Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγροτικοί συνεταιρισμοί σε οικονομική «καραντίνα»

Η διοίκηση της τράπεζας έβαλε σε εφαρμογή την απόφαση για τον αποκλεισμό των συνεταιρισμών από τη δανειοδότηση

Τις «στρόφιγγες» της χρηματοδότησης στους συνεταιρισμούς αρχίζει να κλείνει η ΑΤΕ, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων αγροτών και επιταχύνοντας στην ουσία το ξεκλήρισμά τους.

Η διοίκηση της ΑΤΕ, σε συνέχεια της αρχικής εγκυκλίου που στάλθηκε πρόσφατα στα υποκαταστήματά της και επέβαλε την κατάργηση του δικαιώματος των συνεταιρισμών να εγγυώνται για λογαριασμό των αγροτών - μελών τους που δανείζονται, αλλά και το δικαίωμα των ιδίων των συνεταιρισμών να δανείζονται για να αγοράζουν αγροτικά μέσα και εφόδια για λογαριασμό των συνεταιρισμένων αγροτών, άρχισε να στέλνει ειδοποιητήρια για το ποιοι συνεταιρισμοί θα αποκλείονται. Οι εντολές που τίθενται στις νέες εφαρμοστικές εγκυκλίους που αποστέλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα της τράπεζας κατονομάζουν σε ποιους συνεταιρισμούς θα αρθεί η άσκηση βραχυπρόθεσμης πίστης. Ο όρος που τίθεται είναι να αποπληρωθούν άμεσα τα κεφάλαια και οι τόκοι για το διάστημα 1994-1998.

Η απόφαση αυτή της διοίκησης της ΑΤΕ, να οδηγήσει σε οικονομική «λειψυδρία» τους αγρότες που για τη δανειοδότησή τους έθεταν ως εγγυητές τους συνεταιρισμούς, θα έχει ως αποτέλεσμα στο εξής χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα χρήματα για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Η διοίκηση της ΑΤΕ μέσω της «πατέντας» αυτής θα εξαναγκάσει τους αγρότες - όσους δηλαδή μπορούν με βάση τους όρους που τίθενται από την τράπεζα να δανείζονται με μεγαλύτερα επιτόκια (αυτά των μεμονωμένων αγροτών) - να καταλήξουν πελάτες της αγροκάρτας που ετοιμάζεται να γίνει πράξη μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι εκσυγχρονιστικές αυτές μεθοδεύσεις, που συνδυάζονται άρρηκτα με την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και της κατάργησης της αγροτικής πίστης, θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στους μικρομεσαίους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Οι συνεταιρισμοί δε θα μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παραγωγών, θα χάσουν το φιλοαγροτικό τους χαρακτήρα και θα πληγεί έτσι η συνεταιριστική ιδέα που ακόμα υπάρχει στη χώρα και ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η ΑΤΕ κινείται στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης, που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας . Και τώρα φαίνεται πόσο αλήθεια είναι όσα λέγονται από κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες ότι δήθεν με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα βελτιωθεί η θέση των Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι εκτός των άλλων θα δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια. Ομως οι μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΑΤΕ δείχνουν ότι οι αγρότες θα εξακολουθούν να δανείζονται με ληστρικά επιτόκια και όσοι δεν έχουν τις εγγυήσεις που θέτει η ΑΤΕ δε θα έχουν καν δικαίωμα στο δανεισμό!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και αγρότες ζητάει το ΚΚΕ (2010-07-23 00:00:00.0)
«Στραγγαλίζει» τους αγρότες (2001-03-22 00:00:00.0)
Τέρμα στα δάνεια μέσω συνεταιρισμών (2001-02-14 00:00:00.0)
«Πνίγει» αγρότες - συνεταιρισμούς η ΑΤΕ (2000-07-29 00:00:00.0)
Περιοδεία προεκλογικών υποσχέσεων στην Κρήτη (1998-09-18 00:00:00.0)
Μείωση επιτοκίων ΑΤΕ (1997-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ