Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Φιάσκο η διεπαγγελματική συμφωνία

Το διεπαγγελματικό συμφέρον των βιομηχάνων υπερισχύει σε βάρος των παραγωγών, με την ανοχή της κυβέρνησης και των εκπροσώπων  των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ

Σκέτη απάτη αποδεικνύεται η περιβόητη διεπαγγελματική συμφωνία για τα συμπήρυνα ροδάκινα που υποτίθεται ότι επιτεύχθηκε προ ημερών στην Αθήνα υπό την αιγίδα του υπουργείου Γεωργίας. Οι βιομήχανοι μεταποιητές άρχισαν τους εκβιασμούς, με το γνωστό σλόγκαν «δε βγαίνουμε», επιδιώκοντας να αγοράσουν πρώτη ύλη σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές. Ετσι η περιβόητη διεπαγγελματική συμφωνία που διαφήμισε ως επιτυχία το υπουργείο Γεωργίας, πάει περίπατο, αφού διάφοροι βιομήχανοι επιβάλλουν μικρότερες τιμές από τα συμφωνηθέντα και απειλούν ότι δε θα απορροφήσουν τις ποσότητες που επίσης είχαν συμφωνηθεί στη διεπαγγελματική σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας.

Να σημειωθεί ότι στη διεπαγγελματική αυτή σύσκεψη ο προεδρεύων υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων - μεταποιητών και οι εκπρόσωποι των υποτακτικών διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ συμφώνησαν στο εξής: Να απορροφήσουν οι βιομήχανοι 170.000 τόνους συμπύρηνο ροδάκινο (τη στιγμή που η παραγωγή φτάνει τους 600.000 τόνους) με τιμή 80 δραχμές το κιλό (τη στιγμή που η ελάχιστη τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο με βάση τον σχετικό κανονισμό της ΕΕ, είναι 97 δραχμές το κιλό). Επίσης ο Βαγ. Αργύρης υποσχέθηκε στους βιομηχάνους - μεταποιητές να τους δώσει δωρεάν 30.000 τόνους συμπύρηνο ροδάκινο με τη μορφή επισιτιστικής βοήθειας και άλλους 50.000 τόνους μέσω των ομάδων παραγωγών.

Ομως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η συμφωνία έσπασε στην Πέλλα, αφού οι εκεί εκπρόσωποι των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, δεν άντεξαν στις πιέσεις των βιομηχάνων, που απαιτούσαν να πληρώσουν με 77 δραχμές το κιλό και όχι με 80 όπως είχε συμφωνηθεί. Το γεγονός αυτό που αποκαλύπτει το φιάσκο της διεπαγγελματικής συμφωνίας, προβλημάτισε... φαίνεται τις υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ και σε κοινή ανακοίνωσή τους χτες έσπευσαν να αποποιηθούν των τεράστιων ευθυνών τους και να βγάλουν λάδι το υπουργείο Γεωργίας. Και επιβεβαιώνοντας τον βρώμικο ρόλο τους αναφέρουν στη σκοπίμως γενικόλογη ανακοίνωσή τους: «Δυστυχώς όμως προκαλεί έκπληξη η στάση κάποιων, που επιθυμούν με τις κινήσεις τους να τορπιλίσουν τη συμφωνία αυτή με άμεσο αποτέλεσμα την κατάρρευση της φετινής αγοράς και ακόμη χειρότερα να τορπιλίσουν την προοπτική μιας μόνιμης διεπαγγελματικής συνεργασίας που θα στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση του κλάδου».

Το αποτέλεσμα πάντως της διεπαγγελματικής... πολιτικής υπουργείου Γεωργίας, ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και βιομηχάνων θα είναι οι παραγωγοί να εισπράξουν στο χέρι γύρω στις 50 δραχμές το κιλό για το συμπύρηνο ροδάκινο που θα καταφέρουν τελικά να πουλήσουν. Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι 300.000 τόνοι περίπου συμπύρηνου ροδάκινου θα σαπίσουν στα χωράφια, μιας και δεν προβλέπεται να απορροφηθούν, ενώ ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ επιτρέπει να αποσυρθεί μόνο το 20% των ποσοτήτων που εμπορεύονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ