Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΑΔΙ
Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Την επαναφορά του καθεστώτος της παρέμβασης ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης

Καταστροφική για τους ελαιοπαραγωγούς έχει αποδειχθεί η κατάργηση του καθεστώτος της παρέμβασης, αλλά η κυβέρνηση δε δείχνει διατεθειμένη να διεκδικήσει την επαναφορά της, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στο λάδι μετά τα τρία χρόνια χωρίς παρέμβαση έχουν μειωθεί κατά 40%. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, αλλά ο υφυπουργός Γεωργίας Ε. Αργύρης είπε ότι δεν είναι σίγουρος εάν η επαναφορά της παρέμβασης θα λύσει τα σημερινά προβλήματα.

Ισχυρίστηκε ότι οι τιμές δε μειώθηκαν λόγω της κατάργησης της παρέμβασης και της εφαρμογής νέου κανονισμού, αλλά λόγω της πολιτικής των μεγάλων ελαιοπαραγωγών χωρών της ΕΕ, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η κυβέρνηση, είπε, έχει διασφαλίσει την ενίσχυση των παραγωγών και από 285 δρχ. πέρσι φέτος έφτασε στις 390. Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, για το λάδι είναι να συγχωνευτούν οι παραγωγοί και να προωθήσουν την τυποποίηση, τομέας στον οποίο η χώρα μας υστερεί σημαντικά.

Ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι η κατάσταση για τους παραγωγούς είναι δραματική και ιδιαίτερα στις ορεινές και τις νησιώτικες περιοχές. Η τιμή των 500 δρχ., είπε, είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων, με αποτέλεσμα το εισόδημα των παραγωγών να μειώνεται δραματικά και αντίθετα να αυξάνονται τα κέρδη των εμπόρων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι μετά την κατάργηση του καθεστώτος της παρέμβασης δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας των παραγωγών και ζήτησε από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επαναφορά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ