Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά δεν παρεμβαίνει

Με βάση τις ενδεικτικές τιμές, 3,5 δραχμές κάτω οι βενζίνες και 2,5 δραχμές πάνω το πετρέλαιο

Στα χαρτιά, παραμένουν στην ουσία οι μειώσεις τιμών στις βενζίνες, που ανακοινώνει για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς οι μειώσεις στις ενδεικτικές τιμές- στη συντριπτική πλειοψηφία των πρατηρίων- δε φτάνουν στους καταναλωτές ούτε στον προβλεπόμενο χρόνο ούτε στο σύνολό τους. Αυτό σημαίνει, πως κάποιοι κερδοσκοπούν και θησαυρίζουν, σε βάρος- σίγουρα- των καταναλωτών. Το γεγονός αυτό, που κατ' επανάληψη έχει επισημανθεί, το παραδέχτηκε χτες δημόσια και η αρμόδια υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη. Η υφυπουργός, ανήγαγε σε μείζον ζήτημα τη δυσαναλογία μεταβολής που παρατηρείται ανάμεσα στις ενδεικτικές και λιανικές τιμές υγρών καυσίμων, αποστέλλοντας σχετικές επιστολές στο Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, καλώντας τους να συμμορφωθούν με τις μειωμένες τιμές. Παράλληλα, κλήθηκαν οι υπηρεσίες των Νομαρχιών να μεριμνήσουν για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί ο λόγος, για τον οποίο δε συμβαδίζει η εξέλιξη της λιανικής τιμής, με αυτή του διυλιστηρίου, και, να παρακολουθούν τις μεταβολές που προκύπτουν σε εβδομαδιαία βάση και να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις μη προσαρμογής στις μειωμένες τιμές...

Καθώς, όμως, το διάστημα από τις διαπιστώσεις μέχρι τη λήψη μέτρων είναι πολύ μεγάλο, θεωρείται πολύ πιθανό ότι οι χτεσινές αναφορές της υφυπουργού θα παραμείνουν «κενό γράμμα», αφού η γενική εκτίμηση είναι ότι επιχειρείται η δημιουργία εντυπώσεων στους καταναλωτές. Αλλωστε, το γεγονός ότι η Μ. Αποστολάκη αρνήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα για τη συμμόρφωση των εμπλεκομένων πλευρών στη διαμόρφωση των λιανικών τιμών των υγρών καυσίμων, ενισχύει την εκτίμηση πως η κυβέρνηση επιδιώκει να εντυπωσιάσει ειδικά αυτή την περίοδο που το πρόβλημα είναι οξύ, παρά να παρέμβει ουσιαστικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως η κυβέρνηση- διά στόματος της Μ. Αποστολάκη- επιμέρισε τις ευθύνες για τη μεγάλη απόκλιση των τιμών στα καύσιμα τόσο στις Εταιρίες Εμπορίας, όσο και στους Βενζινοπώλες. Στις μεν εταιρίες διότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πωλούν με βάση το νόμιμο περιθώριο κέρδους, στους δε βενζινοπώλες, επειδή δεν περνάνε αμέσως τις μειώσεις ή στο σύνολό τους. Οι περιοχές που «πλήττονται» από αυτό το φαινόμενο είναι κατά κύριο λόγο τα νησιά και οι υπόλοιπες ακριτικές περιοχές όπου υπάρχουν λίγα πρατήρια.

Οι βενζινοπώλες

Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) με επιστολή της προς την υφυπουργό Ανάπτυξης σημειώνει ότι «η καθυστέρηση στο πέρασμα των μειώσεων των τιμών στα πρατήρια, - όταν συμβαίνει - έχει ως αιτία την ύπαρξη απούλητων αποθεμάτων που αγοράστηκαν σε υψηλές τιμές». Οι καταναλωτές, συνεχίζει η ΕΒΕ, που πληροφορούνται 2 -3 μέρες πριν ότι επίκειται μείωση των τιμών, αναβάλλουν τον εφοδιασμό τους, με αποτέλεσμα να μένουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων απούλητες και συνεπώς οι πρατηριούχοι δεν περνάνε αμέσως τις μειώσεις, περιμένοντας να πουλήσουν τα αποθέματα που έχουν αγοραστεί σε υψηλές τιμές. Οταν, όμως, επίκειται αύξηση των τιμών, τότε οι καταναλωτές σπεύδουν να εφοδιαστούν με χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα να αδειάζουν οι δεξαμενές και αμέσως οι πρατηριούχοι να εφοδιάζονται καύσιμα με τις ακριβές τιμές. Με αυτή την εξήγηση, η ΟΒΕ δικαιολογεί από την πλευρά της το άμεσο πέρασμα των αυξήσεων και την καθυστέρηση στο πέρασμα των μειώσεων. Ταυτόχρονα, η ΟΒΕ επισημαίνει με νόημα ότι «η βασική πολιτική τιμών στα καύσιμα διαμορφώνεται από τις Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών».

Με βάση τις ενδεικτικές τιμές που χτες ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, από τα περασμένα μεσάνυχτα οι τιμές των βενζινών ανά περιοχή θα πρέπει να πωλούνται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ, 269,2, αμόλυβδη 252,7 δρχ/λίτρο. Α` Ζώνη: σούπερ, 274,1, αμόλυβδη 257,6 δρχ/λίτρο. Β' Ζώνη: σούπερ 277,1, αμόλυβδη 260,6 δρχ/λίτρο. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ, 279,1, αμόλυβδη 262,6 δρχ/λίτρο. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ, 269,3, αμόλυβδη 253,8 δρχ/λίτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ