Σάββατο 18 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Νέες ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Εντείνεται το φαινόμενο των βίαιων ξενοφοβικών επιθέσεων κατά Αφρικανών μεταναστών στη Νότια Αφρική. Αργά προχτές βράδυ, λίγες μόλις ώρες μετά την πραγματοποίηση μεγάλης διαδήλωσης από χιλιάδες εργαζόμενους στο Ντέρμπαν κατά της ξενοφοβίας, όχλοι νεαρών εξαπέλυσαν επιθέσεις και λεηλασίες σε καταστήματα μεταναστών σε ανατολικό προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ, βάζοντας παράλληλα φωτιά σε τουλάχιστον έναν ξενώνα μεταναστών και αρκετά ΙΧ αυτοκίνητα.

Τα επεισόδια σταμάτησαν μόνο με την επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που χρησιμοποίησαν σφαίρες καουτσούκ και βροχή δακρυγόνων για να διαλύσουν τα πλήθη. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τελικά μόλις 12 άτομα για επιθέσεις και καταστροφές περιουσιών.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι δράστες επιτέθηκαν στους ξένους φωνάζοντάς τους να φύγουν από τη Νότια Αφρική, κατηγορώντας τους μετανάστες πως τους «κλέβουν» τις δουλειές και ότι είναι υπεύθυνοι για την επίμονη, εκρηκτική ανεργία που παραμένει επισήμως στο 24%.

Από τις αρχές Απρίλη, οι ξενοφοβικές, ρατσιστικές επιθέσεις σε Ντέρμπαν, Σοβέτο και Γιοχάνεσμπουργκ έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και έχουν αναγκάσει εκατοντάδες να εγκαταλείψουν τη Νότια Αφρική ή να εκτοπιστούν από τις εστίες και τα μαγαζιά τους, αναζητώντας καταφύγιο ακόμη και σε τοπικά αστυνομικά τμήματα. Υπολογίζεται ακόμη ότι από το 2008, τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από παρόμοιες, βίαιες επιθέσεις στη Ν. Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ