Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αναμονή εξελίξεων ενόψει β´ γύρου «εκλογών» στα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με την προσοχή στραμμένη στο δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» (την επόμενη Κυριακή) στα Κατεχόμενα αναμένονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα έχει εξαγγελθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που είχαν διακοπεί το περασμένο φθινόπωρο.

Το προβάδισμα, που πολλοί θεωρούν ότι έχει ο «νεωτεριστής» Μουσταφά Ακιντζί έναντι του πιο «σκληροπυρηνικού» Ντερβίς Ερογλου τροφοδοτεί εξίσου το έδαφος, που εδώ και μήνες διαμορφώνεται, ώστε ο κυπριακός λαός να συναινέσει στα κριτήρια και τα σχέδια με τα οποία ιμπεριαλιστικά συμφέροντα επισπεύδουν μια «λύση».

Χτες, έγινε γνωστό ότι η Κεντρική Επιτροπή του «προοδευτικού» Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) αποφάσισε στο β' γύρο να στηρίξει τον Ακιντζί. Στον α' γύρο το ΡΤΚ (με υποψήφια την Σιμπέλ Σιμπέρ) πήρε 22,54%, ενώ στις βουλευτικές «εκλογές» του 2013 είχε βγει πρώτο με 38%.

Τα υψηλά ποσοστά του Ακιντζί (που εμφανίστηκε ως «ανεξάρτητος» από τα κυρίαρχα κόμματα ΡΤΚ και Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ερογλου) αντανακλούν ευρύτερες διεργασίες που αφορούν την προώθηση «λύσης» για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των οποίων οι μερίδες της αστικής τάξης σε όλη την Κύπρο αναζητούν τακτικές που θα της εξασφαλίσουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τα δικά της σχέδια. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ για «επιστροφή στην πολιτική» του πρώην ηγέτη του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει ξανά την προεδρία του ΡΤΚ.

Τσαβούσογλου: Χρειάζεται «πολιτική βούληση»

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την Ουάσιγκτον - όπου πραγματοποιεί επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του - ότι θα ακολουθήσει μια «κρίσιμη περίοδος» όσον αφορά το Κυπριακό και η ενεργός παρουσία των ΗΠΑ θα είναι σημαντική.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε σε εκδήλωση του ιδρύματος «Κάρνετζι για τη Διεθνή Ειρήνη» και αναφερόμενος στο «ρόλο της Τουρκίας στη διαταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής» υποστήριξε ότι «η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια, για να βρεθεί μόνιμη λύση στο Κυπριακό πριν το τέλος του χρόνου, ωστόσο αυτό δε θα γίνει μονόπλευρα, χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό». Πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται για τη λύση είναι πολιτική βούληση με την πραγματική της έννοια. Εάν η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα επιδείξουν μια τέτοια δυνατή πολιτική βούληση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιτευχθεί λύση».

Χτες το απόγευμα (τοπική ώρα), αναμενόταν να γίνει η συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Τζον Κέρι, ενώ στο επίκεντρο των επαφών του εμφανίζεται και η προσπάθεια της Αγκυρας να αποτρέψει κάθε αναφορά της Ουάσινγκτον σε «γενοκτονία» των Αρμενίων, ενόψει της επετειακής παρέμβασης που θα κάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ