Τετάρτη 22 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ανάπτυξη στρατιωτών με αφορμή τις ξενοφοβικές επιθέσεις

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Ισχυρές δυνάμεις του νοτιοαφρικανικού στρατού αναπτύχθηκαν από τις 6 χτες το απόγευμα στο βόρειο προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ, Αλεξάντρα, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης του Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, να αναχαιτίσει τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά ξένων μεταναστών εργατών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, που μέσα στο τελευταίο διάστημα είχαν ως αποτέλεσμα το φονικό λιντσάρισμα επτά ατόμων.

Η απόφαση για την ανάπτυξη του στρατού στο βόρειο Γιοχάνεσμπουργκ ανακοινώθηκε από την υπουργό Αμυνας, Νοσιβίγουε Μαπίζα Νκακούλα, που υποστήριξε ότι δεν θα υποκαταστήσει το έργο των αστυνομικών αλλά «θα το ενισχύσει με στόχο την επιβολή της δημόσιας τάξης».

Ωστόσο, θεωρείται μάλλον βέβαιο πως το μέτρο ανάπτυξης του στρατού στις περιοχές της Νότιας Αφρικής με έξαρση των ρατσιστικών, ξενοφοβικών επιθέσεων θα έχει προσωρινά μόνο αποτελέσματα, εάν δεν καταπολεμηθούν οι ρίζες του προβλήματος που πηγάζουν από τις τεράστιες οικονομικο-κοινωνικές ανισότητες που διχάζουν το νοτιοαφρικανικό λαό, όπως, η ανεργία που επισήμως ανέρχεται στο 24%, η φτώχεια και οι στερήσεις, που έχουν ως συνέπεια ένας στους τέσσερις Νοτιοαφρικανούς να πέφτει το βράδυ για ύπνο νηστικός και ένας στους τρεις να παλεύει να επιβιώσει με κρατικά επιδόματα πρόνοιας.

Το νοτιοαφρικανικό ίδρυμα Φυλετικών Σχέσεων (SAIRR) σημείωσε σε πρόσφατη έκθεσή του πως όσο περνά ο καιρός οι ξενοφοβικές επιθέσεις στη χώρα παίρνουν «έντονα εθνικιστικά και φυλετικά χαρακτηριστικά» σε σημείο που θα μπορούσαν μεσοπρόθεσμα να εξελιχθούν σε συγκρούσεις εθνοτικού χαρακτήρα ιδιαίτερα σε περιοχές των Ζουλού (π.χ., επαρχία Κουαζούλου Νατάλ) με ινδική μειονότητα, η οποία συχνά στοχοποιείται από τον βασιλιά των Ζουλού, Γκουντγουίλ Ζουελιθίνι. Ο βασιλιάς των Ζουλού μάλιστα προ ημερών προέβη σε ρατσιστικές δηλώσεις κατά των Αφρικανών μεταναστών στη χώρα του κατηγορώντας τους πως ευθύνονται, μεταξύ άλλων, για την ανεργία και τη βία καλώντας τους «να τα μαζέψουν και να πάνε στις χώρες τους»! Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν χτες διαδήλωση χιλιάδων στην πρωτεύουσα του Μαλάουι, Λιλόνγκουε, οι οποίοι κάλεσαν τον βασιλιά των Ζουλού να τις ανακαλέσει έως αύριο Πέμπτη, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με μποϊκοτάρισμα των νοτιοαφρικανικών προϊόντων.

Το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (SACP) από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και προσφύγων από αφρικανικές χώρες ζητώντας τον άμεσο τερματισμό τους και σημειώνοντας ότι τα οξυμένα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ν. Αφρική «έχουν διεθνείς ρίζες» καθώς τέτοια φαινόμενα είναι απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος που εντείνει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών (2015-04-18 00:00:00.0)
Αδεια καρδιολόγου ζητεί ο «Δόκτορ Θάνατος» (2011-09-28 00:00:00.0)
Πίσω από τη φονική καταιγίδα ξενοφοβίας (2008-07-13 00:00:00.0)
Προεδρική εντολή για επέμβαση του στρατού (2008-05-22 00:00:00.0)
Επιχείρηση ξενοφοβίας (2008-05-21 00:00:00.0)
Αιματηρό κύμα ξενοφοβικής βίας (2008-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ