Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σε «τροχιά» κινητοποιήσεων

Σύσκεψη των ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας - Πέλλας για τη διοργάνωση νέων κινητοποιήσεων. Συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων αύριο στο Κιλκίς

Στο δρόμο του αγώνα ετοιμάζονται να βγουν και πάλι οι ροδακινοπαραγωγοί σε Ημαθία και Πέλλα και στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στη Σκύδρα. Από την πλευρά τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Κιλκίς προχωρούν αύριο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία, στις 10.30 το πρωί.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ημαθίας - Πέλλας καλεί όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Συνεταιρισμούς και τους αγρότες να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας. Στόχος της σύσκεψης είναι η διοργάνωση νέων κινητοποιήσεων και ο συντονισμός των αγροτών με τους συναδέλφους τους σε άλλες περιοχές της χώρας. Στη σύσκεψη μάλιστα θα εκτιμήσουν την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις και τις συναντήσεις που είχαν με τους αρμόδιους του υπουργείου Γεωργίας. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συντονιστούν με τη δράση της Επιτροπής. «Τα δικά μας προβλήματα θα τα λύσουμε με τους δικούς μας οργανωμένους αγώνες. Κανένας δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για μας, εάν εμείς οι ίδιοι πρώτοι δε διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Οι εξελίξεις γύρω από το ροδάκινο (βιομηχανικό και επιτραπέζιο) βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο. Τώρα πρέπει να δράσουμε οργανωμένα και αποφασιστικά», αναφέρει.

Στο μεταξύ, αγανακτισμένοι από τις συνεχείς δραματικές επιπτώσεις της αγροτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς προγραμματίζουν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Νομαρχίας. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προειδοποιεί πως αν οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν αντιδράσουν δυναμικά, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται και τελικά θα τους οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε το μέλος της ΣΕΑ αγροτών του Κιλκίς, Γ. Σοφιανίδης, στο σκληρό στάρι η τιμή είναι καθηλωμένη στις 48 δρχ. το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής τινάχτηκε στα ύψη. Οπως είπε, για παράδειγμα, μόνο τα επιφανειακά λιπάσματα ανατιμήθηκαν κατά 35% σε σχέση με πέρσι. Δηλαδή, ένα σακί λίπασμα που πέρσι οι αγρότες το αγόραζαν 2.400 δρχ., φέτος το πληρώνουν 3.400 δρχ.

Μήνυση κατά «ξεπουλημένων»

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε το Συνδικάτο Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας - Πέλλας «Μαρίνος Αντύπας» εναντίον όσων εμπλέκονται στην καταστρατήγηση της θεσμικής τιμής του συμπύρηνου ροδάκινου. Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται εναντίον όσων συμφώνησαν το περασμένο καλοκαίρι στην καταπάτηση της θεσμικής τιμής στο συμπύρηνο ροδάκινο, δηλαδή τους προέδρους ορισμένων ομάδων παραγωγών, του προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ Στ. Κουρνιάκου, στους εκπροσώπους των βιομηχάνων - μεταποιητών, ενώ ως ηθικός αυτουργός της παράνομης αυτής συμφωνίας κατονομάζεται ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργυρής.

Το Συνδικάτο, με τα στοιχεία που επισυνάπτει στη μηνυτήρια αναφορά, αποδεικνύει ότι έχει γίνει παραβίαση της θεσμικής τιμής των 96 δρχ. και η πληρωμή των παραγωγών κατάντησε να είναι 52 δρχ. το κιλό στο συμπύρηνο ροδάκινο. Εμφανίζει επίσης στοιχεία με πλασματικές προκαταβολές που υποτίθεται ότι δόθηκαν στους παραγωγούς και τις οποίες με εκβιαστικό τρόπο επέβαλαν κάποιες ομάδες παραγωγών για υπογραφή στους αγρότες, όπως και με τα «μαύρα» φορτία προς τις βιομηχανίες. Γι' αυτές και για άλλες αξιόποινες πράξεις το Συνδικάτο ζητάει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αναθέσει σε ανακριτή τη διερεύνηση του θέματος και την απόδοση ευθυνών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες (2020-08-13 00:00:00.0)
Πετυχημένη σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα των ροδακινοπαραγωγών (2018-03-23 00:00:00.0)
Εξευτελιστικές τιμές με ευθύνη της κυβέρνησης (2001-02-10 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα και πάλι στους δρόμους του αγώνα (2001-01-27 00:00:00.0)
Φιάσκο η διεπαγγελματική συμφωνία (2000-07-20 00:00:00.0)
Ηρθε η «λυπητερή» στα ροδάκινα (1999-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ