Σάββατο 18 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Ερντογάν στο Καζακστάν

ΑΣΤΑΝΑ.--

Την αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών τους στα 10 δισ. δολάρια (από 3,1 δισ. δολάρια το 2012) ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του πρώτου στο Καζακστάν.

«Είναι ανάγκη για χώρες όπως η Τουρκία και το Καζακστάν, σύμβολα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στις περιοχές τους, να δράσουν από κοινού ενάντια στον "κύκλο του πυρός"», σημείωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, αναδεικνύοντας ότι η τουρκική πλουτοκρατία αναζητά συμμαχίες στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών στην περιοχή της Ευρασίας και όχι μόνο.

«Το Καζακστάν έχει θέση-κλειδί όσον αφορά τη σύνδεση της Κεντρικής Ασίας με τις διεθνείς αγορές μέσω της Κασπίας», σημείωσε ο ίδιος. Ενώ, ο Καζάκος ομόλογός του επισήμανε ότι «η Τουρκία θέλει να επεκταθεί στην Ασία μέσω του Καζακστάν, ενώ εμείς θέλουμε να επεκταθούμε στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή μέσω της Τουρκίας».

Το Καζακστάν διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου (βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας) στον κόσμο, ενώ συνολικά έχει μεγάλο ορυκτό πλούτο, γι' αυτό και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλιακών κέντρων ως προμηθευτής πρώτων υλών για μια σειρά τομείς της βιομηχανίας. Οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει η Αγκυρα για τη βιομηχανική της ανάπτυξη εντείνουν τις επαφές για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων (εμπορικών συνεργασιών, ενεργειακών πόρων κλπ.) που θα επιτρέψουν στην τουρκική καπιταλιστική οικονομία μια θέση στην ισχυρότερη 10άδα του κόσμου τα επόμενα χρόνια (όπως ο Ερντογάν έχει δηλώσει). Πρόσφατα, στη νότια επαρχία Μερσίνα (απέναντι από τις κυπριακές ακτές) άρχισε η κατασκευή του πρώτου τουρκικού εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Το έργο έχει αναλάβει η ρωσική «Ροσατόμ» και το κόστος του εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια.

Στην Ουάσιγκτον ο Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρεθεί από σήμερα και ως τις 21 του μήνα στην Ουάσιγκτον. Μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ενώ ο τουρκικός Τύπος έγραψε ότι στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθεί και η αντιπαράθεση γύρω από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ