Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΧΑΪΑ
Σύσκεψη συντονισμού της δράσης

Μήνυμα καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στέλνουν οι αγρότες της Αιγιαλείας, καθώς κλιμακώνουν τους αγώνες τους προετοιμάζοντας παναχαϊκή σύσκεψη στο Αίγιο, στις 21 του Φλεβάρη. Ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής θα συζητηθεί στη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων απ' όλη την Αχαΐα.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας, που επέβαλε ποινή φυλάκισης 100 ημερών σε 84 αγρότες, λειτούργησε πυροδοτικά στις αγωνιστικές διαθέσεις τους. «Η κυβέρνηση, βλέποντας να ξεσηκώνεται η αγροτιά, προσπαθεί με δικαστικές αποφάσεις να καταστείλει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, θέτοντας εκτός νόμου το δικαίωμα στον αγώνα», σημειώνει ο Θανάσης Χελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Ο 77χρονος αγρότης Αργύρης Αγγελόπουλος, που καταδικάστηκε και αυτός σε 100 μέρες φυλακή, παρατήρησε πως «τα προβλήματα των αγροτών δε λύνονται με δικαστικές αποφάσεις». Και όταν τον ρωτήσαμε για την ποινή, χαμογέλασε. «Εχω "φάει" τόσα πολλά χρόνια φυλακή, έχω πάει εξορία στα περισσότερα ξερονήσια, που η συγκεκριμένη ποινή μου φαίνεται "ψίχουλο". Να ξέρετε πως κανένας δε φοβήθηκε. Αλλωστε, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται μαρτυρούν ότι η αγροτιά δεν το βάζει κάτω».

«Οι "ένοχοι" για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει είναι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί τα προβλήματα, έχοντας στόχο το ξεκλήρισμα της αγροτιάς», επισημαίνει ο Θανάσης Λαπαναΐτης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Αιγιάλειας.

Τα εσπεριδοειδή, το λάδι, η σταφίδα, που αποτελούν την κύρια παραγωγή της περιοχής, δέχονται συνεχώς χτυπήματα, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο το αγροτικό εισόδημα να μειώνεται. Τα περιοριστικά μέτρα στις καλλιέργειες, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, η μείωση των τιμών, με παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής, αποτελούν πραγματικό «σαράκι» για το εισόδημα των αγροτών.

«Το λάδι έχει σήμερα 530 δραχμές. Πέρσι είχε 720 δραχμές. Το κοστολόγιο στη σταφίδα είναι στις 620 δραχμές το κιλό και εμείς παίρνουμε μόνο 400 δραχμές μαζί με την επιδότηση. Το λεμόνι οι έμποροι το παίρνουν από 30 μέχρι 50 δραχμές το κιλό, μας το πληρώνουν μετά από ένα ή δύο χρόνια και στην αγορά η τιμή του αγγίζει τις 300 δραχμές το κιλό. Οι αγρότες βγάζουν όλη τη δουλιά και στο τέλος δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες διαβίωσης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους», υπογραμμίζει ο Θανάσης Λαπαναΐτης και καταλήγει: «Το μόνο "όπλο" που διαθέτουν οι αγρότες για την επίλυση των προβλημάτων τους είναι η ενωτική και αποφασιστική πάλη τους. Μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να κερδίσουν πολλά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ