Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Καλή... αρχή με μεταλλαγμένες ντομάτες

Μεταλλαγμένες ντομάτες αρχίζει να «πετάει» η Ευρωπαϊκή Ενωση στους καταναλωτές, προς μεγάλη ικανοποίηση των πολυεθνικών των ΗΠΑ. Οπως έγινε γνωστό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας προχώρησε στην έγκριση της αμερικάνικης πατέντας που αφορά γενετικά τροποποιημένες ντομάτες, «παρασκευής» της αμερικάνικης πολυεθνικής «Μονσάντο». Η ενέργεια αυτή ανοίγει το δρόμο για την κυριαρχία των γενετικά τροποποιήμενων προϊόντων στις αγορές της ΕΕ και στην Ελλάδα, επιτείνοντας τον διατροφικό εφιάλτη του παρόντος και του μέλλοντος.

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, η οποία τονίζει ότι η επικύρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας της πατέντας γενετικά μεταλλαγμένης ντομάτας, της πολυεθνικής «Μονσάντο», αποτελεί κόλαφο για της ΕΕ. «Η νομιμοποίηση αυτή - σημειώνεται στην ανακοίνωση - ανοίγει το δρόμο για την επιβολή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και σε άλλα προϊόντα, όπως στα καρότα, στις πατάτες, στον καπνό κ.ά.». Και συνεχίζει: «Ανοίγει στο όνομα της "ελεύθερης αγοράς" και του αγροτοφικού κεφαλαίου (Μονσάντο, Αστρα, Ζενέκα, Νοβάρτις κλπ.) το δρόμο για την πλήρη υποταγή των αγροτών και της γης στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, με ανυπολόγιστες καταστροφές στη φύση, στους καταναλωτές, στους αγρότες παραγωγούς».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα: «Μετά το "μεταλλαγμένο" βαμβάκι την περσινή χρονιά στην Ελλάδα, η απόφαση αυτή αποδεικνύει το βαθύτατα αντιαγροτικό - αντιοικολογικό περιεχόμενο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της ΕΕ στον αγροτικό τομέα, τον υποκριτικό χαρακτήρα των διαφόρων δήθεν "περιβαλλοντικού χαρακτήρα" όπως τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα περιορισμού στο βαμβάκι».

Η ΕΟΑΣΝΛ εκτός των παραπάνω υπογραμμίζει: «Αντιτάσσεται σε αυτές τις εξελίξεις και καλεί στη συγκρότηση ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου αγροτών - εργαζομένων - καταναλωτών - οικολογικών δυνάμεων, ενάντια στη χρήση των "μεταλλαγμένων" που προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ)». Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα στους βιοκαλλιεργητές και τους καταναλωτές να συντονιστούν με το αγωνιζόμενο αγροτικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ