Σάββατο 27 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Τη Δευτέρα και πάλι στους δρόμους του αγώνα
Διεκδικώντας το δίκιο τους - δηλαδή να τηρηθεί από την κυβέρνηση και τους βιομήχανους  η συμφωνία με τους φορείς των ροδακινοπαραγωγών για ελάχιστη τιμή στο ροδάκινο 95,60 δραχμές το κιλό - οι αγρότες των δύο νομών πραγματοποιούν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι

Απάντηση στην ανελέητη επίθεση που δέχονται από βιομήχανους και εμπόρους με τη στήριξη της κυβέρνησης, δίνουν με κινητοποιήσεις τους τη Δευτέρα οι ροδακινοπαραγωγοί των Νομών Πέλλας και Ημαθίας. Οι αγρότες της Πέλλας θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην είσοδο των Γιαννιτσών, ενώ την ίδια ώρα οι παραγωγοί του Νομού Ημαθίας θα πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Αλεξάνδρεια. Αίτημά τους είναι η κατοχύρωση της θεσμικής τιμής του ροδάκινου και η υπεράσπιση του εισοδήματός τους, καθώς το προϊόν τους αναγκάζονται να το πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές. Οπως τονίζουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που τις τελευταίες μέρες περιοδεύουν στα χωριά, ενημερώνοντας τους παραγωγούς για την κινητοποίηση, «εν ψυχρώ μας κοροϊδεύουν και μας κλέβουν, κυβέρνηση και βιομήχανοι, υπογράφοντας την κλοπή της ελάχιστης τιμής των 95,6 δρχ. το κιλό».

«Οπλίζουν τους εμποροβιομήχανους και τις πολυεθνικές με πλήρη ασυδοσία σε βάρος μας. Μεγάλα διεθνή και ντόπια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα με γρήγορους ρυθμούς σχεδίασαν και ξεκίνησαν ήδη την οικονομική μας εξόντωση. Μαζί με τα 45.000 νοικοκυριά ροδακινοπαραγωγών θα καταρρεύσουν, εφόσον περάσουν τα μέτρα τους, και μια σειρά άλλα επαγγέλματα που ζουν από το ροδάκινο και στο σύνολό της η οικονομία των δύο νομών», τονίζεται στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα.

Απελπιστική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί του Νομού Πέλλας και Ημαθίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αξού, Ν. Τεμπερεκίδης. «Δεν έχουμε πληρωθεί ούτε μια δραχμή για την παραγωγή που παραδώσαμε πέρσι, λέει. Είμαστε καταχρεωμένοι στις τράπεζες και λόγω της καθυστέρησης καταβολής των ποσών που μας οφείλονται οι τόκοι συνεχώς αυξάνουν. Οι συγχωριανοί μας ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς ακόμη και το ψωμί δυσκολεύονται να αγοράσουν. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση έρχονται οι ομάδες παραγωγών και μας λένε ότι αν τελικά πληρωθούμε, θα πάρουμε 52 δρχ. το κιλό το ροδάκινο κι όχι 96 που ήταν η θεσμική τιμή. Να σκεφθεί κανείς ότι το κόστος παραγωγής δεν είναι μικρότερο από 50 δρχ. το κιλό, άρα δε μένει τίποτα για τον παραγωγό που όχι μόνο δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη του, αλλά δεν μπορεί πια να ζήσει».

Ο Ν. Τεμπερεκίδης καλεί όλους τους παραγωγούς να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια που γίνονται τη Δευτέρα γιατί πρόκειται για ζήτημα επιβίωσής τους, απαιτώντας να πληρωθούν με τη θεσμική τιμή. «Αν δεν αντισταθούμε, θα μας κατασπαράξουν», υπογραμμίζει.

Να σημειώσουμε ότι η συμφωνία του καλοκαιριού για το ροδάκινο, με την οποία αθετείται η προηγούμενη συμφωνία που προέβλεπε θεσμική τιμή για το βιομηχανικό ροδάκινο τις 96 δρχ. το κιλό, κρίνεται απαράδεκτη από τις αρχές της Κομισιόν. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Παραγωγών «Μαρίνος Αντύπας», που επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες, πήρε τη διαβεβαίωση από τον επικεφαλής της Κομισιόν ότι θα γίνει σχετικό διάβημα προς την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα ο αξιωματούχος των Βρυξελλών, είπε πως η συμφωνία του καλοκαιριού είναι παράνομη, καθώς ουσιαστικά παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία.

Πέρα από την αθέτηση της συμφωνίας για θεσμική τιμή ασφαλείας, τα μέλη του συνδικάτου έδωσαν πλήθος στοιχεία που μιλούν για εκβιασμό των παραγωγών, για πλαστά ποσά πληρωμής κλπ. Ο πρόεδρος του συνδικάτου Στ. Βιτάλης δήλωσε ότι πλέον τίθεται πρόβλημα παραίτησης του υφυπουργού Γεωργίας, καθώς αυτός συμμετείχε στην παραβίαση ευρωπαϊκού νόμου. Ακόμη αναμένεται τις επόμενες μέρες να έρθουν στην περιοχή ελεγκτές της ΕΕ από το Γραφείο κατά της Απάτης (OLAF) για να επικυρώσει από κοντά την παρανομία όσον αφορά τη θεσμική τιμή που παραβιάστηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονόδρομος ο αγώνας (2004-07-24 00:00:00.0)
Να ποιοι κερδίζουν (2001-10-03 00:00:00.0)
Σε «τροχιά» κινητοποιήσεων (2001-02-13 00:00:00.0)
Αποφάσισαν νέα συλλαλητήρια (2001-01-23 00:00:00.0)
Συσκέπτονται σήμερα στη Σκύδρα (2001-01-19 00:00:00.0)
Ηρθε η «λυπητερή» στα ροδάκινα (1999-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ