Σάββατο 18 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Η Τουρκία «τορπίλισε» την εκεχειρία στο Χαλέπι λέει ο Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δριμύ κατηγορώ κατά της Τουρκίας γιατί τορπιλίζει την επίτευξη εκεχειρίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, Χαλέπι, και σε άλλες ζώνες του πολέμου απηύθυνε ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, στη διάρκεια συνέντευξης που δημοσιεύτηκε χτες στη σουηδική εφημερίδα «Expressen».

Ο Ασαντ κατηγόρησε την Αγκυρα ότι χρησιμοποίησε κάθε επιρροή που έχει στις ένοπλες δυνάμεις τζιχαντιστών και «αντικυβερνητικών» ενόπλων που πολεμούν το συριακό στρατό, πείθοντάς τους, όπως είπε, να απορρίψουν τις προτάσεις για τοπική εκεχειρία που είχε υποβάλει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Το ίδιο 24ωρο, στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη προβλήθηκε βίντεο με στόχο την «ενοχοποίηση» των συριακών δυνάμεων και στο οποίο καταγράφονταν οι απεγνωσμένες προσπάθειες γιατρών να σώσουν τρία παιδιά ηλικίας έως τεσσάρων ετών μετά από επίθεση με αέριο χλωρίου στις 16 Μάρτη στην πόλη Σαρμίν, στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Μολονότι ο συριακός στρατός έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τη χρήση χημικού αερίου, οι τζιχαντιστές επιμένουν στις κατηγορίες τους πως οι συριακές δυνάμεις το χρησιμοποίησαν, αν και το συριακό χημικό οπλοστάσιο έχει επιβεβαιωμένα καταστραφεί εδώ και ένα χρόνο. Ωστόσο, οι διπλωμάτες που είδαν το βίντεο, δεν εξέφρασαν δημοσίως οποιαδήποτε υπόνοια για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από τους τζιχαντιστές με στόχο επέμβαση σε βάρος των συριακών δυνάμεων, με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, να δηλώνει «συντετριμμένη», πως στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας «δεν έμεινε ούτε ένας που να μην δακρύσει» και ότι «οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

«Οπισθοχώρηση» τζιχαντιστών στο Μπαϊτζί του Ιράκ

Ιρακινός στρατηγός στην επαρχία Σαλαχουντίν υποστήριξε ότι οι δυνάμεις των τζιχαντιστών αναγκάστηκαν χτες το πρωί να αποχωρήσουν από τα πεδία των συγκρούσεων γύρω από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια του Ιράκ στο Μπαϊτζί. Ο στρατηγός Αγιάντ αλ Λαχάμπι υποστήριξε ότι ιρακινά στρατεύματα σε συνεργασία με τις «Λαϊκές δυνάμεις Κινητοποίησης» και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατάφεραν να ανακτήσουν πλήρως και τον έλεγχο δύο παρακείμενων πόλεων, αλ Μάλχα και αλ Μάζρααχ σκοτώνοντας (όπως υποστήριξε) πάνω από 160 τζιχαντιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ