Τρίτη 9 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στα σούπερ μάρκετ οδεύουν τα ΜΗΣΥΦΑ

Σε εφαρμογή η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Απεργία αύριο στα Φαρμακεία

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την πώληση από τα σούπερ μάρκετ «μέρους των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων» (ΜΗΣΥΦΑ), επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Οπως είπε, «ενδεχομένως ένα μέρος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων να πάει στα σούπερ μάρκετ», αλλά η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ακόμη και η κυβέρνηση «έχει βάλει και σε αυτήν την περίπτωση όρους».

Θυμίζουμε ότι η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ από τα φαρμακεία αποτελεί μια από τις βασικές κατευθύνσεις της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και απ' ό,τι φαίνεται σκοπεύει να εφαρμόσει η σημερινή.

Τα ΜΗΣΥΦΑ χορηγούνται σήμερα αποκλειστικά από τα φαρμακεία - όπως και τα μη αποζημιούμενα, που συνταγογραφούνται από γιατρούς, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ το 2009 ήταν 586 εκατ. ευρώ, το 2010 210 εκατ. και το 2011 569 εκατ. ευρώ.

Αντιδρώντας στις εξελίξεις, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) συνεδρίασε έκτακτα και εξήγγειλε πανελλαδική προειδοποιητική 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη. Στις 13 Ιούνη καλεί σε Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων από ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

Ωστόσο, η απεργία που εξήγγειλε ο ΠΦΣ περιορίζεται αποκλειστικά στο θέμα της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ και αφήνει στο απυρόβλητο όλο το υπόλοιπο πλαίσιο της απελευθέρωσης στο χώρο των φαρμακείων, όπως το ωράριο.

Αυτό υπογράμμισε στην έκτακτη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών Γιάννης Καβαλάρης, ο οποίος υπερψηφίζοντας την πρόταση για απεργία, κατέθεσε το πλαίσιο της παράταξης.

Πρότεινε, επίσης, να κλείσουν τα φαρμακεία το απόγευμα της Πέμπτης και οι φαρμακοποιοί να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ. Οι 14 σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων απέρριψαν την παραπάνω πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ