ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αναμονή εξελίξεων ενόψει β´ γύρου «εκλογών» στα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με την προσοχή στραμμένη στο δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» (την επόμενη Κυριακή) στα Κατεχόμενα αναμένονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα έχει εξαγγελθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που είχαν διακοπεί το περασμένο φθινόπωρο.

Το προβάδισμα, που πολλοί θεωρούν ότι έχει ο «νεωτεριστής» Μουσταφά Ακιντζί έναντι του πιο «σκληροπυρηνικού» Ντερβίς Ερογλου τροφοδοτεί εξίσου το έδαφος, που εδώ και μήνες διαμορφώνεται, ώστε ο κυπριακός λαός να συναινέσει στα κριτήρια και τα σχέδια με τα οποία ιμπεριαλιστικά συμφέροντα επισπεύδουν μια «λύση».

Χτες, έγινε γνωστό ότι η Κεντρική Επιτροπή του «προοδευτικού» Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) αποφάσισε στο β' γύρο να στηρίξει τον Ακιντζί. Στον α' γύρο το ΡΤΚ (με υποψήφια την Σιμπέλ Σιμπέρ) πήρε 22,54%, ενώ στις βουλευτικές «εκλογές» του 2013 είχε βγει πρώτο με 38%.

Τα υψηλά ποσοστά του Ακιντζί (που εμφανίστηκε ως «ανεξάρτητος» από τα κυρίαρχα κόμματα ΡΤΚ και Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ερογλου) αντανακλούν ευρύτερες διεργασίες που αφορούν την προώθηση «λύσης» για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των οποίων οι μερίδες της αστικής τάξης σε όλη την Κύπρο αναζητούν τακτικές που θα της εξασφαλίσουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τα δικά της σχέδια. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ για «επιστροφή στην πολιτική» του πρώην ηγέτη του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει ξανά την προεδρία του ΡΤΚ.

Τσαβούσογλου: Χρειάζεται «πολιτική βούληση»

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την Ουάσιγκτον - όπου πραγματοποιεί επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του - ότι θα ακολουθήσει μια «κρίσιμη περίοδος» όσον αφορά το Κυπριακό και η ενεργός παρουσία των ΗΠΑ θα είναι σημαντική.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε σε εκδήλωση του ιδρύματος «Κάρνετζι για τη Διεθνή Ειρήνη» και αναφερόμενος στο «ρόλο της Τουρκίας στη διαταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής» υποστήριξε ότι «η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια, για να βρεθεί μόνιμη λύση στο Κυπριακό πριν το τέλος του χρόνου, ωστόσο αυτό δε θα γίνει μονόπλευρα, χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό». Πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται για τη λύση είναι πολιτική βούληση με την πραγματική της έννοια. Εάν η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα επιδείξουν μια τέτοια δυνατή πολιτική βούληση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιτευχθεί λύση».

Χτες το απόγευμα (τοπική ώρα), αναμενόταν να γίνει η συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Τζον Κέρι, ενώ στο επίκεντρο των επαφών του εμφανίζεται και η προσπάθεια της Αγκυρας να αποτρέψει κάθε αναφορά της Ουάσινγκτον σε «γενοκτονία» των Αρμενίων, ενόψει της επετειακής παρέμβασης που θα κάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

ΕΕ - ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Σύμπνοια και ανταγωνισμοί αστών σε βάρος των λαών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι μπίζνες στις μεταφορές και στα κατασκευαστικά έργα υποδομών στις συγκοινωνίες φαίνεται πως ενώνουν τους ηγέτες αστικών φιλοδυτικών κυβερνήσεων έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση της ΕΕ για βαλκανική σύνοδο στις Βρυξέλλες. Στη σύνοδο ξεχώρισε η συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και Αλβανίας, Εντι Ράμα, μολονότι οι σχέσεις των δύο είχαν «ψυχρανθεί» τις τελευταίες μέρες έπειτα από τις προκλητικές, εθνικιστικές δηλώσεις του τελευταίου περί ένωσης της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο «είτε εντός, είτε εκτός ΕΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, οι πρωθυπουργοί Σερβίας και Αλβανίας συζήτησαν κοινά κατασκευαστικά σχέδια υποδομών ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών και συγκοινωνιών, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή τους για τα έργα του αυτοκινητοδρόμου Νις - Πρίστινα - Δυρράχιο, της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη και την Ιόνια - Αδριατική οδό, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και την Κροατία. Ο Ράμα τόνισε ότι οι αλβανο-σερβικές σχέσεις «είναι πολύ σημαντικές για τη σταθερότητα και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στα Βαλκάνια και την Ευρώπη». Ανέφερε μάλιστα ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να κάνουν «ό,τι η Γερμανία και η Γαλλία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για την Ευρώπη».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, κάλεσε την ΕΕ «να κατανοήσει και να υποστηρίξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να στηρίξει τα έργα αυτά ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία των χωρών μας». Επιβεβαίωσε ακόμη την επίσκεψή του στην Αλβανία στα τέλη Μάη, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του SECP («Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης»), που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Κοσσοβάρο ομόλογό του, Ισα Μουστάφα, με τον οποίο συζήτησε επίσης για κοινά έργα υποδομών, και με τον Μαυροβούνιο πρωθυπουργό, Μίλο Τζουκάνοβιτς, με τον οποίο συζήτησαν την υλοποίηση έργων στην Ιόνια - Αδριατική Οδό και κοινά σχέδια στον τομέα του τουρισμού.

Με τον Αλβανό πρωθυπουργό συναντήθηκε και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, που είπε πως συζήτησε το «ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας» και το έργο της κυβέρνησης σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση των προτεραιοτήτων των Τιράνων που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Αργότερα χτες βράδυ, είχε προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές αντιπροσωπείες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, με επικεφαλής τον Σέρβο πρωθυπουργό, Α. Βούτσιτς και τον Κοσσοβάρο πρωθυπουργό, Ισα Μουστάφα, στο πλαίσιο του διαλόγου για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

ΠΓΔΜ
Επίθεση «ΟΥΤΣΕΚΑδων» σε φυλάκιο της αστυνομίας

ΣΚΟΠΙΑ.--

Αναστάτωση και ερωτήματα προκαλεί στις αρχές της ΠΓΔΜ η επίθεση που έκαναν χτες στις 2.30 τα ξημερώματα περίπου 40 άνδρες με στολές που έφεραν τα διακριτικά των πρώην αυτονομιστών Κοσσοβάρων του ΟΥΤΣΕΚΑ (UCK) σε αστυνομικό φυλάκιο του βόρειου τμήματος της χώρας, δέρνοντας και αφοπλίζοντας τους τέσσερις αστυνομικούς που βρίσκονταν εντός του κτιρίου.

Η επίθεση των 40 Αλβανόφωνων ατόμων έγινε σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντε στο Λίπκοβο της βόρειας ΠΓΔΜ και χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιβο Κότεσκι «τρομοκρατική επίθεση». Ο υπουργός πρόσθεσε πως οι δράστες, αφού έβαλαν χειροπέδες και έδειραν τους τέσσερις αστυνομικούς, στη συνέχεια τους είπαν πως αντιτίθενται στη συμφωνία της Αχρίδας, που έθεσε τέλος το 2001 στις εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατό της ΠΓΔΜ και αυτονομιστές της αλβανικής μειονότητας. Οι δράστες είπαν στους αστυνομικούς: «Είμαστε από τον UCK. Ούτε ο Αλί Αχμέτι (σ.σ. ηγέτης του αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ) ούτε ο Γκρούεφσκι (πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ) δεν μπορεί να σας σώσουν». Στη συνέχεια τους προέτρεψαν να «εξαφανιστούν» για να μην τους σκοτώσουν.

Ο υπουργός Κότεσκι πρόσθεσε πως οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό, ότι βιντεοσκόπησαν την επίθεση, πως οι αστυνομικοί είναι πλέον ασφαλείς και ότι οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το περίεργο αυτό περιστατικό σημειώνεται λίγες μέρες μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα για ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο είτε εντός, είτε εκτός ΕΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Η φιλιππινέζικη κυβέρνηση κατηγόρησε την Κίνα ότι δυνάμεις της κινεζικής ακτοφυλακής χρησιμοποίησαν αντλίες νερού κατά Φιλιππινέζων ψαράδων. Η καταγγελία αφορά μια περιοχή κοντά στο σημείο όπου Φιλιππίνες - ΗΠΑ συνεχίζουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με πρωτόγνωρη συμμετοχή, στην ευρύτερη ζώνη της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, όπου τα τελευταία χρόνια οξύνονται έντονα οι ανταγωνισμοί εξαιτίας του συσσωρευμένου φυσικού πλούτου και της κρίσιμης γεωστρατηγικής θέσης.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν χτες από επίθεση καμικάζι σε κατάμεστο εστιατόριο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Οι αρχές στρέφουν τις υποψίες τους σε τζιχαντιστές της «Σαμπάμπ».

ΣΑΙΝΤ ΠΟΛ.-- Κρούσμα των ιών της γρίπης των πτηνών τύπου H5N2 χτυπά το τελευταίο 48ωρο μεγάλα πτηνοτροφεία στη μεγαλύτερη πόλη της Μινεσότα, Μινεάπολις, σημαίνοντας το «πράσινο φως» για τη σφαγή περίπου 5.300.000 κοτόπουλων. Από το Μάρτη, έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού και σε άλλες επτά μεσοδυτικές πολιτείες, προκαλώντας το θάνατο περίπου 7.800.000 πουλερικών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Την ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση της θέσης της στην αμερικανική αγορά γενόσημου φαρμάκου επιδιώκει η ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία «ΤΕVA», που χτες πρόσφερε μετοχές και ρευστό ύψους 40,1 δισ. δολαρίων, για να αποκτήσει την ανταγωνίστριά της φαρμακοβιομηχανία «Μylan». Εάν η προσφορά γίνει δεκτή, τότε η «TEVA» θα εξελιχθεί σε φαρμακευτικό κολοσσό, με έσοδα 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΤΟΚΙΟ.-- Ταχύτητα-ρεκόρ αποτελούν τα 603 χλμ/ώρα, με τα οποία έτρεξε το τρένο που ταξίδεψε σε ειδική σιδηροδρομική γραμμή στο Γιαμανάσι της κεντρικής Ιαπωνίας, όπου αναπτύσσεται νέος τύπος τεχνολογίας. Η δοκιμή έγινε με επιβάτες, στο πλαίσιο ετοιμασιών για τη λειτουργία της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που κατασκευάζει η εταιρεία «Central Japan Railways» και θα δοθεί στην κυκλοφορία το 2027. Υπολογίζεται ότι τα τρένα θα ταξιδεύουν με ταχύτητα 500 χλμ/ώρα, διανύοντας 286 χιλιόμετρα σε μόλις 40', συνδέοντας το Τόκιο με την πόλη Ναγκόγια, όπου βρίσκεται και η έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας «Toyota». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έστειλε μια «εθιμοτυπική προσφορά» στο αμφιλεγόμενο μνημείο πολέμου Γιασουκούνι. Τέτοιες κινήσεις έχουν προκαλέσει στο παρελθόν την έντονη αντίδραση της Κίνας αλλά και της Νότιας Κορέας.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Τρεις νεκροί, 200.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ξεριζωμένα δέντρα και σκεπές σπιτιών είναι ο απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, όπου βρίσκεται και το Σίδνεϊ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τουλάχιστον 40 είναι τα άτομα που τραυματίστηκαν μετά από σύγκρουση τρένου με φορτηγό στην περιοχή Νανζί, κοντά στο Παρίσι. Το φορτηγό μετέφερε αγροτικά μηχανήματα και ορισμένες εφημερίδες έγραφαν ότι ερευνάται αν επιτρέπεται η κυκλοφορία του από σημεία όπως αυτό που έγινε το ατύχημα, δηλαδή κοντά σε κατοικημένες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ