιός κινητήρας του αεροσκάφους.

ΙΤΑΛΙΑ
Πυροβολισμοί και νεκροί στο δικαστήριο του Μιλάνου

ΜΙΛΑΝΟ.--

Ως επιχειρηματία που επρόκειτο να δικαστεί για «δόλια χρεοκοπία» παρουσίασαν τα ιταλικά και διεθνή ΜΜΕ τον ένοπλο που άρχισε να πυροβολεί μέσα στο δικαστικό Μέγαρο του Μιλάνου, στην καρδιά της πόλης, προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων. Ο δράστης φέρεται να είναι ο Κλάουντιο Τζιαρντιέλο, ο οποίος λέγεται ότι κατάφερε να μπει στο δικαστήριο, μεταφέροντας όπλο μέσα στο σακάκι του και ότι άρχισε να πυροβολεί όταν ο συνήγορος υπεράσπισής του δήλωσε ότι δε θα συνέχιζε να τον εκπροσωπεί.

Στα θύματα συμπεριλαμβάνεται ένας δικαστής και δύο δικηγόροι, ενώ το τέταρτο άτομο φέρεται να έπαθε καρδιακή ανακοπή στη διάρκεια του επεισοδίου. Ενας ακόμα άνδρας μεταφέρθηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο της περιοχής.

Το πρακτορείο «Ansa» μετέδωσε ότι ένας ανιχνευτής μετάλλων στο κτίριο έσπασε το πρωί της Πέμπτης. Ο Τζιαρντέλο αρχικά διέφυγε, στη συνέχεια όμως εντοπίστηκε από την αστυνομία και συνελήφθη.

Το περιστατικό έδωσε «τροφή» σε συζητήσεις για την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας και της τήρησης της τάξης σε δημόσιους χώρους και μέρη όπως τα δικαστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ