Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Σύμπνοια και ανταγωνισμοί αστών σε βάρος των λαών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι μπίζνες στις μεταφορές και στα κατασκευαστικά έργα υποδομών στις συγκοινωνίες φαίνεται πως ενώνουν τους ηγέτες αστικών φιλοδυτικών κυβερνήσεων έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση της ΕΕ για βαλκανική σύνοδο στις Βρυξέλλες. Στη σύνοδο ξεχώρισε η συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και Αλβανίας, Εντι Ράμα, μολονότι οι σχέσεις των δύο είχαν «ψυχρανθεί» τις τελευταίες μέρες έπειτα από τις προκλητικές, εθνικιστικές δηλώσεις του τελευταίου περί ένωσης της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο «είτε εντός, είτε εκτός ΕΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, οι πρωθυπουργοί Σερβίας και Αλβανίας συζήτησαν κοινά κατασκευαστικά σχέδια υποδομών ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών και συγκοινωνιών, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή τους για τα έργα του αυτοκινητοδρόμου Νις - Πρίστινα - Δυρράχιο, της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη και την Ιόνια - Αδριατική οδό, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και την Κροατία. Ο Ράμα τόνισε ότι οι αλβανο-σερβικές σχέσεις «είναι πολύ σημαντικές για τη σταθερότητα και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στα Βαλκάνια και την Ευρώπη». Ανέφερε μάλιστα ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να κάνουν «ό,τι η Γερμανία και η Γαλλία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για την Ευρώπη».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, κάλεσε την ΕΕ «να κατανοήσει και να υποστηρίξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να στηρίξει τα έργα αυτά ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία των χωρών μας». Επιβεβαίωσε ακόμη την επίσκεψή του στην Αλβανία στα τέλη Μάη, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του SECP («Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης»), που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Κοσσοβάρο ομόλογό του, Ισα Μουστάφα, με τον οποίο συζήτησε επίσης για κοινά έργα υποδομών, και με τον Μαυροβούνιο πρωθυπουργό, Μίλο Τζουκάνοβιτς, με τον οποίο συζήτησαν την υλοποίηση έργων στην Ιόνια - Αδριατική Οδό και κοινά σχέδια στον τομέα του τουρισμού.

Με τον Αλβανό πρωθυπουργό συναντήθηκε και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, που είπε πως συζήτησε το «ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας» και το έργο της κυβέρνησης σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση των προτεραιοτήτων των Τιράνων που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Αργότερα χτες βράδυ, είχε προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές αντιπροσωπείες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, με επικεφαλής τον Σέρβο πρωθυπουργό, Α. Βούτσιτς και τον Κοσσοβάρο πρωθυπουργό, Ισα Μουστάφα, στο πλαίσιο του διαλόγου για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ