Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Οργιο αισχροκέρδιας

Το από καιρό γνωστό όργιο αισχροκέρδειας των εταιριών εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών, που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ασυδοσίας, κερδοσκοπώντας σε βάρος του ελληνικού λαού και των τουριστών, αποτέλεσε αντικείμενο μιας ακόμη «συμφωνίας κυρίων» μεταξύ των εν λόγω εταιριών και της υφυπουργού Ανάπτυξης Μιλένας Αποστολάκη.

Συγκεκριμένα, η αγορανομική διάταξη 2/99 προβλέπει ανώτατη ενδεικτική τιμή πώλησης εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών. Σε αθλητικούς και αρχαιολογικούς χώρους, αεροδρόμια, επιβατηγά πλοία, σιδηροδρόμους, θέατρα, κινηματογράφους και νοσοκομεία, η τιμή στα μπουκάλια νερό του μισού λίτρου ορίζεται αυστηρά στις 100 δραχμές, του ενάμισι λίτρο στις 200 δραχμές και στα αναψυκτικά στις 150 δραχμές. Σε αντίθεση όμως με αυτά που ορίζει η σχετική αγορανομική διάταξη, οι εταιρίες σε συνεννόηση με τους πωλητές, τύπωναν στα νερά και στα αναψυκτικά «ενδεικτικές» τιμές ακόμα και 400 δραχμές για το μπουκάλι μισού λίτρου νερού!

Με δεδομένο ότι σ' αυτούς τους χώρους η πρόσβαση σε άλλο σημείο προμήθειας για τον καταναλωτή, είναι, αν όχι αδύνατη, τουλάχιστον πολύ δύσκολη, οι εταιρίες και οι επί τόπου πωλητές, κατακλέβουν στην κυριολεξία τον καταναλωτή, που εξαναγκάζεται να χρυσοπληρώνει το νερό. Σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Ανάπτυξης, χτες οι εκπρόσωποι των εταιριών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αισχροκερδούν με αυτόν τον τρόπο, δευσμεύτηκαν ότι από σήμερα θα ξεκινήσει η παραγωγή με αναγραφόμενες τις συμφωνηθείσες ενδεικτικές τιμές στα νερά και στα αναψυκτικά, δηλαδή 100 δραχμές για το μισό λίτρο νερού, 200 δραχμές το ενάμισι λίτρο νερό και 150 δραχμές για τα αναψυκτικά, καθώς και ότι θα αποσύρουν άμεσα τα υπερτιμημένα νερά και αναψυκτικά από τους συγκεκριμένους χώρους και να τα διοχετεύσουν στα... περίπτερα που ο «ανταγωνισμός είναι θεμιτός»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ