Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κοινές δεσμεύσεις για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

Στο φόντο των κοινών μπίζνες που γεννούν προσδοκίες σε πολλές πολυεθνικές

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η συμφωνία σύσφιξης της οικονομικής τους συνεργασίας -όπως αποτυπώθηκε στις πάνω από 30 συμφωνίες που υπογράφτηκαν- ήταν φυσικό να συνοδευτεί και από κοινές διακηρύξεις για την ανάγκη «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Ο λόγος για τους ηγέτες Κίνας και Πακιστάν, που στη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης που ολοκλήρωσε χτες ο Κινέζος Πρόεδρος στο Ισλαμαμπάντ, τόνισαν με έμφαση ότι χρειάζεται να δυναμώσει η «πάλη κατά της τρομοκρατίας».

Ετσι, ο Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας χτες στην πακιστανική Βουλή, χαρακτήρισε το Πακιστάν «αξιόπιστο φίλο» και «σημείωσε -σύμφωνα με το «Associated Press»- ότι οι δυο χώρες μοιράζονται κοινά στοιχήματα και ότι το Πακιστάν έχει συνεισφέρει ιδιαίτερα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στα δυτικά σύνορα της Κίνας». Μάλιστα, σχολίασε ότι «αυτό είναι κάτι που δε θα το ξεχάσουμε ποτέ».

Από την πλευρά του, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως «θα πολεμήσουμε μαζί, για να εξουδετερώσουμε την απειλή της τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, η πακιστανική «Αυγή» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι στο πλαίσιο της προσέλκυσης κινεζικών επενδύσεων, η πακιστανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να «διαθέσει» ειδική μονάδα του στρατού για την προστασία εργαζομένων σε κινεζικές εταιρείες. Γι' αυτό το σκοπό, θα διατεθεί μια δύναμη 10.000 ανδρών, αλλά και 5.000 μέλη των πακιστανικών ειδικών δυνάμεων, εκπαιδευμένα ειδικά για την «αντιμετώπιση τρομοκρατών».

Η προθυμία του Ισλαμαμπάντ να «προστατεύσει» το προσωπικό κινεζικών μονοπωλίων ξεκινά ασφαλώς από την εκτίμηση ότι τα κινεζικά κεφάλαια θα συμβάλλουν στην ευρύτερη «αναβάθμιση» της χώρας στην περιοχή. Γι' αυτό και ο Σαρίφ, σχετικά με τις οικονομικές συνεργασίες των δύο πλευρών που αφορούν νέα οδικά, σιδηροδρομικά και ενεργειακά δίκτυα, δήλωσε ότι «θα ευνοήσουν όλες τις επαρχίες και τις περιοχές του Πακιστάν και θα μεταμορφώσουν τη χώρα μας σε ένα περιφερειακό κόμβο και άξονα εμπορίου και επενδύσεων. Θα καταστήσει, επίσης, την Κίνα ικανή να δημιουργήσει ένα συντομότερο και φτηνότερο δρόμο για εμπόριο και επενδύσεις προς τη νότια, την κεντρική και τη δυτική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ