Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η κυβέρνηση «καίει» τις αγροτικές καλλιέργειες

Πάνω από 12.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών καταστράφηκαν μόνο στη Μελία Λάρισας. Κινητοποίηση με τρακτέρ των αγροτών του χωριού χτες. Με κινητοποιήσεις αντιδρούν και οι αγρότες άλλων χωριών της Λάρισας

Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών έχουν «καεί» από τη λειψυδρία στη Θεσσαλία, και πολλά άλλα απειλούνται με καταστροφή οδηγώντας τους αγρότες σε τραγικά αδιέξοδα. Μέρα με τη μέρα η κατάσταση γίνεται όλο και περισσότερο απελπιστική, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά αντίθετα επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα τοπικιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους αγρότες για ν' αποποιηθεί των ευθυνών της.

Σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας, τα χωράφια μένουν απότιστα πολύ καιρό με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι καλλιέργειες, ενώ προβλήματα σ' αυτές παρουσιάζονται και στα χωράφια που έχουν ποτιστεί με το ελάχιστο νερό που υπήρχε και τώρα τελείωσε ή το νερό παρέχεται με το «σταγονόμετρο». Οι εντυπώσεις που επιχείρησε να «σπείρει» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για δήθεν επίλυση του προβλήματος με την απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο υπουργείο Γεωργίας, στην κατεύθυνση της διαχείρισης του ελλείμματος νερού που υπάρχει στη Θεσσαλία, δεν ανακουφίζουν τους αγρότες της περιοχής. Οπως, άλλωστε αναμενόταν, οι αγρότες εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία και την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στα αναγκαία αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα.

Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η κυβέρνηση, ακολουθεί συνειδητά αυτή την τακτική γιατί θέλει να τους ξεκάνει και να τους «βγάλει» εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Επίσης σημειώνουν ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται ανάμεσα στους Λαρισαίους και στους Καρδιτσιώτες, καθώς και το νερό της Λίμνης Πλαστήρα είναι ελάχιστο και δεν αρκεί για να καλύψει τις αρδευτικές και υδρευτικές ανάγκες της περιοχής. Και αυτό το διαπιστώνουν καθημερινά. Χαρακτηριστικό είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση για τα έργα της εκτροπής του Αχελώου, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση.

Βεβαίως το ερώτημα που τίθεται είναι: Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από την ξηρασία, οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε οικονομικά αδιέξοδα, καθώς τα χρέη «τρέχουν» στην Αγροτική Τράπεζα για τα έξοδα της καλλιεργητικής περιόδου και αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποζημίωσης; Οπως οι ίδιοι λένε, αν δεν αποζημιωθούν, τον επόμενο χρόνο δε θα θα μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Αντιδρούν οι αγρότες

Ηδη οι πρώτες αντιδράσεις αγροτών των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν ή απειλούνται με καταστροφή έχουν ξεκινήσει. Χτες το πρωί οι αγρότες του χωριού Μελία, στο Δήμο Πλατυκάμπου Λάρισας έβγαλαν τα τρακτέρ στους δρόμους, απέκλεισαν την περιφερειακή οδό Λάρισας - Βόλου και στη συνέχεια τα παρέταξαν στην άκρη της οδού, εκφράζοντας την οργή τους για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται.

Οι αγρότες της Μελίας, έχουν να ποτίσουν από τις 20 Ιούνη τα χωράφια τους, καθώς δε βρίσκουν νερό, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς πάνω από 12.000 στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού, τεύτλων και καλαμποκιού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές που υπέστησαν ξεπερνούν το 1,5 δισ. δρχ.

Ο «Ρ» βρέθηκε στο χώρο της κινητοποίησης και μίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι ίδιοι λένε ότι «δεν έχουν διαφορές με τους Καρδιτσιώτες συναδέλφους τους» και όπως είπε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατυκάμπου Αλέκος Χονδρονάσιος, που ήταν εκεί, «η πολιτεία πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες της». Το λόγο παίρνει ο αγρότης Αχιλλέας Δρίβας, ο οποίος λέει ότι «για να μείνουν οι αγρότες στα χωριά τους πρέπει να γίνουν έργα για να ποτίζουν τα χωράφια τους, να μπορούν να παράγουν και να ζήσουν τις οικογένειές τους». Και ο συγχωριανός του Τάκης Μουζαλάς, συνεχίζει: «Νερό δεν υπάρχει και για φέτος η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, αφού οι καλλιέργειές μας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να καταγραφούν οι ζημιές και ν' αποζημιωθούμε, γιατί και πολλά χρέη έχουμε στην Τράπεζα και δε θα μπορούμε να ζήσουμε. Και πρέπει βέβαια να γίνουν έργα».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απελπιστική κατάσταση που έχουν περιέλθει εξαιτίας της λειψυδρίας, πραγματοποίησαν χτες το πρωί και οι αγρότες από τα χωριά Καλαμάκι, Αμυγδαλή, Καστρί, Νίκη, Αχίλλειο, Αρμένιο Λάρισας οι οποίοι μπορεί μέχρι πριν λίγες μέρες να είχαν κάποιες ποσότητες νερού και μπορούσαν να ποτίσουν τα χωράφια τους, τώρα δεν μπορούν καθώς το νερό τελειώνει. Ο ταμιευτήρας Καλαμακίου, που η στάθμη του νερού έπεσε από 3,60 μ. που ήταν στην αρχή της αρδευτικής περιόδου στο 1,75 μ., είναι πρακτικά αδύνατο να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, όπου καλλιεργούνται πάνω από 100.000 στρέμματα.

Οι αγρότες κατήγγειλαν ότι για την έλλειψη νερού ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση, που δεν προχωρά στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων και τους «σπρώχνει» να μοιραστούν την ανέχεια με τους συναδέλφους τους στα διπλανά χωριά και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας. Δήλωσαν, δε, ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ