ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αύριο το νέο αγωνιστικό ξεκίνημα

Στην «καρδιά» της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ «χτυπούν» οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις

Ετοιμοι να βγουν ξανά στο δρόμο της πάλης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας στα νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια που θα γίνουν αύριο. Στη Λάρισα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία, στην Καρδίτσα στις 11 π.μ. στη Νέα Αγορά, στα Τρίκαλα στις 11 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στο Βόλο στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Η απόφαση για το συλλαλητήριο των αγροτών της Μαγνησίας πάρθηκε χτες σε σύσκεψη εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, Πηλίου και Αλμυρού και Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, που έγινε στο Βόλο.

Ολες αυτές τις μέρες συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος πραγματοποιούσαν περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής, απευθύνοντας στον αγροτικό κόσμο κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα συλλαλητήρια. Για μια ακόμα φορά ήρθαν σε άμεση επαφή με τους αγρότες, συζητώντας μαζί τους για τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και υπερτονίζοντας ότι ο μόνος δρόμος για την επίλυσή τους είναι ο αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και η εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση, που θα τους επιτρέπει να παραμείνουν στα χωράφια τους και στα χωριά τους.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, έχοντας την πείρα των μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν τα τελευταία έξι χρόνια, συνειδητοποιούν ότι ο ένοχος για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει είναι η εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική που στοχεύει στο ξεκλήρισμα από τη γη τους. Γνωρίζουν, δε, ότι μονόδρομος είναι η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, καθώς και η ικανοποίηση ακόμα και κάποιων επιμέρους αιτημάτων δε θα επιλύσει τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και συνεχίζοντας το μακροχρόνιο αγώνα τους, μέσα από τον οποίο έχει σφυρηλατηθεί η ενότητά τους, είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από το στόχο της πάλης τους. Γι' αυτό και οι νέες κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές πάλης, «χτυπώντας» στην «καρδιά» της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και βεβαίως, την επιτυχία των νέων κινητοποιήσεων θα την αναδείξει, μέσα από την καλύτερη συμμετοχή των αγροτών σ' αυτές, η οξύτητα των προβλημάτων που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική.

Οι ξωμάχοι της Θεσσαλίας δηλώνουν, επίσης, ότι δεν πτοούνται από την κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησής τους, που εντείνεται συνεχώς μέσα από τις δίκες και καταδίκες για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων.

Στις κινητοποιήσεις τους για μια ακόμα φορά οι αγρότες θα προβάλλουν αιτήματα που αφορούν στα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, που επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, μειώνουν τις τιμές με στόχο το ξεκλήρισμά τους. Οι αγρότες βάζουν, επίσης, στο στόχαστρο του αγώνα τους την πολιτική τοκογλυφίας της ΑΤΕ και την κυβερνητική επιχείρηση ιδιωτικοποίησής της, που δημιουργεί και αυξάνει τα χρέη τους προς την Τράπεζα, με αποτέλεσμα πολλοί απ' αυτούς να μην έχουν χρήματα ακόμα και για τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Ενα από τα «καυτά» προβλήματα, που οι αγρότες απαιτούν την επίλυσή του, είναι η εφαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος του ΟΓΑ, για το οποίο πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν τις οφειλές τους και μένουν ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν οι Θεσσαλοί αγρότες αφορά και στην επίλυση προβλημάτων που δημιουργούνται από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, καθώς οι πολυεθνικές εταιρίες έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης αυξάνουν συνεχώς τις τιμές των καλλιεργητικών μέσων και εφοδίων. Ζητούν, δε, την υλοποίηση των απαραίτητων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, που θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους και θα δώσουν "ανάσα ζωής" στην περιοχή. Βεβαίως, στις νέες κινητοποιήσεις τους οι αγρότες θέτουν και ειδικότερα αιτήματα κατά προϊόν, όπως στο βαμβάκι, στα μήλα, στα σιτηρά απαιτώντας από την κυβέρνηση την άμεση ικανοποίησή τους.

ΑΧΑΪΑ
Σύσκεψη συντονισμού της δράσης

Μήνυμα καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στέλνουν οι αγρότες της Αιγιαλείας, καθώς κλιμακώνουν τους αγώνες τους προετοιμάζοντας παναχαϊκή σύσκεψη στο Αίγιο, στις 21 του Φλεβάρη. Ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής θα συζητηθεί στη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων απ' όλη την Αχαΐα.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας, που επέβαλε ποινή φυλάκισης 100 ημερών σε 84 αγρότες, λειτούργησε πυροδοτικά στις αγωνιστικές διαθέσεις τους. «Η κυβέρνηση, βλέποντας να ξεσηκώνεται η αγροτιά, προσπαθεί με δικαστικές αποφάσεις να καταστείλει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, θέτοντας εκτός νόμου το δικαίωμα στον αγώνα», σημειώνει ο Θανάσης Χελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Ο 77χρονος αγρότης Αργύρης Αγγελόπουλος, που καταδικάστηκε και αυτός σε 100 μέρες φυλακή, παρατήρησε πως «τα προβλήματα των αγροτών δε λύνονται με δικαστικές αποφάσεις». Και όταν τον ρωτήσαμε για την ποινή, χαμογέλασε. «Εχω "φάει" τόσα πολλά χρόνια φυλακή, έχω πάει εξορία στα περισσότερα ξερονήσια, που η συγκεκριμένη ποινή μου φαίνεται "ψίχουλο". Να ξέρετε πως κανένας δε φοβήθηκε. Αλλωστε, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται μαρτυρούν ότι η αγροτιά δεν το βάζει κάτω».

«Οι "ένοχοι" για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει είναι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί τα προβλήματα, έχοντας στόχο το ξεκλήρισμα της αγροτιάς», επισημαίνει ο Θανάσης Λαπαναΐτης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Αιγιάλειας.

Τα εσπεριδοειδή, το λάδι, η σταφίδα, που αποτελούν την κύρια παραγωγή της περιοχής, δέχονται συνεχώς χτυπήματα, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο το αγροτικό εισόδημα να μειώνεται. Τα περιοριστικά μέτρα στις καλλιέργειες, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, η μείωση των τιμών, με παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής, αποτελούν πραγματικό «σαράκι» για το εισόδημα των αγροτών.

«Το λάδι έχει σήμερα 530 δραχμές. Πέρσι είχε 720 δραχμές. Το κοστολόγιο στη σταφίδα είναι στις 620 δραχμές το κιλό και εμείς παίρνουμε μόνο 400 δραχμές μαζί με την επιδότηση. Το λεμόνι οι έμποροι το παίρνουν από 30 μέχρι 50 δραχμές το κιλό, μας το πληρώνουν μετά από ένα ή δύο χρόνια και στην αγορά η τιμή του αγγίζει τις 300 δραχμές το κιλό. Οι αγρότες βγάζουν όλη τη δουλιά και στο τέλος δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες διαβίωσης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους», υπογραμμίζει ο Θανάσης Λαπαναΐτης και καταλήγει: «Το μόνο "όπλο" που διαθέτουν οι αγρότες για την επίλυση των προβλημάτων τους είναι η ενωτική και αποφασιστική πάλη τους. Μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να κερδίσουν πολλά».

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ξεσηκώνονται οι ελαιοπαραγωγοί

Οι εξευτελιστικά χαμηλές τιμές στο λάδι ξεσηκώνουν τους ελαιοπαραγωγούς της επαρχίας Τριφυλίας στη Μεσσηνία. Το Σάββατο 17/2 γίνεται παντριφυλιακό συλλαλητήριο για το λάδι στις 11 πμ στην πλατεία Γαργαλιάνων, το οποίο διοργανώνουν οι αγροτικοί φορείς της περιοχής, με επικεφαλής το Γεωργικό Συνεταιρισμό, τον Αγροτικό Σύλλογο και το Δημοκρατικό Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων.

Την απόφαση για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου χαιρετίζουν οι συνεταιρισμοί των χωριών Καλλιθέα, Χανδρινός, Γλυφάδα και Νερόμυλος Πυλίας, οι οποίοι καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτό. Σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Καταστρεφόμαστε και οδηγούμαστε βίαια στην εγκατάλειψη της παραγωγής μας. Εκεί μας οδήγησε η κατάργηση της τιμής ασφαλείας και της κρατικής συγκέντρωσης, η απελευθέρωση των εισαγωγών. Γι' αυτό παίρνουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας και συντονίζουμε τη δράση μας».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης μια σειρά κρίσιμων αιτημάτων με την επισήμανση «Αγωνιζόμαστε για»:

  • Μέτρα στήριξης της τιμής του λαδιού έτσι ώστε να διαμορφωθεί στις 1.000 δραχμές το κιλό.
  • Να επανέλθουν η τιμή ασφαλείας και η κρατική συγκέντρωση, να ισχύσει η κοινοτική προτίμηση και ν' απαγορευτούν οι εισαγωγές.
  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Η επιδότηση να δίνεται με βάση την παραγόμενη ποσότητα.
ΛΑΔΙ
Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Την επαναφορά του καθεστώτος της παρέμβασης ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης

Καταστροφική για τους ελαιοπαραγωγούς έχει αποδειχθεί η κατάργηση του καθεστώτος της παρέμβασης, αλλά η κυβέρνηση δε δείχνει διατεθειμένη να διεκδικήσει την επαναφορά της, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στο λάδι μετά τα τρία χρόνια χωρίς παρέμβαση έχουν μειωθεί κατά 40%. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, αλλά ο υφυπουργός Γεωργίας Ε. Αργύρης είπε ότι δεν είναι σίγουρος εάν η επαναφορά της παρέμβασης θα λύσει τα σημερινά προβλήματα.

Ισχυρίστηκε ότι οι τιμές δε μειώθηκαν λόγω της κατάργησης της παρέμβασης και της εφαρμογής νέου κανονισμού, αλλά λόγω της πολιτικής των μεγάλων ελαιοπαραγωγών χωρών της ΕΕ, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η κυβέρνηση, είπε, έχει διασφαλίσει την ενίσχυση των παραγωγών και από 285 δρχ. πέρσι φέτος έφτασε στις 390. Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, για το λάδι είναι να συγχωνευτούν οι παραγωγοί και να προωθήσουν την τυποποίηση, τομέας στον οποίο η χώρα μας υστερεί σημαντικά.

Ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι η κατάσταση για τους παραγωγούς είναι δραματική και ιδιαίτερα στις ορεινές και τις νησιώτικες περιοχές. Η τιμή των 500 δρχ., είπε, είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων, με αποτέλεσμα το εισόδημα των παραγωγών να μειώνεται δραματικά και αντίθετα να αυξάνονται τα κέρδη των εμπόρων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι μετά την κατάργηση του καθεστώτος της παρέμβασης δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας των παραγωγών και ζήτησε από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επαναφορά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ