ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μασκαρέματα του πολιτικού συστήματος

Το γεγονός ότι η επιχείρηση μασκαρέματος του δικομματισμού συμπίπτει φέτος με το καρναβάλι, δεν είναι απλά συγκυριακό. Μόνιμα και σταθερά ο δικομματισμός κρύβεται διαρκώς πίσω από διάφορες μάσκες, προσπαθώντας να αποκρύψει το αποκρουστικό και απάνθρωπο πρόσωπο της πολιτικής του και να παραπλανήσει τους εργαζόμενους.

Το τελευταίο διάστημα όμως, οι ηγεσίες του δικομματισμού εντείνουν τις προσπάθειες αναπαλαίωσης του συστήματος, με πάγιο στόχο τη σταθεροποίηση του συστήματος, την ανανέωση και αναβάθμιση της ικανότητάς τους να εγκλωβίζουν τις λαϊκές μάζες, αλλά και να προλάβουν τον ορατό κίνδυνο της απόρριψής τους από αυτές.

Από την αρχή πρέπει να σημειωθεί ότι η κινητικότητα και οι διεργασίες που παρατηρούνται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ, αλλά και στους συνεταίρους τους, θα εντείνονται ακόμα περισσότερο, όσο εξανεμίζονται οι όποιες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους και ταυτόχρονα, όσο επιταχύνονται οι ρυθμοί υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων. Αυτός είναι και ο πρωταρχικός στόχος της όλης φασαρίας που γίνεται γύρω από την υποτιθέμενη «ανανέωση» ή «μετεξέλιξη» των καθεστωτικών κομμάτων: Να καταφέρουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες, να σπείρουν σύγχυση και αυταπάτες για την πολιτική τους και να εμποδίσουν τελικά την οργάνωσή τους και τη συγκρότηση του δικού τους μετώπου, του Λαϊκού Μετώπου.

Δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο Κ. Σημίτης βάζει τώρα μπροστά την επιχείρηση ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, αφού την ίδια στιγμή έχει φουλάρει τις μηχανές της κυβερνητικής μηχανής για την επιβολή των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων (ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις αγορών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, διάλυση του ασφαλιστικού, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των κεκτημένων των εργαζομένων κ.ο.κ).

Οι συνέπειες από την εφαρμογή αυτών των άγριων αντιλαϊκών μέτρων θα είναι καταστροφικές και εφιαλτικές για τις λαϊκές μάζες, αφού θα σπρώξουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση μεγάλα τμήματα των εργαζόμενων, των αγροτών, των συνταξιούχων, της νεολαίας. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα προκαλέσουν λαϊκές αντιδράσεις και εκρήξεις, οι οποίες θα θέσουν σε σοβαρή δοκιμασία την ικανότητα του συστήματος να απορροφά και να ενσωματώνει τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

Ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο πασχίζουν να προλάβουν η άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό με την αναδιάταξη δυνάμεων και τα λίφτινγκ που επιχειρούν στο πολιτικό σκηνικό. Προκειμένου να εξαπατήσουν τις λαϊκές μάζες ότι τάχα η επιχείρηση ανακαίνισης των κομμάτων του δικομματισμού είναι σοβαρή και όχι αποκριάτικη, ότι σηματοδοτεί «σημαντικές τομές» και «ριζικές αλλαγές», ξεκινούν από τη φραστική αποκήρυξη του ίδιου του παρελθόντος τους (άλλωστε, τους είναι περιττό βάρος), ακριβώς για να ενισχύσουν τη σημερινή κυριαρχία τους. Ετσι, κυβερνητικά στελέχη (Χρυσοχοΐδης) και στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη (Πανταγιάς), αλλά και στελέχη της ΝΔ από την άλλη (Ντ. Μπακογιάννη), δε διστάζουν να διακηρύσσουν δεξιά και αριστερά ότι έκλεισε ο μεταπολιτευτικός κύκλος, τα κόμματα εκείνης της εποχής ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν και τώρα πρέπει να πάμε σε μια μετεξέλιξη και επανίδρυσή τους.

Κόμματα «ανοιχτά» στη συντήρηση

Παράλληλα, λανσάρουν το όραμά τους, για ένα «ανοικτό κόμμα», «κόμμα της νέας εποχής» και της «κοινωνίας των πολιτών». Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του «νέου» αυτού κόμματος; Οι εμπνευστές τους μέσα από τις κατά καιρούς παρεμβάσεις τους τα έχουν περιγράψει σε γενικές γραμμές: Να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, η εμμονή σε ξεπερασμένες συνταγές και σε παρωχημένες νοοτροπίες και πρακτικές (Κ. Σημίτης). Περισσότερο σαφής ο σύμβουλός του Γ. Πανταγιάς: «Οι παραδοσιακοί τρόποι διακυβέρνησης, τα παλαιά πολιτικά υποκείμενα και οι συνακόλουθοι συνασπισμοί εξουσίας, αντιστοιχούν στην εποχή του εθνικού κράτους... Σήμερα πια, τα σχήματα αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση, με αποτέλεσμα η νέα αρχιτεκτονική δομή της Ευρώπης να έχει ανάγκη κι από νέα συλλογικά πολιτικά υποκείμενα». Για να γίνει πιστευτό το παραμύθι περί «μετεξέλιξης» ρίχνουν στην «αγορά» και ιδέες περί αλλαγής των συμβόλων και σημάτων.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα τα παραπάνω: Οτι οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων θέλουν να στρατολογήσουν νέες δυνάμεις για την εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής, δυνάμεις που θα πρέπει να διακρίνονται από την αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα που διακατέχει τις ίδιες, καθώς και ότι θα είναι απαλλαγμένες από «ρομαντικές» ή «δογματικές» αντιλήψεις περί λαϊκών συμφερόντων, εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, να αγνοούν επιδεικτικά το πολιτικό κόστος. Το είπε εξάλλου καθαρά στους νεοεκλεγμένους γραμματείς των νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σημίτης: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όταν είμαστε τολμηροί δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Κερδίζουμε τις εντυπώσεις»! Και επικαλέστηκε το εξής παράδειγμα: «Θυμάμαι το '96-'97, όταν υπήρχαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ότι υπήρχαν πολλοί σύντροφοι που έλεγαν, "μα πού θα πάει αυτό και τι θα γίνει στο τέλος". Είδατε, κερδίσαμε τις εκλογές»!

Απώτερος στόχος των ανακατατάξεων που επιχειρούνται είναι να μοιράσουν και στοιχίσουν τους εργαζόμενους πίσω από το «δίπολο» κεντροδεξιά - κεντροαριστερά, πέρα από το οποίο δεν υπάρχει παρά το... χάος.

Βεβαίως, σ' αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και το μελλοντικό κόμμα Αβραμόπουλου, ως παράγοντας που επιδιώκεται να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι θιασώτες του λεγόμενου «τρίτου» ή «αριστερού» πόλου, που, με προεξάρχουσα την ηγεσία του ΣΥΝ, προβάλλουν κατά κόρον, συμβάλλοντας στο λίφτινγκ του πολιτικού συστήματος. «Και θολώνουν τα νερά» προβάλλοντας μια πολιτική ουτοπία ως διέξοδο, αφού αυτή κινείται εντός των πλαισίων του συστήματος, στη συντήρηση του οποίου συμβάλλουν, εγκλωβίζοντας λαϊκές συνειδήσεις, αφού τις εμποδίζουν να ριζοσπαστικοποιηθούν.

Σ' όλ' αυτά θα κριθεί και το στοίχημα που βάζουν οι ηγεσίες του δικομματισμού, φυσικά με την απλόχερη υποστήριξη όλων των δυνάμεων και μηχανισμών του συστήματος. Θα καταφέρουν να κρατάνε εγκλωβισμένες τις λαϊκές μάζες με τα διάφορα σχήματα και επικοινωνιακά κολπάκια ή οι εργαζόμενοι θα βάλουν τέρμα στις αυταπάτες και θα αποσύρουν την όποια ανοχή και συναίνεση τους παρέχουν και θα πυκνώσουν τις γραμμές του Λαϊκού Μετώπου. Οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν όλα τα μέσα με το μέρος τους, ακόμα και η φτώχεια, η ανασφάλεια η ίδια η κρίση τους δουλεύει γι' αυτούς, αλλά δεν έχουν «το δίκιο και τη λευτεριά», δεν έχουν το μέλλον. Και δεν είναι αιθεροβάμων όποιος, όπως οι κομμουνιστές, πιστεύει ακράδαντα, ότι το σύστημά τους έχει ημερομηνία λήξης, η οποία μάλιστα είναι τόσο κοντά όσο πιο ισχυρή φαντάζει η «παντοδυναμία» τους.


Π. Κ.

ΝΟΤΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Κρίση με απρόβλεπτες εξελίξεις

Οταν το κράτος που φιλοξενεί τη Διαβαλκανική Διάσκεψη και στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΠΓΔΜ, αναγκάζεται να θέσει σε κατάσταση συναγερμού το στρατό της, δυο μέρες πριν την έναρξη της Διάσκεψης, στα σύνορά του με το Κοσσυφοπέδιο και τη νότια Σερβία, τότε πραγματικά η εντεινόμενη κρίση στα νότια Βαλκάνια φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχο των όποιων ασφαλιστικών δικλίδων, ή να τη «σπρώχνουν» σε κατεύθυνση ανεξέλεγκτη. Η αφορμή για το «στρατιωτικό συναγερμό» ήταν η εκεί άφιξη περίπου 200 ενόπλων ανδρών του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» (UCPMB). Σύμφωνα με εκτίμηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, έχει τεθεί εδώ και καιρό σε εφαρμογή σχέδιο γενικότερης αποσταθεροποίησης της περιοχής με στόχο τη δημιουργία μιας....«Παναλβανικής Ομοσπονδίας» στα Βαλκάνια. Εκτίμηση που διατυπώθηκε στις συναντήσεις του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπορίς Τραϊκόφσκι και του υπουργού Αμυνας, Λιούμπεν Παουνόφσκι με το διοικητή της πολυεθνικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, Ιταλό αντιστράτηγο Κάρλο Καμπιγιόσου.

Ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες για τη διείσδυση Αλβανών ανταρτών από την κοιλάδα του Πρέσεβο στο έδαφος της ΠΓΔΜ, στην ΚΦΟΡ, λέγοντας πως ενώ τα Σκόπια «φυλάσσουν σε τακτική βάση τα σύνορα, εντούτοις δεν καλύπτεται από το Κοσσυφοπέδιο η πλευρά των συνόρων... Και το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι Χαβάι, ούτε σκανδιναβική χώρα αλλά... μια πολύ επικίνδυνη περιοχή». («Ριζοσπάστης», 22/2/2001). Τι να σημαίνει άραγε αυτό; Μήπως ότι η ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής του Κοσσυφοπεδίου «κάνει πλάτες» αν δεν υποθάλπει τον UCPMB;

Την ίδια χρονική στιγμή, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόισα Τσόβιτς έκανε νέα έκκληση προς τους Αλβανούς ηγέτες της νότιας Σερβίας, κυρίως τους Ριζά Χαλίμι και Ζεκερίγια Φάζλιου, «να έρθουν το συντομότερο δυνατόν στο τραπέζι του διαλόγου»... καλώντας τους ταυτόχρονα «να σταματήσουν αμέσως όλες τις πράξεις τρομοκρατίας και να ορίσουν τους εκπροσώπους τους για τις συνομιλίες...».

Ο Ριζά Χαλίμι, δήμαρχος της πόλης Πρέσεβο και αρχηγός του «Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης», επιθυμεί το διάλογο, ότι η πλατφόρμα της αλβανικής κοινότητας για την έναρξη των συνομιλιών θα ανακοινωθεί «σύντομα σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ». Αν αυτή η τοποθέτηση δε φανερώνει ότι το ΝΑΤΟ ανέχεται αν δε στηρίζει ενεργά τη δράση του UCPMB, τότε τι άλλο μπορεί να σημαίνει;

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στα νότια Βαλκάνια και φαίνεται να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει τις ρίζες της στις ευρωατλαντικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια με πιο καταστροφική απ' όλες την πρόσφατη πολεμική δράση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, αν βεβαίως δεν υπάρξει ακόμη χειρότερη εξέλιξη, η οποία επίσης προμηνύεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Ποιός μπορεί να αποκλείσει οτι ήδη υπάρχει το πρόσχημα για νέα ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση αν δεν επιδιώκεται; Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων Γκάρεθ Εβανς, διερωτάται σε άρθρο του στη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ»: «Ο επόμενος πόλεμος των Βαλκανίων έχει ήδη αρχίσει στην περιοχή του Πρέσεβο»; (Καθημερινή, 22/2/2001).

Είχε ή δεν είχε σχέση η απότομη όξυνση της κατάστασης όπως καταγράφεται με τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα της ΠΓΔΜ, δεν έχει και τόση σημασία. Βεβαίως η «Διαβαλκανική», ουσιαστικά ως περιεχόμενο είχε την προώθηση του «Συμφώνου Σταθερότητας». Στο «οικονομικό φόρουμ» που έγινε στα πλαίσιά της, «υπογράφηκε συμφωνία όπου τονίζεται η «ανάγκη» περαιτέρω φιλελευθεροποίησης του εμπορίου ως προϋπόθεσης για την «ενσωμάτωση» της περιοχής στις ευρωπαϊκές δομές... ενώ επισημαίνεται ότι η επιτυχής εφαρμογή των «δεσμεύσεων» που αναλήφθηκαν προϋποθέτει την «κατάλληλη» ενεργοποίηση των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των μηχανισμών του «Συμφώνου Σταθερότητας», με δέσμευση για την επιτάχυνση των διαδικασιών «προσαρμογής» της περιοχής στα πρότυπα των «ευρωπαϊκών στάνταρ», σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εσωτερικής τους νομοθεσίας. (Ριζοσπάστης, 23/2/2001)

Ολ'αυτά σημαίνουν δημιουργία όρων απρόσκοπτης δράσης των μονοπωλίων. Μόνο που μεταξύ των μονοπωλίων υπάρχουν έντονοι ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά της λείας, που σημαίνει ότι ο έλεγχος των καθεστώτων των «κρατών προτεκτοράτων», π.χ. από τις ΗΠΑ ή τη Γερμανία, γίνεται επίσης πεδίο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Και σ' αυτό βεβαίως χρειάζεται η ύπαρξη εστιών κρίσης προκειμένου οι επεμβάσεις να συνεχίζονται, ώσπου να επέλθει προσωρινός συμβιβασμός μεταξύ των αρπαχτικών σ' αυτό το μοίρασμα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει κι άλλο πόλεμο, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ως ενδεχόμενο.

Πού οδεύουν αυτές οι εξελίξεις; Προς το διαμελισμό της ΠΓΔΜ, τη Μεγάλη Αλβανία, που ανοίγει τις ορέξεις για Μεγάλη Βουλγαρία; Πού θα οδηγήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε συνδυασμό με τις αποσχιστικές τάσεις του Μαυροβουνίου; Ολα αυτά τα ενδεχόμενα ως αλυσιδωτές αντιδράσεις δεν είναι σενάρια φαντασίας. Υποδαυλίζονται από τους ΝΑΤΟικούς. Και αν συμβούν, ως γεγονότα, που μπορεί να αποκτούν και δική τους δυναμική, οδηγούν τους βαλκάνιους στην «κόλαση». Σ' αυτή την «κόλαση», σπρώχνει και το κατεστημένο της Ελλάδας, γεγονός που απαιτεί δράση ενός λαϊκού μετώπου ενάντιά του, μαζί με την κοινή αντιιμπεριαλιστική δράση των βαλκανικών λαών.


Λ. Κ.

«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»
Υπό το πρίσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η όξυνση των ανταγωνισμών στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση, οι πολύμορφες εστίες πολέμου, η νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών που ετοιμάζεται, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, γιατί ο κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη παγκόσμιας σημασίας εξακολουθεί να υπάρχει κι από μια άποψη να ενισχύεται».(Από την απόφαση του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ «Για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο»).

Η Διάσκεψη για την Πολιτική Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη στο Μόναχο, ήταν αποκαλυπτική, όχι μόνο ως προς τις προθέσεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και κέντρων σχετικά με τους νέους γύρους εξοπλισμών, αλλά και ως προς τις μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες αντικειμενικά έχουν αντανάκλαση και επίδραση στις παγκόσμιες εξελίξεις. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι κάθε άλλο παρά σύμπνοια υπάρχει μεταξύ τους όχι τόσο για την αναγκαιότητα των εξοπλισμών, αλλά ως προς το σκοπό που αυτοί εξυπηρετούν. 'Η, πιο σωστά, ως προς τον καθορισμό των συμμάχων και αντιπάλων και των εν δυνάμει εχθρών τους. Γιατί ως προς την αναγκαιότητα και το σκοπό γενικά των εξοπλισμών, τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη είναι στοχοπροσηλωμένα. Εχουν καθαρό, ότι η επέκταση της κυριαρχίας των μονοπωλίων, τα συμφέροντα των οποίων κάθε κράτος υπηρετεί, βρίσκονται σε ανταγωνιστική σχέση. Και αν οι συμβιβασμοί δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τη μοιρασιά ανάμεσα τους στην παγκόσμια αγορά, η πολιτική κάθε κράτους μπορεί να ασκείται και με άλλα, πέραν της διπλωματίας, μέσα. Δηλαδή τον πόλεμο.

Τα ζητήματα που κυριάρχησαν στο Μόναχο, ήταν ο ευρωστρατός (δύναμη 60.000 στρατιωτών) και η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής άμυνας, από τις ΗΠΑ («Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα», NMD, το ονομάζουν). Δηλαδή ενός οπλικού συστήματος στο Διάστημα, ανάλογου, αλλά με σύγχρονη τεχνολογία, αυτού που στην περίοδο της προεδρίας του Ρίγκαν στις ΗΠΑ ονομάστηκε «Πόλεμος των άστρων».

Οι εχθροί...

Η υπόθεση «αντιπυραυλική άμυνα», επανήλθε με ένταση στην επικαιρότητα μετά την εγκατάσταση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ως στοιχείο και μάλιστα από τα πιο σημαντικά της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, ως προς την αναγκαιότητα ανάπτυξης του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος στο Διάστημα, ανέφεραν επίσης την εκτίμηση μιας πιθανής επίθεσης ενάντια στις ΗΠΑ, το 2017, από την Κίνα, η οποία αναχαιτίζεται από την αντιπυραυλική άμυνα.

Το τελευταίο διάστημα, η υπουργός Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, «ανακάλυψε» στη Ρωσία, έναν εχθρό, γιατί, παρά το ότι ανατράπηκε ο σοσιαλισμός, διαθέτει πυρηνικά όπλα. Τη χαρακτήρισε ως τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την εξαγωγή πυρηνικών όπλων ή πυρηνικής τεχνολογίας για την κατασκευή τους.

Η επίσημη αιτιολογία για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής άμυνας είναι οι κίνδυνοι από τα «δόλια κράτη, όπως το Ιράκ, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα κλπ», έτσι τα χαρακτηρίζουν. Τα σενάρια όμως είναι διαφορετικά. Αλλωστε ο Κινέζος πρέσβης, στον ΟΗΕ, Χου Ξιαοντί, έκανε μια αποκάλυψη, κατά τη διάσκεψη του Οργανισμού στη Γενεύη για τον αφοπλισμό («Ριζοσπάστης», 16/2/2001). «Εκφράζουμε τις βαθύτατες ανησυχίες μας για τις αναφορές σχετικά με τις ασκήσεις ενός πολέμου των άστρων, που έλαβαν χώρα τον προηγούμενο μήνα. Η άσκηση χρησιμοποίησε το διάστημα σαν πολεμικό πεδίο με σενάριο που εξελίσσεται κατά το 2017».

Υπαρκτές οι αντιθέσεις

Στη διάσκεψη του Μονάχου, εκφράστηκαν από τη μεριά των ΗΠΑ αντιρρήσεις για τη δημιουργία ευρωστρατού, που θα δρα αυτοτελώς σε σχέση με το ΝΑΤΟ, για τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι μίλησε και ο κ. Ράμσφελντ, (υπουργός άμυνας των ΗΠΑ), υποδεικνύοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει η συγκρότηση αυτοτελών ενόπλων δυνάμεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Μόνο καθετί που ωφελεί το ΝΑΤΟ είναι καλό», είπε. «Το κομφούζιο, αντίθετα, που θα προκαλέσει η δημιουργία διπλών δομών στο εσωτερικό του, δεν είναι θετικό» («Βήμα», 11/2/2001). Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «ο καγκελάριος κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ απέφυγε να απορρίψει καθαρά το NMD, έγειρε όμως τέτοιες αξιώσεις που σύμφωνα με έναν παρατηρητή, δεν αποτελούσαν παρά την εύσχημη καταδίκη του. Μεταξύ άλλων ο κ. Σρέντερ, ζήτησε να μάθει τα σενάρια περί υφιστάμενων κινδύνων, αν το σχεδιαζόμενο σύστημα είναι τεχνικά υλοποιήσιμο, και ποιες επιπτώσεις θα είχε στη Δυτική Ευρώπη, στη Ρωσία και στην Κίνα». Η «Ελευθεροτυπία» (11/2/2001) αναφέρει ότι «στο Μόναχο οι Ευρωπαίοι, με εκφραστή τους το Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ, είπαν όχι στις ΗΠΑ για το νέο πόλεμο των άστρων, για να μην διαταραχτούν οι σχέσεις με τη Ρωσία... ο ίδιος υπερασπίστηκε τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, κάτι που δε βλέπουν με καλό μάτι οι Αμερικάνοι... Από την άλλη οι Αμερικάνοι δε βλέπουν και πολύ θετικά την προσέγγιση Ευρώπης και Ρωσίας, και ιδιαίτερα τις θερμές σχέσεις Βερολίνου - Μόσχας».

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, αλλά και τη Γαλλία, που επίσης απορρίπτει το NMD, «ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα ανταποκριθεί θετικά σε τυχόν αμερικανικό αίτημα συνεργασίας στο εθνικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ. "Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των ΗΠΑ, όσον αφορά τις πιθανότητες διεθνούς διάδοσης των πυραύλων", τόνισε ο Χουν, προσθέτοντας ότι στον πυραυλικό τομέα υπάρχει μακρόχρονη συνεργασία ΗΠΑ - Βρετανίας! "Αφού είναι οι Αμερικανοί οι στενότεροι σύμμαχοί μας, εννοείται ότι θα κάνουμε το καλύτερο για να ανταποκριθούμε στα αιτήματά τους"» («Ριζοσπάστης», 13/2/2001).

Η περίπτωση του NMD, έβαλε στο χορό των αντίστοιχων εξοπλιστικών προγραμμάτων και τη Ρωσία, με εναλλακτική πρόταση για την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα. Την παρουσίασε επισήμως η ρωσική κυβέρνηση στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος επισκέφθηκε τη Ρωσία. Το θέμα τέθηκε τόσο από το Ρώσο υπουργό Αμυνας, στρατάρχη, Ιγκόρ Σεργκέγεφ, όσο και από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που πρότεινε την ανάπτυξη ενός μικρότερου «αντιπυραυλικού συστήματος», ως «την ευρωπαϊκή λύση», το οποίο θα προστατεύει ως ασπίδα τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, θεωρώντας η Ρωσία ότι δεν είναι σε θέση να κάνει το αμερικανικό πρόγραμμα NMD («Ριζοσπάστης», 21/2/2001).

Αναπόφευκτες εξελίξεις

Οι εξελίξεις σχετικά με το νέο γύρο εξοπλισμών και την ένταση της στρατιωτικοποίησης, αναδεικνύουν την ένταση των αντιθέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση -παρά το ότι συνυπάρχουν, είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ- ιδιαίτερα με τη Γερμανία και τη Γαλλία. (Οι ΗΠΑ δε θέλουν αυτοτέλεια του ευρωστρατού, το θεωρούν ως απειλή για τα δικά τους συμφέροντα, οι Ευρωπαίοι αντιτίθενται στο NMD, αντιμετωπίζοντάς το επίσης ως απειλή στα δικά τους συμφέροντα). Αναδεικνύουν ταυτόχρονα ότι στο επίκεντρο αυτών των αντιθέσεων είναι η Ρωσία (οι ΗΠΑ δε βλέπουν και πολύ θετικά την προσέγγιση Ευρώπης και Ρωσίας, και ιδιαίτερα τις θερμές σχέσεις Βερολίνου - Μόσχας). Είναι η εξελισσόμενη πραγματικότητα στην εποχή του ιμπεριαλισμού, όπου οι συμμαχίες ιμπεριαλιστικών κρατών και κέντρων, συνυπάρχουν με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με την όξυνση των αντιθέσεων και την πραγματοποίηση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους. Αναδεικνύει επίσης αντιθέσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (η Βρετανία στηρίζει το NMD).

Η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, θα ήθελαν να μετατραπεί σε λεία για μοίρασμα, αλλά η ίδια, όντας καπιταλιστική, με ισχυρό στρατό, δεν προσφέρεται. Προσφέρεται όμως για διείσδυση των ισχυρών μονοπωλίων, λόγω ενεργειακών πόρων και πρώτων υλών. Τέτοιας μορφής μοίρασμα φαίνεται να επιδιώκουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ίδια η Ρωσία ίσως επιδιώκει να αναδειχτεί σε ένα ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλο, γεγονός που απεύχονται και θέλουν να εμποδίσουν, τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Αλλωστε υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, πριν την Οχτωβριανή Επανάσταση, που ως ιμπεριαλιστικό κράτος συμμετείχε στην ΑΝΤΑΝΤ, στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ταυτόχρονα η Ρωσία, φαίνεται να αξιοποιεί τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις προς όφελός της, (θερμές σχέσεις με Γερμανία, πρόταση για αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη). Ετσι οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν ως «εχθρό» τη Ρωσία, επιδιώκοντας και μέσω της απειλής, να επιβάλουν τη δική τους κυριαρχία.

Υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών, με την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις -κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία- αλλά και την εμμονή και επισημότητα της ρωσικής πρότασης δίνονται νέες επικίνδυνες διαστάσεις στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αναδεικνύεται επίσης ότι η λογική του λεγόμενου πολυπολικού συστήματος ασφάλειας, που προβάλλει ο ΣΥΝ, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να μετατραπεί με την ΚΕΠΑΑ σε αντίπαλο (στις ΗΠΑ) δέος, δεν είναι απλά ουτοπία, αλλά ένδειξη της ενίσχυσης του κινδύνου ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Αντικειμενικά, η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού κάθε χώρας, η κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται επιτακτική ανάγκη, κρίσιμο για το μέλλον των λαών ζήτημα. Μόνο που πρέπει να κατευθύνεται στην ανατροπή της εξουσίας της χρηματιστικής ολιγαρχίας σε κάθε χώρα.


Του
Στέφανου ΛΟΥΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ