Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχείς παραβιάσεις εκεχειρίας και κινήσεις τακτικής

Συνεχίζονται οι επιθέσεις των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου με διάφορα είδη όπλων, όπως καταγγέλλουν οι πολιτοφυλακές των ανατολικών περιοχών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Γίνεται λόγος για 40 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας του Μινσκ και επιθέσεις και σε κατοικημένες περιοχές στην πόλη Σιροκίνε κοντά στη Μαριούπολη, στη Σπάρτακ, στη Γκορλόβκα. Επίσης, χτες καταγγέλθηκε η παρουσία στις τάξεις του ουκρανικού στρατού μισθοφόρων (τουλάχιστον 70) της αμερικανικής εταιρείας «Academi» (που προέρχεται από την περιβόητη «Μπλακγουότερ» που έδρασε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ).

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στη Δυτική Ουκρανία τα γυμνάσια Αμερικανών και ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών με την ουκρανική Εθνοφρουρά, ενώ ο αντιδραστικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, σε συνέντευξή του στην ιταλική «Λα Ρεπούμπλικα», κατηγόρησε τη Ρωσία ως «επιτιθέμενη χώρα που επιδιώκει την αποσταθεροποίηση του πλανήτη και η πρώτη μάχη κατά της Δύσης είναι η Ουκρανία». Πάντως, παραδόξως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε προχτές για κατάσταση που «τις τελευταίες μέρες ηρεμεί σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας τις προηγούμενες μέρες». Και πρόσθεσε ότι η χώρα του θέλει να «ενισχύσει αυτή την τάση». Η στάση αυτή καταγράφεται ως μια προσπάθεια να γεφυρωθούν διαφορές, ωστόσο δε σημαίνει πολλά για τη σύγκρουση και τον ανταγωνισμό συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων Δύσης και Ρωσίας, που δεν πρόκειται να καταλαγιάσει.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν συνομίλησε προχτές με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και όπως ανακοινώθηκε, θα δοθεί πρόσθετη «οικονομική βοήθεια» ύψους 17,7 εκατομμυρίων δολαρίων, υποτίθεται για την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ