ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων στη Νάουσα

Διαμαρτύρονται για το εμπάργκο και τη φοροληστεία που τους εξοντώνει

Από την κινητοποίηση κτηνοτρόφων και αγροτών στη Νάουσα
Από την κινητοποίηση κτηνοτρόφων και αγροτών στη Νάουσα
Συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων ενάντια στο εμπάργκο και τη φοροληστεία πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Στη συγκέντρωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Διαλογητήρια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, Γιάννης Διάκογλου. Στάθηκε στην αναγκαιότητα της συμμαχίας αγροτών - εργαζομένων ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, που διώχνουν τους αγρότες από τα χωράφια τους και οδηγούν εργάτες της μεταποίησης στην ανεργία.

Στη συγκέντρωση, χαιρέτισε επίσης από τα αγωνιστικά Αγροτικά Μπλόκα της Πέλλας ο Γιάννης Σουμελίδης. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», Τάκης Τσιουλάκος, αναφέρθηκε στο τι προηγήθηκε του ρώσικου εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, αλλά και στις συνέπειες από το εμπάργκο που εκτιμούνται στα 60 εκατ. ευρώ, σε μια σειρά δυναμικά προϊόντα της περιοχής, όπως ροδάκινα, μήλα, ακτινίδια κλπ.

Για τις ζημιές αυτές, οι αγρότες δεν αποζημιώθηκαν και γι' αυτό κατήγγειλε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συμμετέχει μαζί με τις άλλες χώρες της ΕΕ στους ανταγωνισμούς με τη Ρωσία, σε βάρος του λαού, αλλά και γιατί εφαρμόζει τις φορολογικές διατάξεις που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας εξοντωτική τη φορολόγηση των αγροτών.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις συνέπειες της νέας ΚΑΠ 2014-2020, που οδηγεί μαζί με τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης στη χρεωκοπία τη φτωχομεσαία αγροτιά. Κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους αγωνιστικούς αγροτικούς συλλόγους, να μην ανεχτούν να είναι θύματα ενός νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, εκτρέφοντας νέους «αγροτοπατέρες» στην περιοχή και σε όλη τη χώρα.

Με το ψήφισμα που ενέκριναν, οι αγροτοκτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση απαιτούν μεταξύ άλλων: Να διαχωρίσει η ελληνική κυβέρνηση τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, διασφαλίζοντας τις εξαγωγές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και την προστασία του εισοδήματος των φτωχομεσαίων αγροτών.

Οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί (ενιαίο για έσοδα και επιδοτήσεις), καθώς και την κατάργηση των βιβλίων για τους αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.

Αμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους από πλημμύρες, παγετό, χαλάζι, καταρροϊκό πυρετό κλπ, σε όλες τις παραγωγές, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις και τις πέρα για πέρα άδικες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ κ.ά.

Αύριο στα Χανιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., στην Εφορία, οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. Καλεί τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους να αντιδράσουν στη φοροληστεία, με τη φορολόγησή τους με 13% από το πρώτο ευρώ αγροτικού εισοδήματος, την προκαταβολή φόρου 27,5% για το επόμενο έτος, καθώς και την τεκμαρτή φορολόγηση. Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχουν αποφασίσει ο Αγροτικός Σύλλογος Αρμένων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων.

Ιδια και χειρότερη η οικονομική κατάσταση στα Ταμεία

Αποκαλυπτικά για την κατάσταση των Ταμείων είναι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Γενάρης - Απρίλης, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι με την πολιτική της διασφαλίζεται η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών οργανισμών και άρα η ομαλή καταβολή των συντάξεων.

Στην πραγματικότητα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια πολιτική με τους προηγούμενους σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ετοιμάζει νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση με το πρόσχημα της «βιωσιμότητας».

Δηλαδή, η κακή οικονομική κατάσταση των Ταμείων, που ανατροφοδοτείται από την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του (λεηλασία αποθεματικών, εισφοροαπαλλαγές στους εργοδότες, μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης, μεγάλη ανεργία κ.ά.), γίνεται το άλλοθι για τις επόμενες ανατροπές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 19% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο πέρσι, ενώ και οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν πέσει κατά 14,6%.

Την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών οργανισμών επιβάρυνε και η συρρίκνωση των καταθέσεών τους κατά 75%, εξαιτίας και της μεταφοράς των ταμειακών τους διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, με εντολή της κυβέρνησης.

Σε απόλυτα νούμερα, τα έσοδα των Ταμείων από το κράτος έχουν μειωθεί κατά 633 εκατ. ευρώ από πέρσι (Γενάρης - Απρίλης), τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 893 εκατ. ευρώ, ενώ το συνάλλαγμα και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη «δήμευση» των ταμειακών διαθέσιμων από το κράτος, μετά την τελευταία μεταφορά 160 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ στην ΤτΕ από τραπεζικούς λογαριασμούς των ασφαλιστικών ταμείων, το σύνολο των χρημάτων που έχουν αποδώσει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί προς την ΤτΕ ανέρχονται στα 560 εκατ. ευρώ.

Αλλα 470 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε ειδικούς λογαριασμούς του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) έχουν γίνει ρέπος με το Δημόσιο.

Στα σούπερ μάρκετ οδεύουν τα ΜΗΣΥΦΑ

Σε εφαρμογή η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Απεργία αύριο στα Φαρμακεία

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την πώληση από τα σούπερ μάρκετ «μέρους των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων» (ΜΗΣΥΦΑ), επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Οπως είπε, «ενδεχομένως ένα μέρος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων να πάει στα σούπερ μάρκετ», αλλά η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ακόμη και η κυβέρνηση «έχει βάλει και σε αυτήν την περίπτωση όρους».

Θυμίζουμε ότι η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ από τα φαρμακεία αποτελεί μια από τις βασικές κατευθύνσεις της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και απ' ό,τι φαίνεται σκοπεύει να εφαρμόσει η σημερινή.

Τα ΜΗΣΥΦΑ χορηγούνται σήμερα αποκλειστικά από τα φαρμακεία - όπως και τα μη αποζημιούμενα, που συνταγογραφούνται από γιατρούς, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ το 2009 ήταν 586 εκατ. ευρώ, το 2010 210 εκατ. και το 2011 569 εκατ. ευρώ.

Αντιδρώντας στις εξελίξεις, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) συνεδρίασε έκτακτα και εξήγγειλε πανελλαδική προειδοποιητική 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη. Στις 13 Ιούνη καλεί σε Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων από ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

Ωστόσο, η απεργία που εξήγγειλε ο ΠΦΣ περιορίζεται αποκλειστικά στο θέμα της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ και αφήνει στο απυρόβλητο όλο το υπόλοιπο πλαίσιο της απελευθέρωσης στο χώρο των φαρμακείων, όπως το ωράριο.

Αυτό υπογράμμισε στην έκτακτη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών Γιάννης Καβαλάρης, ο οποίος υπερψηφίζοντας την πρόταση για απεργία, κατέθεσε το πλαίσιο της παράταξης.

Πρότεινε, επίσης, να κλείσουν τα φαρμακεία το απόγευμα της Πέμπτης και οι φαρμακοποιοί να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ. Οι 14 σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων απέρριψαν την παραπάνω πρόταση.

Κινητοποιήσεις υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη

Αγωνιστικά «υποδέχτηκαν» τον υπουργό Υγείας οι εργαζόμενοι του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο Π. Κουρουμπλής επισκέπτεται νοσοκομεία της πόλης και θα έχει συναντήσεις με υγειονομικούς φορείς και συλλόγους του χώρου της Υγείας. Γιατροί, ειδικευόμενοι και νοσηλευτικό προσωπικό του «Ιπποκράτειου» άνοιξαν πανό την ώρα της επίσκεψης και με συνθήματα απαίτησαν: «Δώστε λεφτά για την Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Στη σύσκεψη που ακολούθησε, εκπρόσωποι της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών του νοσοκομείου κατήγγειλαν ότι η μείωση του προϋπολογισμού έχει σαν συνέπεια μεγάλες ελλείψεις αναλώσιμων και αντιδραστηρίων, που επιφέρουν έως και υπολειτουργία τμημάτων και υπηρεσιών, που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και τους ωθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια και κλινικές, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους, αν φυσικά διαθέτουν τα χρήματα, ή τους οδηγούν σε αποκλεισμό από τις υπηρεσίες Υγείας. Αυτή η κατάσταση αναδείχθηκε και από εκπροσώπους συλλόγων μακροχρόνια ασθενών (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.ά.).

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Σήμερα, αγωνιστική «υποδοχή» ετοιμάζουν στον υπουργό και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».

Από την πλευρά του, στις εμφανίσεις του, ο υπουργός Υγείας ήταν προκλητικός, λέγοντας για παράδειγμα ότι «διαχειριζόμαστε προϋπολογισμούς που παραλάβαμε και ψήφισαν άλλοι». Για τις καθυστερήσεις στις 4.500 προσλήψεις προσωπικού που έχει εξαγγείλει, είπε ότι «δεν είμαι ιδιωτική επιχείρηση για να προσλάβω αύριο το πρωί» και ότι σε λίγες μέρες θα καταθέσει στις Βρυξέλλες πρόταση για πρόσληψη 12.000 ατόμων στο σύστημα Υγείας.

Παράνομη η απόλυση στην «360 Conect»

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απόλυση του συνδικαλιστή Μπάμπη Τρίκκα από την εργοδοσία της «360 Connect», ενώ ήταν πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του σωματείου. Παράλληλα, το δικαστήριο εκδικάζοντας τη μαζική αγωγή εργαζομένων για τη μεταφορά έργου από τη «HOL» στην «360 Connect», το Δεκέμβρη του 2013, αναγνώρισε ότι κατά παράβαση του νόμου οι εργαζόμενοι δεν διατήρησαν μισθούς και δικαιώματα μεταφερόμενοι στη νέα εταιρεία. «Είναι μία νίκη για το σύνολο των συναδέλφων», τονίζει το επιχειρησιακό σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ