ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κοινό μέτωπο πάλης για ουσιαστική αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και τα γενικότερα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση

Με τη νέα επίθεση που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, ασχολήθηκε στη συνεδρίασή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και σε ανακοίνωσή του για το θέμα τονίζει ότι τα ΤΕΙ οδηγούνται μαζί με τα πανεπιστήμια «σε μια επαγγελματική εκπαίδευση μέσου επιπέδου, υποταγμένη στις άμεσες ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς».

Το ΚΚΕ καλεί φοιτητές, σπουδαστές, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ και εργαζόμενους να αντιπαλέψουν ενωμένοι την αντιδραστική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, να πάψει ο αναχρονιστικός διαχωρισμός ανάμεσα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Στα πλαίσια αυτά να ενταχθούν τα τμήματα των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση, με αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, αναβάθμιση του διδακτικού προσωπικού και της υποδομής τους, ώστε να διασφαλίζεται ο ανώτατος χαρακτήρας τους, στη βάση όμως αποσαφηνισμένων και επιστημονικών αντικειμένων. Δημοσιεύουμε παρακάτω τις εκτιμήσεις του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ όπως καταγράφονται στην ανακοίνωση:

«1. Η εξαγγελία του νομοσχεδίου, για τη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εφαρμογής των αντιδραστικών μέτρων της "Διακήρυξης της Μπολόνια", με την οποία οι προπτυχιακές σπουδές των ΑΕΙ διασπώνται σε αυτόνομους κύκλους, ουσιαστικά η πλειοψηφία τους υποβαθμίζεται και μαζί με τα ΤΕΙ οδηγούνται σε μια επαγγελματική εκπαίδευση μέσου επιπέδου, υποταγμένη στις άμεσες ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς.

Με βάση αυτά, η ουσιαστική επιστημονική πανεπιστημιακή γνώση πρακτικά μετατοπίζεται σε επόμενους κύκλους σπουδών, κατόπιν αυστηρών επιλεκτικών διαδικασιών στα μεταπτυχιακά και με υψηλά δίδακτρα. Στα πλαίσια αυτής της γενικότερης υποβάθμισης των πανεπιστημιακών σπουδών η κυβέρνηση βαφτίζει τα ΤΕΙ ανώτατα ιδρύματα, χωρίς καμία αναβάθμισή τους και χωρίς την εξασφάλιση στοιχειωδών προϋποθέσεων για να πραγματοποιηθεί αυτή έστω και μελλοντικά.

Ετσι η κυβέρνηση δε διευρύνει την ανώτατη εκπαίδευση, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται. Αντίθετα, προχωρά στη συρρίκνωσή της, στο δραστικό περιορισμό των αποφοίτων της. Οι απόφοιτοι μιας πραγματικά πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο μέλλον θα αποτελούν το 15-30% των σημερινών αποφοίτων της.

2. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει άλλοθι σ' αυτή τη βαθιά αντιλαϊκή εξέλιξη και να βρει στήριξη στην πολιτική της μέσα στην κοινωνία με την απάτη, την υποκριτική και ψευδεπίγραφη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ.

Επιδιώκει να διασπάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, το φοιτητικό σπουδαστικό κίνημα, να μετατοπίσει το πρόβλημα σε μια στείρα συντεχνιακή αντιπαράθεση ΑΕΙ - ΤΕΙ, επισκιάζοντας έτσι την ουσία της πολιτικής της, που είναι η δρομολογημένη υποβάθμιση και των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, στα πλαίσια των επιλογών της ΕΕ.

3. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η διεύρυνση της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελεί ανάγκη και δυνατότητα της εποχής και της κοινωνίας. Απορρίπτει την πολυκατηγοριοποιημένη δήθεν ανώτατη εκπαίδευση που πολύμορφα προωθείται, όπου σ' αυτή θα κυριαρχούν οι υποβαθμισμένες σπουδές για τους πολλούς και η δυνατότητα πραγματικά ανώτατων σπουδών σε μια όλο και μικρότερη ελίτ.

Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα είναι η ένταξη στην ανώτατη εκπαίδευση, όσων τμημάτων των ΤΕΙ έχουν επιστημονικό αντικείμενο σπουδών, χωρίς διαχωρισμούς σε τεχνολογική και πανεπιστημιακή, που αναπαράγουν την ανισοτιμία ΑΕΙ - ΤΕΙ, με εξασφάλιση της αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών και της υποδομής τους, ώστε ν' αντιστοιχούν σε υψηλού επιπέδου επιστημονική εκπαίδευση.

Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητές - σπουδαστές και το διδακτικό προσωπικό ΑΕΙ - ΤΕΙ ν' αντιπαλέψουν ενωμένοι την αντιδραστική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Καλεί τους εργαζόμενους ν' αντιταχθούν στη συρρίκνωση και υποβάθμιση συνολικότερα της ανώτατης παιδείας, στην ολοσχερή παράδοσή της στα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ θα συναντηθεί το επόμενο διάστημα με τους πρυτάνεις και προέδρους των ΑΕΙ - ΤΕΙ και θα καταθέσει αναλυτικότερα τις εκτιμήσεις και θέσεις του στα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης».

ΠΚΣ
Καταγγέλλει τη συμπαιγνία ΠΑΣΠ - ΔΑΠ

Την πλήρη συμφωνία τους με το νομοθέτημα του υπουργείου εξέφρασαν τελικά οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε την υποστήριξη και των δυο παρατάξεων στο αντιδραστικό της έργο ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα των σπουδαστών.

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6.30 το πρωί (!), οι δυο παρατάξεις συνυπέγραψαν ένα κείμενο που υμνεί το νομοσχέδιο της υποβάθμισης των ιδρυμάτων τους και ζητά επιπλέον την κατοχύρωση και έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, την αξιολόγηση και των ΑΕΙ και των ΤΕΙ από έναν ενιαίο φορέα (όπου δεν αποκλείεται να συμμετέχουν και επιχειρήσεις) και τη δυνατότητα αυτόνομης διενέργειας μεταπτυχιακών από τα ΤΕΙ. Αν και περιλαμβάνει μια απλή αναφορά στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης, η απόφαση της ΕΣΕΕ δε μιλάει πουθενά για την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης των σπουδών στα ιδρύματα.

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας

«Για μια ακόμα φορά η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ "τα βρήκαν" στο ΚΣ της ΕΣΕΕ. Κάποτε αποτελούσε και είδηση. Σήμερα μόνο ωμή πρόκληση αποτελεί», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, εξηγώντας ότι «συνυπογράφοντας μια απόφαση καρμπόν στο νομοσχέδιο οι ΔΑΠ -ΠΑΣΠ στηρίζουν, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική που υποβαθμίζει στον ανώτατο βαθμό τα ΤΕΙ, το πτυχίο και τις σπουδές μας. Επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν, σπέρνοντας αυταπάτες, να κρύψουν την ουσία και τα δεινά που φέρνουν οι αλλαγές αυτές για τους σπουδαστές».

Σύμφωνα με την ΠΚΣ, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ δεν απευθύνονται με τις θέσεις τους απευθείας στους σπουδαστές, αλλά προσπαθούν «κάτω από την επίπλαστη επιγραφή του ΚΣ της ΕΣΕΕ να καπελώσουν το σπουδαστικό κίνημα, να κρύψουν τις θέσεις τους». Και αυτό γιατί αυτές οι θέσεις είναι ταυτισμένες με την πολιτική της υποβάθμισης των ΤΕΙ. Την πολιτική που μέσα από το νομοσχέδιο υπαγορεύει:«Τα ΤΕΙ παραμένουν ΤΕΙ, η διάκριση ΑΕΙ-ΤΕΙ παραμένει, "τα πτυχία παλιότερων και νέων αποφοίτων δε θα έχουν καμιά διαφορά" (δήλωση Ευθυμίου), πτυχία - μαϊμού ιδιωτικών κολεγίων αναγνωρίζονται ως ισότιμα με των ΤΕΙ όπως και των ΑΕΙ, επαγγελματικά δικαιώματα, καθηγητές, χρηματοδότηση παραμένουν στα ίδια».

«Οι σπουδαστές δεν έχουν ανάγκη από ενότητα και συμφωνία βγαλμένη από τα υπουργικά γραφεία», υπογραμμίζει η ΠΚΣ, κάνοντας σαφές ότι «αυτοί που επέλεξαν προκλητικά να μιλήσουν πριν τους σπουδαστές για τους σπουδαστές», πριν ακόμα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, πρέπει να γνωρίζουν ότι «η πραγματική ενότητα σφυρηλατείται στους αγώνες των ίδιων των σπουδαστών». Και καλεί να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους, διεκδικώντας ουσιαστική αναβάθμιση, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σε άγνοια αποδίδει τις αντιδράσεις η κυβέρνηση

Με δεδομένη τη στήριξη της κυβέρνησης στο εγχείρημα «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, καθώς αυτό αποτέλεσε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, σήμερα ο υπουργός Παιδείας συναντάται με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, τις οποίες και απέδωσε σε άγνοια του περιεχομένου του. Ο Δημ. Ρέππας είπε ότι «η βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι ορθή για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται, πλέον, οι σπουδές στα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και για το status που δημιουργείται, όσον αφορά αυτούς που σπουδάζουν στα ΤΕΙ ή διδάσκουν στα ΤΕΙ», προδιαγράφοντας έτσι την κατεύθυνση του «διαλόγου» που θα κάνει το υπουργείο Παιδείας με τους αρμόδιους φορείς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο θέμα που προέκυψε με τα πτυχία των κάθε λογής «κολεγίων» που λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, τα οποία σύμφωνα με Κοινοτικό επίτροπο αποτελούν πρώτο ακαδημαϊκό τίτλο. Οπως είπε, «το υφιστάμενο καθεστώς, έτσι όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν κάμπτεται και δεν αλλάζει». Μάλιστα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «έγινε μια λάθος ερώτηση σε λάθος παράγοντα της ΕΕ», αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Φρ. Μπολκεστάιν είναι επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, φορολογίας, τελωνείων και όχι για θέματα παιδείας. «Αρα, είπε, η προσέγγιση του θέματος έγινε σε ένα πεδίο επιχειρηματικότητας». Ωστόσο, οι δηλώσεις του επιτρόπου δεν έρχονται σε αντίθεση με τα όσα σχεδιάζονται και προωθούνται με μια σειρά ντιρεκτίβες και γενικότερες πολιτικές επιλογές στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς βρίσκεται σε σύμπνοια τόσο με την οδηγία - οδοστρωτήρα 89/48 που υποβαθμίζει όλα τα πτυχία όσο και με τις προβλέψεις της «Διακήρυξης της Μπολόνια» για δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού ανταγωνιστικού εκπαιδευτικού χώρου, που η κυβέρνηση έχει υπογράψει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ